Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?

Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?

Günlük yaşantıda çok sık karşılaşılan durumların başında gelen ve hemen hemen bir çok kişinin yaşadığı strese bağlı oluşan ağrılara, tetik nokta enjeksiyonu ile son verebilirsiniz.

Kaslar içerisinde yer alan tetik ‘trigger’ noktalar ve gergin ‘taut’ bantlar bölgesel ağrılara neden olabilmektedir. Bu hassas noktaların ortaya çıkma sebepleri arasında hava, fiziksel aktivite, genel stres, uyku kalitesi gibi çeşitli faktörlerin ön plana çıkmasıyla etkili olduğuna inanılmaktadır. Bu etkilere karşı kasın hareketlerindeki kısıtlanma ve vücutta meydana gelen strese bağlı gelişen değişiklikler bu bantların oluşmasını sağlar. Yapılan tüm bu değişiklikler merkezi sinir sistemini uyarır ve motor refleksleri harekete geçirir, tetik nokta ve etrafında, ağrı maddeleri ‘aljezik maddeler’ adı verilen ve salgılandığında kas dokusunda hassasiyet ortaya çıkmasına neden olan maddelerinde salınmasına neden olur.

Bu durum bayanlarda özellikle 30 ila 40 yaşlar arasında çok sık yaşanmaktadır. Hastalığın bir diğer özelliği de, başlangıç yaşı ile teşhis yaşı arasında kalan sürenin uzunluğudur. Bu durum sebebiyle hastaların birkaç yıl süreyle ağrıyla birlikte yaşadıklarını net olarak göstermektedir.

Miyofasyal ağrı sendromundaki kas içi sert bandların iyice gerilmesi ile bu gergin bandların bulunduğu alanlarda ağrı ortaya çıkarırken fibromiyalji sendromunda görülen tetik noktalar palpe edildiklerinde uzak bir bölgede ağrı oluştururlar. Tetik nokta enjeksiyonunda elde edilen en büyük başarı ilk etapta bu noktaların tespit edilip bulunması ve bu noktaya uygulanmasına bağlıdır.

Tetik Nokta Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

İlk etapta iyi bir muayeneyle tetik noktalar tespit edilerek 3 ila 5 cc lokal anestezik madde yada serum fizyolojik bir şekilde enjekte edilir. Enjeksiyon için kısa veya uzun etkili lokal anestezikler kullanılabildiği gibi, kuru enjeksiyon veya botoks yöntemi de uygulanabilmektedir.

Tetik nokta enjeksiyonunda, eğer tetik noktalara düzgün bir şekilde ulaşılmış ise ağrı, enjeksiyondan hemen birkaç dakika sonra gerilemeye başlar. Hekim aksini belirtmedikçe tetik nokta enjeksiyonu en az bir gün aralıklarla üç defa uygulanabilmektedir.

Tetik nokta enjeksiyonu sonrası Yaşananlar

Tetik nokta enjeksiyonu Uygulamasına tabi tutulan hasta yaklaşık 30 dakika dinlenme odasında tansiyon takibi yapılarak istirahat ettirilir. Bu sürenin sonunda tansiyon düşüklüğü yada bulantı türü durumlar yaşanmadığı takdirde hastalar taburcu edilmektedir.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:13/06/2015
Okunma Sayısı:14885
Soru sor