Alerji tedavisi ve alerji testleri

Alerji tedavisi ve alerji testleri

Alerjiye neden olan maddelere alerjen denir. Alerjiye yatkınlık genellikle genetiktir. Açık ve sarı tenlilerde, Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlarda, deniz kenarı veya nemli ortamlarda bulunanlarda daha çok rastlanır. Bu alerjenler, basit toz ve polenlerden güneşe kadar etken olabilir. Bunun yanı sıra alınan gıdalar, boya ve kimyasal maddeler de azımsanmayacak derecede kişilerde alerji bulgularına neden olabilir. Bu arada alerji bulgularına ağırlıklı olarak çocuklarda rastlanır. Çocuklar için özellikle süt ve çikolata en sık iki gıda etkenidir.

Alerji şikayetlerine, kapalı ortamların havasında bulunan partiküller (alerjenler) neden olur. Bu alerjenler; aynı zamanda alerjik astım ve rinit gibi kronik problemlerin alevlenmesine neden olur. Alerji problemleri yaşayanların; neye karşı hassas olduklarını ve bunlardan korunma yollarını bilmeleri, günlük yaşamlarını büyük ölçüde rahatlatacaktır. Kişilerin ilk önce hayat standartlarını mutlak surette değiştirmeleri, tozlu, kapalı, nemli ve sigaralı ortamlardan uzak durmaları gerekmektedir.

Alerjenlerin çoğu organik kökenli maddelerdir ve normalde zararsız olan, her gün karşılaştığımız, temas ettiğimiz, yediğimiz, içtiğimiz şeylerdir. Alerjenleri şu şekilde belirtebiliriz:

- Yumurta, süt, fındık, fıstık, deniz ürünleri, baharatlı besinler,
- Çeşitli içecekler,
- Lastik, kauçuk tarzı maddeler,
- Kedi, köpek, kuş tarzı hayvanlar,
- Kolye, küpe tarzı takılar,
- Tozlar, küfler, polenler,
- Aspirin, penisilin tarzı ilaçlar.

Alerji Tedavisi

Alerji tedavisi için temel çözüm alerjiye neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Birçok insan için alerjenlerden korunmak bile sıkıntıyı büyük ölçüde hafifletir, semptomları ortadan kaldırır. Ancak semptom ve bulgular günlük yaşantıyı ve yapılan işi etkilemeye başladığında doktora başvurmak gerekir.

Bunun için en basit yapılan test alerji deri testidir. Kollardan ya da kandan yapılan alerji testleriyle neye karşı alerjiniz olduğunu tespit etmek mümkün. Alerjimiz olan şeyleri bilmek; hem kendinizi koruyabilmenizi sağlar hem de doktorunuzun ilaç gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olur. Bu testte en sık rastlanılan maddeleri deri ile temas ettirerek alerjen maddeyi ortaya çıkarmaya çalışılır.

Prick Test Nedir? 

En sık uygulanan alerji testidir. Allerjenlerin saptanmasında oldukça hızlı, güvenli ve ucuz bir yöntemdir. Prick testte kullanılan alerjenler çevrede en sık görülen çimen ve ağaç polenleri, küfler, hayvan tüyleri, ev tozları ve gıdalardır. 

Prick test nasıl uygulanır?

Genellikle kolun iç kısmına yapılır. Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak alerjenin deriye sızması ve buradaki 'alerji hücreleri? ile birleşmesi sağlanır. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve elde edilen deri cevapları değerlendirilir.

Patch (yama) Testi Nedir? 

Bu test paneli, alerjik kontak dermatiti (alerjik temas egzaması) olanlarda alerjiden şüphe edildiğinde uygulanır. 

Yama testinde kullanılan alerjenler hayatımız buyunca gündelikte kullandığımız parfümler, tatlandırıcı, kuaför ürünleri, lokal anesteziler ,ilaçlar, koruyucu maddeler, antimikrobiyaller, kauçuk kimyasallar, antioksidanlar, kozmetik ve ev ürünleri, fotoğraf kimyasalları, plastikler, yapıştırıcılar, taşıyıcılar, çözücüler, pektisitler, metal bileşikler, deri, tekstil boyaları, güneş koruyucuları vs. dir.

Patch test nasıl uygulanır?

Standart olarak saptanan alerjen maddeler uygun çözücülerde formüle edilirler. Kılsız sırt derisine alerjenler ?Finn-Chambers? olarak bilinen 1 cm2 ebadındaki alüminyum plakcıklar aracılığıyla uygulanır. Değerlendirme işlemi 48 saat sonra test alanındaki deri belirtileriyle derecelendirilir ve hastalara saptanan alerjenlerin en sık bulunduğu maddelerin listesi verilerek korunmaları konusunda yardımcı olunur.


Güncelleme Tarihi:27/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/02/2010
Okunma Sayısı:67285
Soru sor