Çocuğunuz hiperaktif ise bu önerileri dikkate alın

Çocuğunuz hiperaktif ise bu önerileri dikkate alın

Bebeğin gebelik döneminde hareketli olması, doğum sonrasında ise bu hareketliliğin devam etmesi, uyku düzeninde bozukluk, gazlı olması hiperaktivite belirtilerinin erken yaşta başladığını akla getirmektedir. Kendini kontrol edemeyen çocuk aile, arkadaş ve okul ilişkilerinde başarısızlığa doğru sürüklenebilir. Bu tür vakalarda çocuklar sadece dikkatlerini çeken şeylere yoğunlaşırlar ve diğer her şeyi görmezden gelirler. Bu da hayatın bütününü görmede sıkıntı yaşadıkları anlamına gelir. Genellikle sonunu düşünmeden bir takım eylemlerde bulunurlar bu da ufak kazaları beraberinde getirebilir.

Yapılan pek çok çalışma ilaç tedavisinin ve davranış terapisinin tedavi sürecinde başarılı olduğunu ortaya koymuştur. Terapi tedavisinde çocuk organize olmayı, zamanı iyi kullanmayı öğrenmektedir. Hastalık hakkında aileye doğru bilgi vermek çocuklara doğru yaklaşımda bulunmaları açısından önem arz eder.  Bu tip çocuklarda düzen ve kurallar çok daha öne çıkar. Enerjilerini boşaltıcı bir takım etkinliklerde bulunmaları fayda sağlar. Uzman Psikolog Sümeyye Arslan uzman ve öğretmen arasında sürekli bir iletişimin bulunması gerektiğini öğretmenin çocuğun başarılı olduğu alanlarda çocuğu desteklemesi gerektiğini belirtti.

Ailede Görülen Hiperaktivite Çocuktaki Riski Arttırıyor

Hiperaktivite tanısı konan çocukların %25’inde aile hikayesinin bulunduğunu belirten Uzman Psikolog Arslan ailesinde bu tip hikayeler bulunan çocuklarda riskin 5 kat daha fazla arttığını dile getirdi. Bu nedenle bu tip bir hastalığın ortaya çıkışında genetik yatkınlık son derece önemli bir hale gelmektedir. Yine yapılan çalışmalar bu rahatsızlığın anne-baba tutumlarında ya da disiplin verme yönü ile doğrudan bir bağı olmadığını ortaya koymuştur.

Tedavi Edilmez İse Bir Çok Hastalığa Kapı Açabilir

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite zamanla azalma gösterse de kendiliğinden geçmemektedir. Tedavisi uzun sürebilen bir rahatsızlıktır. Yaşın ilerlemesi ile şikayetler azalsa da erişkin dönemde kendisini tekrar gösterecektir. Tedavi edilmediği takdirde davranış bozukluklarına bağlı olarak çevresinde ve okulunda başarısız bir hayatı olacaktır. Okul yaşamındaki başarısızlıkları ileride iş yaşamına da yansıyacaktır. Hatta evlilikte bile büyük problemler yaşayabilmektedir. Tedavi edilmediğinde dikkat eksikliği kişilik bozukluğu, alkol ve madde bağımlılığı, davranış bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir.

Dikkat Eksikliğine Karşı Öneriler

  • Çocuğunuza kurallar koyuyorsanız bunların net ve açık olduğundan emin olun. Hatta bunları çocuğun görebileceğe bir yere yazıp asın.
  • Çocuğunuza beklenti ve planlarına yönelik yardım edin. Sık sık geri dönüş yapın ve her şeyin farkında olduğunuzu hissettirin.
  • Ödüllerin çocukta bir anlam ifade ettiğinden mutlaka emin olun.
  • Çocuk daima iyi gününde olmaz. Kötü günlerinin de olabileceğini bilerek ona göre davranın.
  • Olumsuz davranışlarına ceza vermek yerine olumlu yaptığı eylemlere odaklanmasını sağlayın.
  • Öğüt vermek yerine davranışlarının daha eğitici olması açısından açık bir şekilde konuşun.
  • Çocuğunuza ve kendinize karşı hoşgörülü olmaya dikkat edin.
  • Bir uzmana başvurmaktan çekinmeyin. Destek almak çocuğunuz açısından son derece faydalı olacaktır.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:11/05/2018
Okunma Sayısı:2083
Soru sor