Mevsimsel depresyona dikkat!

Mevsimsel depresyona dikkat!

Kış aylarında ortaya çıkan ve genellikle "kış depresyonu" olarak bilinen duygulanım bozukluğu aslında bahar aylarıyla birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık bölümü Psk. Sümeyye Arslan  mevsimsel depresyonla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Kış depresyonunun nedenleri yaz depresyonuna oranla daha net açıklanabilmektedir diyen Psk. Arslan, "ancak mevsimsel depresyonlarda da 24 saatlik günlük siklusun değişimi, genetik faktörler, stresle bağlantılı faktörler ve bunların kombinasyonları etken olabilmektedir" dedi.

Mevsimsel Depresyonun Belirtileri Nelerdir?

Ümitsizlik hali
İlgi ve istek kaybı
Anksiyete (endişe, kaygı)
Uykusuzluk
Aşırı hassasiyet, çabuk kızmak, sinirlilik
Heyecan, huzursuzluk, sözel ve motor etkinliklerde artış
İştah kaybı
Seksüel dürtülerde azalma

Mevsimsel duygulanım bozukluğunda güneş ışığının önemli rol oynadığı söyleyen Psk. Arslan"mevsimsel depresyonda fizyolojik, kimyasal ve genetik dışında bireysel faktörlerin ve kişinin bireysel geçmişinin etkisi de önemlidir" dedi ve "geçmişte yaşanılan travmatik bir olayın neden olduğu depresyon, her yıl aynı dönemlerde tekrar hatırlanarak da mevsimsel depresyona yol açabilir" şeklinde ifade etti.

Tanı konulması için depresyon halinin yılın aynı döneminde birden fazla tekrarlanması gerektiğine vurgu yapan Psk Arslan, "stresten mümkün olduğu kadar uzak durulması da bu dönemin daha rahat atlatılmasına yardımcı olacaktır" dedi ve ekledi "yukarıdaki belirtiler yaşanıyorsa en kısa zamanda konuyla ilgili bir uzmana danışılması gerekmektedir"

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/04/2014
Okunma Sayısı:10093
Soru sor