Menisküs ameliyatı sonrası egzersizler

Menisküs ameliyatı sonrası egzersizler
Menisküs nedir
Menisküs diz eklemi içerisinde uyruk ve kaval kemiği arasındaki sürtünmeyi azaltmak vücut yükünü diz içerisine transfer etmek için içeriye yerleşmiş olan içerde bulun kıkırdakımsı yapılardır. Şekil olarak "C" harfine benzerler içte ve dışta birer tane olmak üzere eklem içerisinde iki tanedirler. 

Bunların yırtılması iki farklı şekilde olur:
1. Genç grupta: Travma sonrası(kaza, düşme, araba kazası vb.) 
2. Yaşlı grupta: Tüm vücudun eskimesi sonucunda menisküslerin yapılarının zayıflaması ile basit dönmeler burkulmalar gibi sebeplerden ortaya çıkabilirler.

Menisküs yırtığı nasıl anlaşılır?


Hasta dizinde oluşan şişlik ile ayağını üzerine basamadığı ve yüklenemediği bir dönemden geçer. Bu ağrı belki 10 gün içerisinde hafiflese bile hasta dizi ile ilgili hareketlerinde hissetmiş olduğu ağrıyla tekrar doktora müracaat eder. Yırtığın büyüklüğüne göre dizde kitlenme, döngüsel hareketlerde aşırı zorlanma (arabadan inmek ya da binmek gibi), hastanın dizini açamaması yada dizinin kitlenmesi (kapalı kalması) gibi belirtiler gösterebilir.

Menüsküs ameliyatı sonrası egzersizler
Menisküs ameliyatı sonrasında yapılacak egzersizler bacak kaslarımızı geliştirmek içindir. Bu sayede normal yaşantımıza geri dönebiliriz.

Öncelikle menisküs ameliyatı yapılan diz 2 hafta boyunca hareketsiz kalmalıdır. Bu süre zarfı içerisinde dizi üzerine yük bindirilmemelidir. Bu 2 haftalık dinlenme sonrasında sınırlı hareketlere başlamak gerekebilir. Bu arada yapılacak kontrollerde uzman doktor kontrolünde beklenen sonuçlar alınırsa bu süre kısalabilir.

Şişmede ne yapılır
menisküs ameliyatı sonrası birkaç gün bacağınızı mümkün mertebe yastıkla destekleyip düz ve yüksekte tutun, ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olması için sıklıkla bandajın üstünden buz uygulayın.

Ayağa kalkma ve bacağa yük verme

Artroskopi sonrası birçok hasta koltuk altı değnek veya yardımcı cihazlar ile ayağa kalkabilir. Hekiminiz ne zaman tam yük vereceğinizi söyleyecektir.

Araba Kullanma

Kullanmadan önce hekiminizle görüşün ve bu durum birçok faktöre bağlıdır;
Ameliyat olan dize.
Arabanın otomatik vites olup olmamasına.
Ameliyat prosedürüne.
Ağrı seviyesi.
Narkotik ağrı kesici kullanıp kullanmadığınıza.
Dizinizi kontrol etme kabiliyetinize.
Fakat hastalar genellikle 1 ile 3 hafta arasında araba kullanabilir hale gelirler.


Menisküs ameliyatı fiyatları

Menisküs ameliyatı yapan hastaneler den birisi olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Menisküs ameliyatı ve diğer tüm sorularınız için 0212 644 22 00 çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Arzu ederseniz sol tarafta bulunan "hemen sorun" formundan ekibimize sorunuzu bırakabilir ve gün içinde size dönüş yapılmasını bekleyebilirsiniz

Konu ile ilgili arama cümleleri:Menisküs ameliyatı yapan hastaneler,Menisküs ameliyatı fiyatları,Menüsküs ameliyatı sonrası egzersizler,Menisküs nedir

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/11/2014
Okunma Sayısı:28491
Soru sor