Amniyosentez

Amniyosentez

Amniyosentez nedir?

Amniyosentez, ince ve uzun bir iğne yardımıyla anne karnından amniyon sıvısının alınması operasyonudur. Amniyosentez operasyonu genellikle hamileliğin 16-22. haftalarında riskli gebeliklerde yapılır. Tecrübeli doktorlar tarafından yapıldığında oldukça ağrısız ve bebek için riskleri azdır.

Amniyosentez Nasıl Uygulanır?

İlk önce anne adayına ayrıntılı bir ultrason yapıldıktan ve bebeğin rahim içindeki haritası çıkarıldıktan sonra karın bölgesi cildi antiseptik bir maddeyle silinir. Ulltrason eşliğinde işleme uygun olacak incelikte olan iğne ile (genellikle spinal anestezide kullanılan iğneler tercih edilir) karnın işlem için uygun olan bir yerinden girilerek ilk önce rahim içine ve buradan da amnios sıvısının bulunduğu rahim boşluğuna ulaşılır. Enjektör vasıtasıyla çekilen amnios sıvısının ilk 0.5 mililitrelik kısmı atılıp yeterli miktarda sıvı çekilir. Tekrardan bir ultrason değerlendirmesi yapıldıktan sonra iğne yerinden çıkarılarak uygulanan işleme son verilir. Alınan amnios sıvısı materyali oda sıcaklığında olmak kaydıyla laboratuvara gönderilir. Genetik amaçlı amniyosentez' de ortalama olarak 20 mililitre sıvı alınır.(30 cc ye kadar) Bu miktar daha 16'cı gebelik haftasında olan bir bebeğin toplam amnios sıvısı miktarının yaklaşık %10'una tekabül eder. Bebeğin 3 saatlik zaman diliminde içerisinde alınan bu sıvıyı tümüyle yerine koyduğu tahmin edilmektedir.

Amniyosentez Ne Zaman Uygulanmalıdır?

Amniyosentez günümüzde en sık kromozom anomalisi ve diğer anomalilerin doğru bir şekilde tanısının konmasında uygulanır. Tedavi için yapılan uygulamaların teknik açıdan tek farkı gebeliğin herhangi bir döneminde rahatlıkla ve kolay bir şekilde uygulanabilmesidir. Tanı amaçlı Amniyosentez ise genellikle 16. haftadan itibaren uygulanır.

Amniyon sıvısı nedir?

Bebekler için hayati önemi olan amniyon sıvısı hamilelik sürecinde bebeği bir kese içinde gelişimini sürdürmesine yardımcı olur. Bu amniyon sıvısı bütün hamilelik boyunca bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Amniyon bebeği dış etkenlerden korur, hamilelik süresi içerisinde kas ve sinirlerinin gelişmesine yardımcı olur. Amniyon sıvısının miktarı sürekli sabit olmamakla beraber sürekli emilerek yeniden üretilmektedir.

Amniyon sıvısının asıl kaynağı bebeğin akciğerleri ve böbrekleridir. Bebek bu sıvıları yutar ve plasenta yardımı ile anne dolaşımına geçer. Diğer yandan bebeğin çıkardığı idrar amniyon sıvısının önemli bir kaynağıdır.

Amniyon sıvısının kaynağı nedir?

Amniyon sıvısının kaynağı gebeliğin ilk haftalarında annenin dolaşım sisteminde oluşurken 14. gebelik haftasından sonra ise bebeğin idrarı en önemli kaynağı oluşturmaktadır. Bebekte bulunan idrar zararlı atık maddeler içermez sadece böbreklerin süzme fonksiyonunun göstergesidir. Doğum yaklaştıkça da amniotik sıvıda fetal idrarın oranı giderek artar.

Amniyon sıvısı nasıl ölçülür?

Amniyon sıvısının ölçülebilmesi için AFI (amniotik sıvı indexi) denilen bir kavram geliştirilmiştir. Gebelik haftalarına göre de AFI için belirlenmiş normal sınırlar bulunur. Yapılan bu test sayesinde seviye belirlenir. Şayet sınırların üzerinde ise yani su fazla ise Polihidramnios, altında olması da amniotik sıvının azlığı yani Oligohidramnios olarak adlandırmaktayız.

Bu durumlardan herhangi birinin bulunması hem bebek hem de anne için hiç sağlıklı değildir.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:25/04/2015
Okunma Sayısı:15585
Soru sor