Kadın kalbi menopoz ve diyabet ile daha çok yoruluyor

Kadın kalbi menopoz ve diyabet ile daha çok yoruluyor

Kalp krizi genel manada erkeklere özgü bir sorun olarak düşünülür ancak menopoz sonrası kadınlarda ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını belirten Op. Dr. Bahar Aksünger üstelik kalp krizi geçiren kadınların bu sebeple ölüm oranının erkeklere nazaran daha fazla olduğunun altını çiziyor.

Kan şekeri düzeni stres ile bozuluyor

Diyabetin kendisini göstermesinde ya da hararetlenmesinde fiziksel ve genetik etkenlerin dışında ruhsal manada zorlanmalar ve yaşanan olayların da belirleyici olabildiğini söyleyen Dr. Aksünger “Nöroendokrin doğrudan stresle ilişkilidir ve kan şekeri düzenlemesini bozmada da etkilidir. Bununla beraber kişi ruhsal ve psikoloji nedenlere bağlı olarak beslenme, insülin kullanımı ve fiziksel etkinliklere bağlı kuralları görmezden gelebilir. Hastalığın uyum sürecinde ortaya çıkan psikopatolojik savunmalar, hastalığın inkarı, öfke nöbetleri hastalığa karşı uyumu da geciktirecektir. Bu şekilde stres hastanın hem stres hormonlarına dolayısıyla iç ortamına etki eder hem de dış ortamını bozar.” dedi. 

Diyabet ile kalp krizi riski artıyor

Kandaki şeker oranı yüksek olduğu takdirde damar içindeki endotel adlı koruyucu tabaka bozulur. Bu şekilde damar yapısında da bozulmalar görülür. Bu yapısal bozulma neticesinde ateroskleroz dediğimiz damar sertleşmesi problemi kendisini gösterir. Bununla beraber kalp yetmezliği ve buna bağlı olarak ani ölümler ortaya çıkabilir. Diyabet rahatsızlığı olan kadınların kalp damar hastalığına yakalanma oranları normalden 4-5 kat daha fazla olabilmektedir. Bu sebeple diyabet hastalığı olan kadınların yıllık kontrollerini aksatmamaları son derece önemlidir.

Stres ile damar sertliği ortaya çıkıyor

“Stresin ve depresyonun kalp rahatsızlığını tetikleyen en önemli faktörler olduğu bilinmektedir.” diyen Op. Dr. Bahar Aksünger şöyle devam etti, “Depresyon ile beraber kalp damarları olumsuz yönde etkilenir. Depresyonla beraber tetiklenen aşırı alkol ve sigara kullanımı, aşırı dozda kalori tüketimi ve bazı çevresel faktörlerin de eklenmesiyle hayati tehlike daha da ciddi bir boyuta ulaşır. Tüm bunlarla beraber insülin salgılanmasında ortaya çıkan azalma, dirençteki artış ve yine artan östrojen ve multivitamin hormonu kullanımının damar sertliğine neden olduğu ileri sürülmektedir.” 

Riski en aza indirmek için…

  • Kalp hastalıklarında yüksek riske sahip diyabet hastalarında riski en aza indirmek için bir takım önerilerde bulunan Op. Dr. Bahar Aksünger bunları şu şöyle sıraladı:
  • Tansiyon ölçümleri mutlaka düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Kolesterol ve kan şekeri kontrolleri ihmal edilmemeli, düzenli bir şekilde yapılmalıdır.
  • Stresi en aza indirmek için spor ya da aktivitelere yönelmelidir.
  • Günlük hayatta düzenli diyet ve egzersizler aksatılmamalıdır.
  • Bu risk grubundaki kişiler hayata dair küsmeye başlamış ve depresyon durumuna girmeye başlamış iseler mutlaka zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşmelidirler.
Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:14/05/2018
Okunma Sayısı:2392
Soru sor