Prenses doğum hakkında bilinmesi gerekenler

Prenses doğum hakkında bilinmesi gerekenler

 Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nuray Günay halk arasında Prenses Doğum olarak bilinen ağrısız doğum hakkında bilinmesi gerekenlere dair açıklamalarda bulundu.

Kadınların normal doğumda en çok çekindikleri şeyin doğum ağrıları olduğunu belirten Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nuray Günay, “Pek çok kadın bu ağrılardan çekindiği için daha riskli olan sezaryen doğuma yöneliyor. Doğum esnasında ağrıları azaltarak hissi azaltma işlemine doğum analjezisi, doğum anestezisi veya ağrısız doğum diyoruz.” dedi.

Dr. Nuray Günay epidural analjezinin yani ağrısız doğum yönteminin en çok kullanılan yöntemlerden birisi olduğunu söyleyerek sözlerine şu şekilde devam ediyor, “Bu doğum tipi üzerinde en çok çalışılmış ve uzmanlaşılmış türdür. Epidural analjezide biz lokal anestezikler ile ağrının beyne iletimini blokluyoruz. Bu şekilde ağrının algılanması engelleniyor. Böylelikle anne adayı ağrıyı hissetmeden daha rahat bir şekilde doğum yapma imkanına sahip oluyor. Doğum esnasındaki dikiş ağrılarından da bu şekilde kurtulunmuş oluyor.” diye konuştu.

Yaptıkları bu uygulama hakkında detaylar veren Dr. Nuray Günay, “Anne adayı oturur pozisyondayken belden küçük bir iğne vasıtası ile anestezik uyuşturma işlemi yapıyoruz. Epidural aralığa ince plastik bir kater yerleştiriyoruz. Bu katerden verilen lokal anestezik ilaç ile ağrıyı engellemiş oluyoruz. Bu şekilde anne adayı doğuma ağrı veya sızı hissetmediği için daha rahat katılabiliyor.” dedi.

Ağrısız normal doğum yani epidural analjezi yönteminin gelişmiş ülkelerde yaygın bir biçimde kullanıldığını ve olumlu sonuçlar alındığını belirten Dr. Nuray Günay, bu yöntemin tecrübeli ellerde son derece güvenilir olduğunun altını çizdi. Anne ve bebeğe herhangi olumsuz bir durum yaşatmadan yapılabildiğini ekledi.

Halk arasında bazı olumsuz söylentilerin de dolaştığını belirten Dr. Nuray Günay, “Bu yöntemin anne adayını felç yapabileceği gibi yanlış bir bilgi var. Bu kesinlikle doğru değildir. Uygulama yaptığımız alan omuriliğin etrafındaki koruyucu sıvının dışındaki kalın zarın dış tarafıdır. Yani omurilik veya sinirlere temas edebilecek bir durum yoktur. Fakat ameliyat esnasında ağrı duyusu ile birlikte hareket kabiliyeti de geçici bir süre ortadan kaybolmaktadır. Anne adayı elbette backalarını bir süre hissedemeyecektir. Felç yapma mevzusu da buradan gelmektedir. Bu durum 1-2 saat sonra kendiliğinden düzelecektir ve anne adayı bacaklarını hissedecektir.” dedi.

Epidural analjezinin normal doğumdaki bir başka avantajına da değinen Dr. Nuray Günay, Genel anesteziye gerek kalmaksızın kataterden biraz daha lokal anestezik verilerek işlem yapılabiliyor. Bu şekilde acı duymadan sezaryan doğum da yapılabiliyor. Bu sayede anne adayı bilincini kaybetmeden bebeğini dünyaya getirdiği süreci görebilir. Ameliyat sonrasında ise ağrı yine bu kataterden verilen lokal anestezik sayesinde engellenebilir. Epidural anestezi istenmeyen sonuçların ortaya çıkmaması açısından genel anesteziye göre daha etkili ve güvenlidir.”

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:12603
Soru sor