Öksürük deyip geçmeyin!

Öksürük deyip geçmeyin!

Hayatımız sürekli hastalıklarla mücadele edebilmek için sağlıklı beslenme ve sıkı giyinme ile geçiyor. Özellikle de kış aylarında tüm bu çabalarımıza rağmen öksürükten bir türlü kurtulamıyoruz. Çoğu zaman halk arasında salgın var, bu öksürükler gelip geçici, hava kirliliğinden, ya da içtiğin sigaradan, soğuç içeceklerden kaynaklı şeklinde duyumlar alırız. Şunu belirtmemizde fayda var. Kış aylarında ortaya çıkan öksürük çoğunlukla başka hastalıkların belirleyicisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kışa ayında öksürük deyip geçememek gerekir.

Özel Meltem Hastanesi Dahiliye bölümü (İç Hastalıkları) uzmanları özellikle bazı hastalarda kronikleşen öksürüklere hakkında önemli bilgiler verdi. İşte Öksürük hakkında bilmememiz gerekenler.

Sıradan bir öksürük şekli yoktur!

Günümüzde rutin bir hale gelen öksürük altında yatan nedenler artık pek çok kişi tarafından göz ardı edilemeye başlandı. Dünyada ve ülkemizde öksürüğün oluşmasında sigara önemli bir rol oynamaktadır. Sigara pek çok hastalığın temelinde yer almaktadır. İnsanlar sigara nedeni ile kronikleşen öksürüğü sıradan bir öksürük şekli olarak yorumlamaktadırlar.

Oysa bu durum tamamen yanlıştır. Öksürük beraberinde bronşit başta olmak üzere pek çok hastalığı tetiklemektedir. Öksürük ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey öksürüğün 3 haftadan fazla devam etmesi.  Eğer sizin de öksürüğünüz 3 haftadan fazla sürüyorsa mutlaka iç hastalıkları bölümüne Dahiliye bölümüne gitmeniz gerekmektedir.

Her Öksürük ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir!

Öksürük sıradan bir ivme kazandığında ve kontrol altına alınmadığında farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir.  Akciğer zarı, yutak, gırtlak, burun, sinüsler, havayolları,  dış kulak kanalları, kalp zarı, yemek borusu, mide ve diyafram adlı solunum kasında, bulunmaktadır. Böylece tüm bu organların hastalıkları, öksürüğe neden olabilir. Öksürüğün başka hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Öksürük boğazda yanma ve yırtılmalara neden olarak ses tellerinde çeşitli hastalıklara da neden olabilir. Öksürük ile gelen hastalıklar arasında en önemli hastalık kuşkusuz Verem hastalığıdır. Verem hastalığı da öksürüğe ve mikroba bağlı gelişen bir hastalıktır. Bu nedenle hayatımızdan öksürüğü silip süpürmemiz gerekmektedir. Öksürükten kurtulmanın en kısa yolu kuşkusuz alkol ve sigara tüketiminin azaltılması ve tamamen hayatımızdan çıkartılması gerekmektedir. Öksürüğün hayatımızdan çıkması için gayret etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle öksürüğün süresi önemlidir.

Öksürük süresi çok önemlidir!

Öksürükler eğer 3 haftadan daha kısa süreli ise ilaçlarla tedavi altına alınabilir. Öksürüğün 3 haftadan daha uzun sürede nüksetmesi durumunda ise virüse bağlı olarak bir solunum yolu enfeksiyonundan bahsedilebilir. Öksürükle beraber farenjit, sinüzit, bronşit, zatürre, saman nezlesi hastalıkları tetik etmektedir. Öksürük süresi boyunca hastalıkların doğru teşhis edilebilmesi adına Akciğer filmi, yani akciğer grafisi çekilmesi gerekmektedir.

Öksürük süresi genellikle uzmanlar tarafından en fazla 3 hafta olarak belirlenmektedir. Bazıları uzman doktorlar için 20. Günden sonra devam eden öksürük ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Öksürüğün nedeni tespit edildikten sonra öksürük sürecinde farklı yorumlar olabilmektedir.

  • Öksürük eğer mikrop yolu ile enfeksiyonla bulaştıysa 3 hafta içinde kontrol altına alınması gerekmektedir.
  • Öksürük çeşitli zararlı madde bağımlılıkları ile ortay çıkmışsa bu uzun vadeli bir tedavi süreci olabilmektedir.
  • Eğer öksürük kuru bir öksürükse akciğerlerde bir sorun yaratmıyorsa bazen iyileşme süreci 40 günün üstüne çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda iyileşmeye bağlı olarak öksürüğün kuru bir şekilde 6-7 hafta sürmesi normal olarak karşılanmaktadır.

Kullandığınız ilaçlar sizi öksürtebilir mi?

Kullandığınız ilaçların öksürüğe neden olabileceğini biliyor muydunuz? 3 haftadan daha fazla süren öksürükler için kesinlikle doktora gidilmesi gerekmektedir. İnsanlar çeşitli hastalıklar nedeni ile doktorlara giderler. Bazen bilinçsiz kullanılan ilaçlar tiroid bezlerinde büyümelere neden olduğu gibi, gırtlakta çatlamalar ve tahrişe de neden olabilmektedir. Kullanılan ilaçlar öksürük nedeni olabilir mi? Elbette bu noktada kesinlikle ilaçlar öksürüğe neden olabilmektedir.

Öksürük çoğu zaman doğru teşhis konulmadan bilinçsizce ilaçların tüketilmesi ile dirilmektedir. Kullanılan bir öksürük şurubu, bir antibiyotik her zaman olumlu sonuçlar verememektedir. Bu nedenle doktor kontrolünde alınmayan ilaçların kullanımı doğrudan öksürüğü tetikleyebilmektedir. Öksürük için en önemli koşul, öksürüğün enfeksiyon tabanlı mı? Mikroplarla bulaşan bir salgın olup olmadığını tespit etmektir. 3 haftadan uzun süren öksürük için doktor kontrolü şarttır.

Kuru öksürükten korkmalı mıyım!

Kuru öksürüklerin bazen 8 haftaya kadar çıkabileceği de göz ardı edilmemelidir. Her aşamada doktor kontrolü esastır. Öksürük deyip geçmemek gerekir. Öksürüğün neden olabileceği hastalıklar ve belirtilerin saptanması ve en erken şekilde kontrol altına alınması için hastaların bu konuda oldukça hassas davranmaları gerekmektedir. Öksürükle ilgili şikayetlerinizin uzun vadede devam etmesi durumunda telaşlanmanız gerekmektedir.

Bu durumda hemen iç hastalıkları bölümüne Dahiliye bölümüne başvurmanız gerekmektedir. Dahiliye yani iç hastalıkları tüm hastalıkların başlangıç durağıdır. Hastalar genellikle tüm hastalıkların başı olarak Dahiliye bölümünü tercih ederler. Burada iç hastalıkları uzmanı doktorun koyacağı teşhis ve yönlendirmelerle hasta ilgili branşlara sevk edilmektedir. Öksürüğün türü ne olursa oldun en kısa sürede kontrol altına alınması gerekir.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/01/2018
Okunma Sayısı:2458
Soru sor