Sfenopalatin gangliyon blokajı ağrılar için yeni tedavi yöntemi

Sfenopalatin gangliyon blokajı ağrılar için yeni tedavi yöntemi

İnsan yaşamı çeşitli engebelerle doludur. Gelişim çağı, öncesi ve sonrasında hayatın bizlere neler sunacağını çoğumuz bilemeyiz. İklim koşulları, yaşadığımız coğrafya, sosyal yaşantımız bizi çeşitli hastalıklarla buluşturabilmektedir. Hastalıklar karşısında her gün modern tıp yeni keşifler bulmakta ve uygulamaktadır. Ancak modern tıbbın bazen cevaplayamayacağı nitelikte hastalıkların giderilmesinde alternatif tıp devreye girebilmektedir. 

Son yılların sıklıkla görülen hastalıkları arasında ağrılar yer almaktadır. Ağrıları kendi içinde sınıflandırdığımızda da sıklıkla karşılaşılan ağrılar şöyledir: Baş Ağrıları, Boyun Ağrıları, Omuz - Kol Ağrıları, Bel Ağrıları, Nöropatik Ağrı ve Nevraljiler, Kanser Ağrıları, Romatizmal Ağrılar, Göğüs Ağrıları, Karın Ağrıları, Alt Karın Bölgesi Ağrıları. 
Peki, bu ağrıların giderilmesi konusunda alternatiflerimiz nelerdir?

İşte tam da bu noktada Sfenopalatin Ganglion Blokajı, Trigeminal Nevralji Tedavisi, Tedaviye Dirençli Küme Tipi Baş Ağrıları ve Migren hususunda açıklayıcı bilgiler sunacağız. 

Sfenopalatin Ganglion Bloğu nedir?

Bir sfenopalatin gangliyon bloğu, baş ve yüz ağrısında yer alan noktalarda ağrıları tedavi etmek için kullanılan minimal yöntemlerdir.  Mutlaka hastane ortamında ve bu alanda uzmanlaşmış bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Ağrı poliklinikleri Sfenopalatin Ganglion Bloğu tedavisi için uygun kliniklerdir.  Sfenopalatin gangliyon bloğu, çok çeşitli ağrı sendromları için yerleşik bir tedavi yöntemidir.

Sphenopalatine ganglion bloğu, kafa ve yüz ağrısını tedavi etmek için güvenli, etkili ve yerleşik bir prosedürdür. Yüz ağrısı, kronik baş ağrısı, trigeminal nevralji ve benzerleri olan herhangi bir hasta, ağrısının ne kadar zayıfladığını gösterir. 

Sfenopalatin gangliyon, baş ve yüzdeki ağrı sinyallerini ileten az bilinen bir bölge olarak tanımlanmaktadır.  Tedavi sırasında iğne ile nokta üzerine az miktarda lokal anestezi uygulayarak ağrı yönetimi uzmanları trigeminal nevraljiden migren baş ağrısına kadar her şeyi etkili bir şekilde tedavi edebilirler.

Sfenopalatin Ganglion Bloğu nasıl uygulanır ve ne kadar sürer?

Geleneksel tedavi yöntemleri veya ilaç tedavisi ile düzelmeyen kronik baş ağrıları ya da çeşitli ağrılarınız varsa Sfenopalatin Ganglion Blokajı ile bu basit tedavi seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Sfenopalatin gangliyon bloğu, ağrı tedavisi için onlarca yıldır ağrı yönetimi doktorları tarafından kullanılan çok yönlü bir işlemdir.  Günümüzde de alanında uzman doktorlar tarafından Ağrı Polikliniklerinde kolayca uygulanabilen ve sağlıklı sonuçlar veren bir tedavi yöntemidir. 

  • Eğer yüz ağrınız veya baş ağrınız varsa, akut veya kronikseniz ve hiçbir şey işe yaramıyorsa, bir Sfenopalatin Gangliyon Bloğu adayı olabilirsiniz. Çok çeşitli ağrı sendromlarında kullanımını desteklemek için çok sayıda kanıt bulunan minimal invaziv, cerrahi olmayan bir prosedürdür.
  • Bir sfenopalatin gangliyon bloğu için ideal adaylar, akut veya kronik migren baş ağrıları, akut küme baş ağrıları ve birçok yüz nevraljisinin neden olduğu ağrıdan muzdarip hastalardır. Sphenopalatin ganglion blokları ilaç ve diğer ağrı yönetimi tedavileri ve teknikleri ile birlikte uygulanabilir.
  • Sinir bloğu, ağrı rahatlaması sağlamak için lokal bir anestetikten oluşur ve tüm prosedür yaklaşık olarak 10 dakika sürer. İyileşme alanında kısa bir süre sonra, hastalar eve gidebilirler. Ancak burada tedavi süresi ve seansları hastanın durumuna ve doktorun yöntemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
  •  Burun deliklerine ilaç enjekte edilmiş aplikatörler yerleştirilerek yapılan uygulamada bazı durumlarda 15 dakika bazı durumlarda yarım saat bekletilen pamuk, doktorun öngöreceği seanslarla 1 hafta veya 10 gün boyunca tekrar edilmektedir.

