Kıyafet iplikleri kıl dönmesine sebep oluyor! 

Kıyafet iplikleri kıl dönmesine sebep oluyor! 


Kıl dönmesi günümüzde sadece erkeklerin rahatsızlık duyduğu bir hastalık türü değil. Aynı zamanda kadınlarında büyük bir baş belası! Bugüne kadar kıl dönmesi ile ilgili olarak söylenen birçok belirgin özelliğin yanında; dökülen saç telleri ve kıyafet ipliklerinin de kıl dönmesine neden olabileceğini biliyor muydunuz? 

Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. İbrahim Karahan, kıl dönmesi belirtileri ve tedavisi hakkında çok önemli bilgiler paylaştı. 

Kıl dönmesine ilişkin istatistik bilgiler 

Dünya üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda erkeklerde görülen kıl dönmesi oranı % 76.12 iken, erkeklerde yaşa aralığı ise 16-37 olarak saptanmıştır. Kadınlarda kıl dönmesi oranı % 23.18 ile ilerleme kaydederken yaş aralığı 13-32 olarak belirlenmiştir.

Kıl dönmesinin giderek içinden çıkmaz bir hal almasının temel nedeni ise kıl dönmesi şikayeti olan hastaların, bu rahatsızlığın çok geç farkına varmalarıdır. Bir diğer önemli etken ise kuşkusuz insanların utanma durumlarıdır. Doktorlardan çekinen insanlar tedavinin doğrudan gecikmesine neden olurken, pek çok kalıcı hastalığı da beraberinde getirmektedirler.  Kıl dönmesi insanların hayat standartlarını önemli ölçüde düşürmekle beraber yaşam kalitesini de olumsuz anlamda etkilemektedir. 

Kıl dönesinde saç ve ipliklerin etkisi

Kıl dönemsi neden oluşur sorusu bu hastalıkla tanışan her bireyin sorduğu sorular arasında ilk sırada yer almaktadır. Kıl dönemsinin oluşmasını tetikleyen çok ciddi durumlar vardır. Ancak bilinenlerin ötesinde kıyafetlerimizde yer alan ipliklerin deriye nüfuz etmesi ile kıl dönmesi oluşabileceği gibi, saç tellerinin kopup vücudun herhangi bir yerinde deri altına geçmesi ile de kıl dönmesi olabilmektedir. 

Kısa bir süre sonra deri altına giren kopan saç telleri ya da kıyafetlerden kopan iplikler önce kist oluşturmakta ve sonrasında da iltihaplanmaya neden olmaktadır. Genellikle kılların neden olduğu bu hastalığın dünya üzerinde erkeklerde çok olarak rastlanmasının temel nedeni erkeklerin kıllı bir vücut yapısına sahip olmalarıdır.

Kıl dönmesi olduğunu nasıl anlarım?

Kıl dönmesi olduğunuzu nasıl mı anlarsınız? Genellikle hastaların büyük bir bölümü bu rahatsızlığın farkına çok geç varırlar. Kıl dönmesi sırtınızda, yüzünüzde, koltuk altınızda ve hatta sırt ve bacaklarınızda bile olabilir. Ancak daha çok makat etrafında ve kuyruk sokumunda yer alır. 

  • Eğer kuyruk sokumunuzda ya da anüs etrafında bir akıntınız varsa,
  • Açık tonlarda giydiğiniz iç çamaşırlınız kirleniyorsa,
  • İç çamaşırlarınızda bir ıslaklık hissi duyuyorsanız,
  • Ağrı ya da ateşiniz oluşuyorsa, bu ateş soğuk algınlığında görülen ateşten farklıdır. Ağrı ve ateş sinir ve strese de neden olmaktadır. 
  • Kıl dönmesi belirtileri arasında yaygın olan bir diğer durum ise kuşkusuz hoş olmayan ve çevreye sinen kötü kokulardır. Bu koku bazen kurumuş dışkı kokusu, iltihap ve çürük bozuk yemek kokusu şeklinde nüksetmektedir. 
  • Kıl dönmesinin oluştuğu bölgede meydana gelen kuyruk sokumunda şiddetli ağrı. 
  • Olur olmaz yerlerde anüs etrafında tatlı bir kaşıntı. Zaman zaman kaşıntılardan sonra iç çamaşırda kanama da görülmektedir. 

Kıl dönmesi ile ilgili olarak günümüzde artık ayakta tedavi yöntemleri ile bile bu sorundan kurtulmak mümkün olabilmektedir. Günümüz koşullarında tıpta modern uygulamalarla, lazer yöntemleri ile kıl dönmesi hastalığı kolayca kontrol altına alınabilmektedir. Burada önemsenmesi gereken en önemli konu ise kıl dönmesi şikayetinin geciktirilmemesi durumudur.  

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:08/03/2018
Okunma Sayısı:1400
Soru sor