Anne bağımlığı olan çocuklarda okula gitme isteksizliği

Anne bağımlığı olan çocuklarda okula gitme isteksizliği

Okul hayatına adım atmış olan çocuklarda, genellikle 4-7 yaş aralığında olanların %2’sinde ortaya çıkmakta olan, anksiyetesi bozukluğu görülmektedir. Bu durum yaklaşık olarak 4 hafta boyunca etkisini göstermektedir. Annesinden ayrı kalma korkusu yüzünden, çocuklar bu duruma maruz kalmaktadır. Tedirginlik hissi nedeniyle çocuklarda aniden oluşan çarpıntı, nefes alamama, mide bulantısı, idrar sorunu gibi durumlar karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda uzun süren ağlama nöbetleriyle kendini iyice belli eden bu ruhsal sorunu çözmek için uzman bir doktor tarafından, uygun tedavi yöntemleri uygulanması gerekmektedir. Meltem Hastanesi Uzm. Psk. Sümeyye Arslan, okul çağına gelmiş olan çocuklarda görülen, ayrılma aksiyetesi konusundaki bilgilerini bizimle paylaştı.

Özgüven Eksiliğinde Çocuk Gelişimi Olumsuz Etkilenmektedir.

Anne babalarının tavır ve davranışları ile sosyal hayat, çocuklar için karakter oluşumunun ilk evresidir. Çocuğuna olması gerektiğinden daha fazla düşkün, ona sorumluluk vermek istemeyen, çeşitli konularda sınırlayan ve sürekli uyarılarda bulunan, çocuğa yeterli güveni aşılamayan veya bazı psikolojik rahatsızlıkları olan anne babalar için, çocukların gelişim evresini sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde atlatmaları mümkün olmayacaktır. Bu gibi durumları yaşayan ailelerin çocukları ne yazık ki bütün hayatları boyunca çeşitli sıkıntılarla karşılaşmaktadır. Bu sıkıntılardan bir tanesi de ayrılma ankiyetesi bozukluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Okula ilk defa gitmekte olan çocuklarda bu sorun görülmektedir. Çocuk için olması gerektiğinden çok daha fazla kaygıya sebep olmaktadır. Çocuk bağlı olduğu kişiyi kaybedeceğinden veya başına kötü bir olay gelebilme ihtimalinden oldukça korkmaktadır. Bu durumda çocukların yaşadığı korku ve kaygıların etkisiyle okula veya herhangi bir yere annesiz gitmek istemediği görülmektedir.

Ebeveynlerin Çocuklarına Aşırı Korumacı Davranması 

Çocukta okul çağında görülen ayrılma anksiyetesinin nedenlerinden biri de, annenin içinde bulunduğu psikolojik durumudur. Genellikle iş hayatı olan annelerin bir kısmı, okul çağına gelmemiş olan çocuklarını bakması için bakıcı veya aile bireylerinden yardım istemektedir. Bu durumun sonucunda kendisini suçlu hisseden anne, çocuğa olması gerektiğinden daha fazla bağımlı hale gelmektedir. Anne tarafından istemsizce oluşan aşırı korumacılık, çocuğun psikolojik gelişimini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Annede çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmış olan psikolojik sorunların bir kısmı çocukta da çıkmaktadır. Ayrılma anksiyetesi bozukluğu sorununu yaşayan çocukları annelerinde genellikle kaygı ve depresif bozukluklar vardır. Çocuklar için ilk ilişki olarak görülen, anne ve çocuk ilişkisinde ortaya çıkan yetersiz iletişim çocuğun psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.

İleriki Yaşamda Bastırılan Kaygı Sorunu

Çocuklar ayrılma aknsiyetesi bozukluğu sebebiyle okula gitmek istemiyorsa, en kısa sürede bir uzman yardımı ile çocukta oluşan kaygıların en aza indirgenmesi gerekmektedir. Bunu yaparken uygun terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Eğer bu kaygı tamamen yok edilemeyip bastırıldığı takdirde ileriki yaşamında çocuk için büyük sorunlar haline gelebilmektedir. Yetişkin bireylerin psikolojik rahatsızlıkların altında, çocukluk ve ergenlik döneminde yaşamış olduğu travmatik olaylar yatmaktadır. Artık bu durum herkes tarafından kabul edilebilir bir gerçek haline gelmiştir.

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:25/01/2018
Okunma Sayısı:1329
Soru sor