2. düzey ultrason hakkında her şey

2. düzey ultrason hakkında her şey

Yapısal anomaliler doğumların %2 veya %3'ünde görülebilmektedir. Anomaliler içeriğini açmak gerekirse, son derece basit olanlar ve zihinsen yada yapısal bozukluklar gözlemlenmiş olabilir. Genetik ve çevresek faktörler bebeğin yapısal bozukluklarında başlıca etken olmaktadır. Bebeklerde görülen bazı ağır anomaliler sonrası bebej yaşamla buluşmadan anne karnında yada doğumdan hemen sonra kaybedilebilir. Ancak buna karşı 2. düzey ultrason önemli tanı aracı olmaktadır. Down sendromu gibi bazı ağır anomaliler yaşama devam edebilir. Profesyonel eğitim ve aile desteği ile tedavi edilebilir.

Ultrasonografi ile Yapısal ve Kormozomal Bozuklukların Erken Teşhisi

Ultrasonografi, anne karnındaki bebeğin yapsal bozukluklarını saptamada en önemli araçtır. Ultrasonografide son yıllarda gelişen teknoloji, görüntü kalitesinin yükselmesi teşhisin başarı oranını oldukça arttırmış ve hassaslaştırmıştır. Yalnızca ultrasonografi çekimi ile, özellikle yapısal anomalilerin %60'ında teşhis koymak mümkün hale gelmiştir. Bebekte var olan yapısal bozukluk oranı azaldıkça teşhis oranı da azalabilmektedir.

2. Düzey Ultrasonografi Nedir?

18 - 23. haftalar arası yapılmaktadır. Bebeğin genel gelişimi ve organları ultrasonografide bilgi vermesi için yeterince gelişmiştir. Görüntü alırken bebeğin etrafında bulunan su miktarı elverişli miktardadır. Ayrıca ağır yapısal bozukluk gözlemlenmesi durumunda gebeliğin sonlandırılması için hala yeterince vakit vardır. Detaylı ultrasonda annenin rahim yapısı, bebek eşi dediğimiz plesanta ve bebeğin kendisi kadın doğum uzmanı tarafından dikkatlice incelenir. Yapılan ölçümeler ile bebeğin büyüme takibi hesaplanır. Burada bebeğin,

  • Merkezi sinir sistemi
  • Kalp ve göğüs boşluğu
  • Mide ve bağırsak sistemi
  • Böbrek ve idrar yolları
  • İskelet sistemi

kapsamlı bir şekilde izlenir. Tüm bulgular not edilerek gelişme hesaplanır. İkinci düzey ultrasonografinin önemi tedavi edilebilir anomalilerde önceden tedbir alarak hekimin doğum sürecini uygun tedaviyle takip etmesini sağlar.

11 ve 14. Hafta Arası Yapılan Ultrasonografi

Son birkaç yılda riski gebelik ve bebek gelişimi üzerine ortaya çıkan bazı belirtiler, 11 ve 14 hafta arası ultrasonografi çekimi için ortamı yeterli kılmıştır. Hastanemizde de bulunan gelişmiş ultrasonografi cihazları aracılığı ile bebek anne karnında çok büyümemiş olsa dahi temel olarak anatomik tarama yapmak mümkündür. Halk arasında bilinen bebeklerde ense kalınlığı ölçümü bu haftalar arasına yapılan ultrason ile görülebilir.

Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:14/11/2016
Okunma Sayısı:15007
Soru sor