Makat kanamaları bu hastalıkları tetikliyor

Makat kanamaları bu hastalıkları tetikliyor

Makat kanaması genellikle dışkılamada makattan kan gelmesi olarak tanımlanır. Anüse çok yakın lezyonlarda ve bazı ciddi durumlarda dışkılama olmadan da kanama ortaya çıkabilmektedir. Makattan kan gelmesi sık görülen bir durumdur ve pe çok hastalık bunu tetikleyebilir. Her sene bin kişiden altısında rektal kanama görülüyor.

Kanama şekilleri:

Op. Dr. İbrahim Karahan kanama şekilleri ve beraberinde gelen kompliasyonları şu şekilde sıraladı:

  • Makatta kanama ile birlikte yanma hissi varsa, akla daha çok hemoroid hastalığını getirmektedir. İleri evrede hemoroid dokusunun dışarıya sarkması gibi durumlar ortaya çıkabilr.
  • Makatta kanama ile birlikte ağrı varsa, genelde anal fissürlere yani çatlaklara bağlı olarak ortaya çıkar. Anal fissürde dışkılama, bir cam parçası çıkarır gibi yırtılır tarzda ağrıya sebebiyet vermektedir.
  • Ağrısız makat kanaması varsa, hemoroid, polipler ya da rektal kanser gibi birçok hastalıkla bağlantılı olabilir.
  • Damlama şeklinde kanama varsa, hemen her zaman ileri evre hemoroidal hastalığa bağlıdır.
  • Tuvalet kağıdında kan görülüyorsa, fissür, hemoroid gibi bir hastalık söz konusu olabilir.
  • Gaitada çizgi tarzında kan görülüyorsa, polip, hemoroid, rektal kanser gibi anüse yakın hastalıklar kaynağı olabilir.
  • Ciddi kabızlık sonucunda makatta rektal kanama ortaya çıkmışsa, bağırsak fıtıklaşması, divertiküler hastalık, tümor gibi altta yatan bir duruma işaret edebilir. Altta yatan hastalığı tespit ederek gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
  • Makattan pıhtılı kanama varsa, gastrointestinal sistemin herhangi bir yerinden anjiodisplazi, divertiküler hastalık gibi nedenlerle kanama görüldüğüne işarettir. Detaylı değerlendirme ve tedavi için vakit kaybedilmemelidir. Uzman doktora başvurulmalıdır.

Sebebi iyi huylu hastalık ise ameliyatsız tedavi uygulanabilir

Makatta kanama durumu birçok şekilde anal fissür, hemoroid, siğil gibi iyi huylu sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Uzman bir doktora ulaşılamadığı durumlarda, kremler, bitkisel ilaçlar ve fitiller kullanılmaktadır ancak bu doğru değildir. Ortaya çıkan olumsuz durumlarda ise tedavi edilemez bir hastalık olduğu düşünülmektedir.  Ancak hemoroid, fissür gibi hastalıklar genellikle hızlı bir şekilde ameliyata gerek duyulmadan da tedavi edilebiliyor. Burada önemli olan doğru bilgiler ışığı altında hareket etmek olacaktır. Bu nedenle doktora danışmadan herhangi bir uygulamaya başvurulmamalıdır.

Kanama çok yoğunsa vakit kaybetmeyin

Op. Dr. İbrahim Karahan kanamanın yoğun olduğu durumlara karşı ise şu açıklamalarda bulundu, “Kanamanın yoğun olduğu durumlarda genellikle pek sık görülmez. Hasta, hastaneye yatışının ilk gününde 2 g/dl‘den fazla düşük olması veya iki üniteden fazla kan transfüzyonu gereksinimi ile yoğun alt gastrointestinal sistem kanamasıyla karşılaşabilir. Bu tip vakaların ortaya çıkması en az iki hastalığın birlikte seyretmesi, aspirin kullanımı, nabzın dakikada 100’ün üzerinde  hızlı bir şekilde atması veya sistolik basıncın 115 mmHg altında olması kaynaklıdır. Bu gibi durumların değerlendirilmesi ve acil olarak tedavi yöntemlerine başvurulması için uzman hekimlerle görüşülmelidir.”

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:11/05/2018
Okunma Sayısı:3943
Soru sor