Botoksla migren tedavisi nasıl yapılır?

Botoksla migren tedavisi nasıl yapılır?

Bilindiği gibi migren yaşam kalitesini oldukça negatif yönde etkileyen tüm dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olarak öne çıkmaktadır. Bununla beraber pek çok migren tedavi yöntemleri de ortaya atılmıştır. Bunlardan migren tedavisinde denenen ve başarılı sonuçlar alınan pek çok ilaç ve yöntem dikkat çekmektedir. Ancak yine de tüm uğraşlara rağmen hastalığı tamamen ortadan kaldırabilecek bir yöntem bulunamamıştır.

Migren atakları ile sıkıntı çeken kişide yaşam kalitesinde bozulma, iş yerinde huzursuzluk ve performans kaybı gibi ciddi manevi ve maddi kayıplar gözlemlenir. Bu durum pek çok uzmanı bu sağlık problemine yönelik çalışmaları artırmaya yöneltmiştir.

Botoksun Migren Tedavisindeki İşlevi

Uygulanan tedavi yöntemlerinden birisi de botoksla migren tedavisidir. Migren tedavi yöntemlerinden birisi olarak son yıllarda oldukça öne çıkan bir tedavi yöntemidir. Botoksla migren tedavisi tamamen rastlantı sonucu ortaya çıkan bir uygulamadır. Bilindiği gibi botoks uygulamaları estetik amaçlı yüze yapılan müdahalelerdir. Botoks uygulamasına katılan hastaların %80`ine varan oranında migren ataklarında azalma tespit edilmiştir. Bunun üzerine pek çok uzman çalışmalarını hızlandırmıştır.

Pek çok sağlık kuruluşu bu ilgi çekici ameliyatsız migren tedavisi için çalışmalar başlatmıştır. Bu çalışmalar neticesinde baş-boyun kısımlarda migren ataklarının başlangıcını çeken sinir sıkışma noktalarını varlığı bulunmuştur. Ameliyatsız migren tedavisi olan botoksla migren tedavisi bu aşamada sinirleri sıkıştırmakta olan kasları bloke ederek ağrıyı minimale çekmektedir. Bu şekilde sinirler sıkıştırılmış olur ve migren atağını başlatan ilk tetik engellenmiş olur.

Botoks ile Migren Tedavisinin Avantajları

Diğer tedavilerde olduğu gibi migren tedavi yöntemlerinden birisi olan botoks ile migren tedavisinin de pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi elbette ilaç kullanımını minimalde en aza indirmesidir. Bununla birlikte atak sıklıklarında hemen hemen %50`ye varan bir düşüş gözlemlenir. Tüm bu kazanımlar botoksla migren tedavisinin ne denli önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Botoksla migren tedavisi yapan hastaneler sayıca azdır ve yeterli donanıma sahip hastanelerin seçilmesi önerilir.

Botoksla Migren Tedavisi İçin Kimler Uygundur?

Botoksla migren tedavisinde her botoks kullanımı fayda sağlayabilmektedir. Fakat çok sık atak söz konusu ise ve diğer ilaç ve tedavilerden fayda görmeyen hastalar bu uygulama için en uygun olanlarıdır. Ağır şikayetleri bulunan hastalar ameliyatsız migren tedavisine rahatlıkla başvurabilirler.

Botoksla Migren Tedavisi Aşamaları

Botoksla migren tedavisine geçilmesi için en önemli kısım tetik noktalarının tespit aşamasıdır. Hastadan alınacak olan hikaye ve atakların başlangıç zamanlarının tespit edilmesi, ense ve şakak bölgelerindeki tetik noktaları belirlenmektedir. Bu belirlenmiş noktalara ortalama 15-20 dakikalık uygulama yapılır. Migren Botoks enjeksiyonu ile doğru noktalara ulaşıldığı takdirde etkisini kaybedecektir.

Botoks ile Migren Tedavisi Sonrasın Dikkat Edilmesi Gerekenler

Botoks ile migren tedavisi sonrası tıpkı diğer tedavi süreçlerinden sonra olduğu gibi bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Migrende botoks uygulaması sonrası etkinin başlaması 3-10 gün arasında bir süreç söz konusudur. Tedavi sonrası hasta normal yaşantısına hızlı bir şekilde dönüş gösterir. İş, okul veya sosyal yaşantısını etkileyecek herhangi olumsuz bir durum yoktur.

Botoks ile Tedaviyi Kim Yapar?

Botoks ile tedaviyi uygulayan kişiler genel olarak Nörologlar ve Estetik Plastik Cerrahi uzmanlarıdır. Bununla beraber botoksla migren tedavisinin bir sonraki aşaması cerrahi tedavidir. Burada da devreye plastik cerrahlar girmektedir.

Migrenin Cerrahi Müdalesinde Kalıcı Etki Mümkün Müdür?

Böyle bir cerrahi müdahalede etki kalıcı olabiliyor. Migrende botoks uygulamasına başvuran ve bundan fayda gören hastalar cerrahi operasyona uygun görülen hastalardır. Yani sıkışmış olan sinir dokusu botoks yerine ameliyatla kalıcı bir şekilde gevşetilebilmektedir. Bu şekilde tekrarlayan botoks uygulamalarına gerek kalmayacaktır.

Bu kısımda tercih hastaya ait olacaktır. 6 ila 12 aylık bir periyotta 10-15 dakika sürecek bir botoks uygulamasına devam edebileceği gibi bir defada çözme amaçlı cerrahi operasyonu da tercih edebilir. Botoksla migren tedavisi yapan hastanelerde işlemler hakkında daha detaylı bilgi edinilebilir.

Cerrahiye Gerek Duymadan Botoksla Migren Tedavisi Yapılabilir Mi?

Cerrahi müdahale olmaksızın botoksla da migren tedavisi yapılması mümkündür. Botoks uygulamasında hastanın cerrahi müdahaleye uygun olup olmadığı değerlendirilmiş olur. 6 ila 12 lık süreçlerle tekrarlanan uygulamalar ile tedavi mümkündür. Hangi yöntemin seçileceği yine hastanın kendisine kalmıştır. 

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:25/11/2016
Okunma Sayısı:16883
Soru sor