Yeni doğan sünneti hakkında merak ettikleriniz

Yeni doğan sünneti hakkında merak ettikleriniz

Sünnet, erkek çocuğu olan aileler önem arz eden konular arasında yer almaktadır. Geleneksel dini emirle birlikte sağlık yönünden çekincelerin de olduğu bu operasyonun gerçekleştirilmesi için zaman yönünden geç kalmamak gerektiği önemli. Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Murat Erdeniz Çarıkçı sünnetle alakalı merak edilenler hakkında bilgi verdi.

İçindekiler

  1. Normal dönem doğumdan sonra izleyen ilk gün
  2. 18 ay ve 5 buçuk yaşları arası sünnet önerilmemektedir
  3. Anestezi ebeveynleri telaşlandırabiliyor
  4. Bu nedenlerle sünnet geciktirilebiliyor
  5. Yalnızca 15 dakika sürüyor
  6. Operasyon sonrası dikkat

Normal dönem doğumdan sonra izleyen ilk gün

Son zamanlarda çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ve bunun için erken davranan ailelerin sayısı gitgide yükselmektedir. Çocuklar özellikle yenidoğan döneminde, hatta doğumu izleyen günde dahi sünnete tabi tutulabilmektedirler. Hiçbir sağlık sorunu bulunmayan çocukların erken dönemde sünnet ettirilmesi iyileşmesine katkılar sağlamaktadır. Sünnet için en ideal ve olması gereken dönem, bebeğin solunum veya emme sorunları gibi hayati bir sorunu yok ise doğumun ertesi günüdür.

18 ay ve 5 buçuk yaşları arası sünnet önerilmemektedir

Psikiyatristlerin yapmış olduğu araştırmalara göre 18 ay 5.5 yaş gruplarına, tıbbı zorunluluk bulunmadıkça sünnet yapılması sakıncalı bulunulmaktadır. Çünkü bu evrede hem kız hem erkek çocukların cinsel kimliği oluşum üzerindedir. Hormonların da önemli etkisinin olduğu bu yaş devresinde cinsel organla alakalı işlemlerden kaçınmanın olumlu olacağı söylenilir. Çünkü çocuğun sünnete dair algısı farklı olabilir; bir kayıp olarak görme, hadım edlime düşüncesi ortaya çıkabilir.

Anestezi ebeveynleri telaşlandırabiliyor

Doğumu izleyen ilk bir ay içerisinde veya bebek 5 kg olduktan sonra sünnet lokal anesteziye uygulanır. Anestezi sözcüğü ebeveynlerde endişe oluşturursa da hiç de endişe verici bir şey değildir. Buradaki tek olumsuzluk, anesteziden evvel çocuğun aç kalması mecburiyetidir. Binaelaneyh anne sütü alan 3 aylık bir bebeğin operasyon öncesi 4 saatlik aç kalma zorunluluğu zorluk oluşturabilir. 1-17 ay arasındaki çocuklara anestesi yapılır.

Bu nedenlerle sünnet geciktirilebiliyor

Bebeklerde yenidoğan sarılığı görülebilir. Tedavide fototerapi, kimi zamanda kan değişimi olabilir. Eğer bebekte böyle bir durum varsa, sünnet geciktirilebilir. Ayrıca bebeğin kanama ile ilgili sorunlarının da ihmal edilmemesi lazımdır. Penis ile ilgili patolojisi olan, organın cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gereken zamanlarda da sünneti ertelemek gerekmektedir. “Peygamber sünneti” olarak halk arasında tanımlanan durum, tercih edilen yöntem biçimlerindendir. Bu hastalığın çözümünde sünnet derisinden faydalanılarak o yere yama şeklinde yapılır. Bu sebeple çocuğun sünnet olmaması gerekmektedir. Bunun dışında farklı hastalıklara da rastlanabilir.

Yalnızca 15 dakika sürüyor

5.5 yaş üstü, hekimlerle diyalog kurabilen çocukların sünnete hazırlığı hastanın tıbbi müdahale öncesinde muayene edilmesi ile başlar. Çocuğa öncelikle sünnetin bir organ kaybı olmadığını, kendisine güler yüz gösterilerek anlatılır. Ameliyata girmeden evvel çocuğun kendini rahat hissetmesi sağlanır, sonrasını hatırlamamasını engelleyen bir sedasyon şurubu verilir. Lokal anestezi hazırlık süreci 15 dakika sürerken arından başlatılan işlem de 15 dakika ortalama olarak sürmektedir. 

Operasyon sonrası dikkat

Geçmişten soyutlanarak çok fazla sorun yaşamayan çocuğun yara iyileşmesi genelde bir hafta sürmektedir. Yapışıklık olursa iki hafta gibi bir süre beklenebilir. Sünnet derisiyle muhafaza edilen bölge müdahaleden sonra korunmalı, bir yere değdiğinde acı verebileceği için çocuk alışana kadar teması aza indirgemelidir.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/02/2018
Okunma Sayısı:1154
Soru sor