 Trigeminal Nevralji Tedavisi

Trigeminal nevralji ağrılar arasında en şiddetlisi olarak bilinmektedir. Kadın- Erkek ayırımı olmaksızın genelde 30 yaş ve üzerinde görülen bir ağrı şeklidir. Öyle ki kişinin sosyal yaşantısı bu ağrılar neticesinde tamamen yok olabilir. Trigeminal nevralji beyin içinde yer alan 12 sinirden 5.sini oluşturmakta olup, kafa içinde bulunan iyi ve kötü huylu olarak nitelendirilen kitleler çoğu zaman ağrılara neden olabilmektedirler. 

Trigeminal nevralji ağrılara sahip olan bir hastanın hekimden hekime koştuğu kullanılan ağrı ilaçlarının ise çok etkili olmadığı birçok denek üzerinden doğruluğu sağlanmıştır. 
Trigeminal sinir 3 daldan oluşur. Bunlardan ilki göz çevresini, ikincisi üst çenede üçüncüsü ise alt çenenin duyusunu beyne iletmektedir. 

Hastanın günlük hayatında hiçbir iş yapamaması, diş fırçalayamaz hale gelmesi hatta yemek yiyememesi bu tür ağrılara bağlıdır. 
Ağrılarla ilgili olarak üzerinde duracağımız konulardan biri de Tedaviye dirençli küme tipi baş ağrılarıdır. 

Tedaviye dirençli küme tipi baş ağrıları

Sfenopalatin gangliyon blokajı ve stellar gangliyon blokajı gibi çeşitli sinir blokları uygulanarak tedavi edilebilen ağrı çeşididir. Öncelikle küme tipi baş ağrıları hakkında bilgilendirelim. Genellikle 30 yaşın üstünde bulunan erkeklerde sıklıkla görülen küme tipi baş ağrıları, göz çevresi ya da göz kökünde tek taraflı şiddetli ağrıların olması ile ortaya çıkmaktadır. Ataklar şeklinde oluşan ağrılar tek taraflı olma özelliğine sahiptir.  

  • Ağrı uyuduktan 3 saat sonra başlar. 
  • Sabah uyandıktan sonra zamanını hiç şaşırmayan ağrılar genellikle 15 dakika ile 3 saat arasında sürebilmektedir. 
  • Gözlerde kızarma, yanma, göz kapaklarında düşüklük ağrıların en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. 
  • Küme tipi baş ağrıları tedavisi için Sfenopalatin Gangliyon Blokajı ve Stellar Gangliyon Glokajı gibi çeşitli sinir blokları uygulanarak kontrol atına alınabilir.

Migren

Son zamanlarda, sfenopalatin gangliyon (SPG) bloğu, migren tedavisinin bir parçası olarak kullanılabilen başka bir ekstrakraniyal sinir bloğu olarak ilgi çekmektedir. Otonom sinir sisteminin, mide bulantısı, lakrimasyon, kusma ve rinore gibi yaygın olarak ilişkili semptomlar verilen migren ve diğer birincil baş ağrısı bozukluklarında rol oynadığı düşünülmektedir. Sfenopalatin gangliyon gerek duyu ve otonomik lifler ile artırılır.

Bu nedenle, sfenopalatin gangliyonun blokajının, baş ağrısı bozukluklarında rol oynayan otonomik lifleri modüle ederek primer baş ağrılarından kurtulması sağlanmaktadır.

Sfenopalatin Gangliyon Blokajı ve Stellar Gangliyon Glokajı uygulanan hastalar üzerinde15 dakika, 30 dakika ve 24 saatte daha iyi rahatlama gösteren pozitif sonuçlar vermiştir. Bu nedenele migren ağrılarınıza son vermek için bu uygulamaları yapmanızda fayda vardır. 

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/05/2018
Okunma Sayısı:5960
Soru sor