Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler

Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler
Özellikle kış mevsiminde soğuk ve rüzgarın dikkatsiz davranıldığında yüz felcine sebep olmaktadır. Bu sebeple erkeklerin tıraş olduktan sonra en az 10 dakika bulundukları ortamdan çıkmamalıdır.

Toplumda en sık görülen yüz felci nedeninin 'Bell paralizisi' olup, bu durumun da yüz sinirinin iç kulak çevresindeki bir bölümünde iltihap ve ödem oluşmasıyla meydana gelir. 'Yüz felcinden korunmak için özellikle kış dönemlerinde yüzün soğuktan korunması gerekiyor. Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler. Ayrıca bu etkenlerin yüzdeki virüsleri tetiklediği, bu virüslerin de yüzün sinir uçlarında ödeme neden olduğu tahmin edilmektedir. Çok soğuk havalarda dışarı çıkarken atkı veya şapka takılmasını, rüzgara maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmamasını öneriyoruz. Erkeklerin tıraş olduktan sonra en az 10 dakika bulundukları ortamdan çıkmaması gerekir. Tıraş olan erkeklerin yüzlerini sıcak, yada soğuk suyla değil ılık suyla yıkaması daha sağlıklıdır. Yüz felci geçiren hastaların hemen hastaneye başvurması erken tedavi için çok önemlidir.'


Yüz felcinin belirtileri
Yüz sinirinin çalışmamasının en belirgin bulgusunun yüzün bir yanındaki hareketlerin azalması veya kaybolması olup, kaş kaldırma, göz kapama, diş gösterme, gülme, yanak şişirme gibi hareketlerin yüz sinirinin belirtileridir. Gözyaşı ve tükürük salgısının azalması, tat duyusunun bozulması, gürültüye duyarlılık artışı gibi bulguların da yüz sinirinin diğer belirtileridir.

Yüz felcinin ilaçla tedavi edilebilebilir
Yüz felci hastalarına, yüz kaslarına masaj yapmalarını, sıcak uygulamalarını ve bu kasların hareket etmesini sağlamak için sakız çiğnemelerini önerilerek, 'Özellikle uzun süren yüz felçlerinde yüz kasları hareketsizlikten güçsüzleşirler ve daha sonra yüz siniri çalışsa bile yüzde asimetri ve güç kaybı olabilir. Bu nedenle yüz kaslarına fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması önemlidir. Hastanın kendi kendine uygulayabileceği masaj ve sakız çiğneme dışında fizik tedavi uygulanması da önerilmektedir.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/01/2006
Okunma Sayısı:15192
Soru sor