Baş ağrısı, nedenleri ve tedavisi

Baş ağrısı, nedenleri ve tedavisi

Baş ağrıları tedavileri Meltem Hastanesi Nöroloji bölümümüzde yapılmaktadır. Nöroloji uzmanımız ile yaptığımız baş ağrıları şikayeti olan hastalarımız için bir yazı dizisi gerçekleştirdik.

Baş ağrısı, kendi başına bir hastalık olarak düşünebilir ayrıca bazı hastalıklarında belirtisi olabilmektedir. Sürekli seyrettiği taktirde asla ihmal edilememesi gereken bir rahatsızlıktır. Burada önemli husus baş ağrısı nedenlerinin teşhis edilmesidir. Tıbbi olarak baş ağrıları 3 ana grupta incelenir.

Baş ağrısı çeşitleri

a. Başın içinde tam bir ağrının olduğu durumlar
b. Ağrının bir duyu siniri boyunca gerçekleştiği vakalar
c. Başın genellikle belli bir bölgesinden (migren gibi) yayılan ağrılar

Birincil (Nedeni Bilginmeyen) Baş Ağrıları

a. Migren

Migren ülkemizde %2 ile %4 arasına görülebilen bir hastalıktır. Migren sebebi tam olarak bilinmeyen bir baş ağrısı ile sonuç verir. Süresi günün yarısını alabilir. Ayrıca bulantı ve kusma yapabilmektedir.

b. Salkım tipi baş ağrısı

Erkeklerde görülme oranı bayanlara göre daha fazladır. Az rastlanan bir baş ağrısı olsada sık nöbetler halinde birden görülebilir. Ağrının bulunduğu nokta genellikle kaş kemeridir. Kısa süreli ancak şiddetli olarak kendini gösterir. Burun akıntısı ve yüz kızarması olarak belirtileri vardır.

İkincil (Nedeni Bilginmeyen) Baş Ağrıları

a. Kafatası içi rahatsızlıklarından kaynaklanan ağrılar

Lezyon, tümör, apseler, beyin kanamaları, atar damar yada kafa içinde balonlaşma ve ayrıca menjit baş ağrısına neden olabilecek kafatası içi hastalıklarıdır. Sinir dokularında ağrı ani ve şiddetli gelir.

b. Kafatası dışı rahatsızlıklarla ilgili ağrılar

Glokom, göz içinde iltihaplanmalar, göz kaslarını zorlayan tedvi edilmemiş görme bozuklukları, ortakulak ve sinüs iltihapları baş ağrısına neden olan diğer hastalıklardandır.

Baş Ağrısı Nedenleri

Nöroloji biliminde baş ağrısı üzerine bu üç başlık üzerinden yaklaşılsada baş ağrısının bir çok sebebi olabilmektedir. Darbeler, damar yapısındaki anormallikler, iltihaplanma, tümör, zehirlenme, metabolizma hastalıkları ve yüksek tansiyon baş ağrısına neden olan hastalıklar arasındadır. Ayrıca fiziki yorgunluklar, stres ve gerginlikte baş ağrısı olarak kendini gösterebilmektedir.  Bununla birlikte bazı kulak ve göz hastalıklarıda baş ağrısını tetikleyecisidir.

Baş ağrısının diğer nedenleri arasında, beyin damarlarının adrenalin, serotonin, histamin gibi sinir ileticisi kimyasallara aşırı duyarlılık göstermeye başlaması ve ağrı kesici özellikte olan endorfin salgısının azalma­sına bağlayan bir teori de son yıllarda uzmanlar tarafından ilgi görmektedir.

Baş ağrısına eğilimli kişiler

Mükemmelliyetçi, kusursuzu isteyen, yalnızlığı ve disiplini fazlaca seven kişiler baş ağrısına yatkınlık gösterir. Yani baş ağrısı ruhsal çöküntülerimizin dışa vurumu olabilmektedir. Baş ağrısı kin, düşmanlık, öfke gibi duyguların uzun süreler bastırılmasıyla kendini gösterebilir.

Tedavi yöntemleri

Baş ağrısı yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden de anlaşılabileceği gibi komplike olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı tedavisi için vücutta bulunan ilgili birimlerin, tetikleyici unsurların ve kalıtsal hastalıkların tanısı çok önemlidir. Özetle tedavide teşhise yardımcı olabilecek en ufak ayrıntı dahi göz ardı edilmemelidir. Baş ağrısı yapan nedeni ortaya çıkarmak bu yapının incelenmesine bağlıdır. Hastanın takibi ve deneme-yanılma yöntemi uygulanabilen bir tedavi yöntemi olabilir. Nörolog gözetimi altında verilen ilaçların takibi yapılarak tedaviye başlanır. Tabi bundan önce hasta ve doktor birlikte hareket ederek hastanın baş ağrısını önlemedeki becerilerinide geliştirmesi gerekir.

İlaç Kullanımı

Baş ağrısının ilaçla tedavisi nöroloji uzmanı tarafından belli bir programla yürütülmektedir. Ülkemizde hastalarının reçetesiz, bilinçsizce ilaç kullanmaları alışığa gelmiş bir durum olduğu aşikar. Yakınlarınızın yaşanmış tecrübelerine dayanarak kullanılan ilaçların yan etkilerini hasta hesap edemeyebilir. Ayrıca her nekadar hafif yada zararsız olarakta bilinse her ilacın belli bir yan etkisi yada istenmeyen sonuçları vardır.

Fiziki yorgunluk yada gün boyu herhangi bir işe fazla odaklanılması sonucu ortaya çıkan baş ağrıları 24 saat içinde 2-3 kez alınacak aspirin ile geçirilebilir. Tekrarlamak gerekir ki baş ağrısını tetikleyen alkol, sigara ve stresten olabildiğince uzak durmak gerekir.

Baş ağrısı yapan yiyecekler

Besinlerin baş ağrısı yapması alerjik durumlarla paralel olarak kendini gösterir. Tahıllar, portakal, yumurta, çay, kahve, çikolata, süt, et, buğday, şeker (şekerkamışı şekeri) ve maya gibi besinler alerji baş ağrısına alerji yapmaya eğilimli olabilmektedir. Baş ağrısında alerjik bir durum şüphesi varsa hastaya bir hafta boyunca alerji yapma seviyesi düşük besinler önerilir ve takip edilir.

Adet öncesi baş ağrıları

Adet öncesi yaşanan baş ağrıları adetten 1 hafta önce alınabilecek bir idrar söktürücü ile azaltılabilir. Sebebi adet öncesi vücutta sıvı tutulması prensibine dayanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta idrar söktürücü kullanırken sıvı ve tuz tüketimi azaltılmalıdır. Doğum kontrol hapı baş ağrısı yapar mı sorusuna cevap olarak şunları söyleyebiliriz. DK hapları dikkatlice ve doktorunuzun tavsiyesiyle kullanması gereken ilaçlardır. DK hapları kullanan bayanlarda baş ağrılarında sıklık olabilir. Nedeni ise vücutta prolaktin salgısının artmasıdır.

Sitede yer alan her türlü bilgi, değerlendirme, yorum ve görüntü, kişileri bilgilendirmeye yöneliktir. Hekimin tıbbi amaçla hastasını muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/12/2014
Okunma Sayısı:97780
Soru sor