Tansiyon hastaları nelere dikkat etmelidir

Tansiyon hastaları nelere dikkat etmelidir

Yüksek tansiyon günümüzde genç yaşta ortaya çıkıyor ama daha çok yaşı ilerlemiş kişilerde görülen ve kan basıncını yükselten bir hastalıktır. Kişilerin vücudunda böbrek, beyin, göz ve kalp damarlarında tıkanmalara ve kanamalara yol açan ölümcül bir hastalıktır.

Tuzu hayatınızdan çıkartmanın yolları

İnsanlar nasıl fazla kilolarından kurtulmak isterken zorlanıyor ise, tuzu hayatımızdan çıkartmakta bizi zorlayabilir. Yemeklerimizde kesinlikle salça kullanmamalıyız çünkü salçanın içerisinde bol miktarda tuz vardır. Tuzu hayatımızdan çıkartmak için şu yöntemleri uygulayabiliriz:

1. Ekmeklerimiz kesinlikle tuzsuz olmalıdır. Günümüzde birçok fırında tuzsuz ekmek satılmaktadır. Şayet tuzsuz ekmeği bulamıyorsanız evde kendinizde tuzsuz ekmek yapabilirsiniz. Kesinlikle tuzsuz ekmek yemelisiniz.

2. Kesinlikle turşu yemeyin turşu yiyen bir yüksek tansiyon hastası zehir yemiş gibi vücudumuzu etkiler.

3. Kesinlikle sofralarımıza tuz koymayalım. Bunu yaparak tuz kullanımınız ortadan kalkar.

4. Kesinlikle yöresel tuzlu peynir tüketmeyin çünkü yöresel peynirlerde yüksek tuz vardır. Bu nedenden dolayı tansiyonunuz tuzdan etkilenir.

5. Kesinlikle yemeklerde tuz ve salça kullanmayın zaten salçanın içerisinde yüksek tuz var ve siz bunu arttırırsınız bu nedenle tansiyonunuz daha da yükselir.

6. Kesinlikle tuzsuz ürünler tüketin örneğin tuzsuz zeytin, lor peyniri bu gibi tuzsuz ürünler tüketebilirsiniz. Eğer aldığınız ürünlerde azda olsa tuz varsa bir süre  suda bekletin.

Yüksek tansiyonu olan her kişide baş ağrısı olmaz.

Yüksek tansiyondan dolayı ensede ağrı, boyunda kaslarda sertlik hissi oluşabilir. Yüksek tansiyon baş ağrısına sebep olabilir fakat kesinlikle olması durumu gözetilmez. Zaman içerisinde yavaş yavaş yükselen tansiyonlarda baş ağrısı olma ihtimali yoktur.

Kişilerin tansiyonları 200 mmHg (torr)'ye çıkan birinin şikâyeti olmasa bile yüksek tansiyon damarlarına zarar verebilir. Organlardaki kılcal damarlarda kanama oluşur. Beyin, göz, kalp damarları ve böbrek damarlarında hasarlar görülebilir.

Yüksek tansiyon hangi organlarımızı etkiler

Göz: Küçük kılcal damarlarımızda kanamaya sebep olur ve kalıcı körlüğe neden olur.

Kalp: Kalp damarlarımız tıkanır, kalp kasında kalınlaşma oluşur ve kalpten çıkan ana damarlarında genişlemesine neden olur.

Böbrekler: Böbrekleri iflas ettirir ve böbrek yetmezliğine sebep olur. Böbreklerimizin içerisinde yumak halinde kan damarları bulunur. Kan basıncı ne kadar yükselirse bu damarlarda o kadar zarar görür.

Beyin: Beynimizde bulunan küçük kılcal damarların kanamasıyla beyinde kanama oluşur.

Yüksek tansiyonu olan kişiler zayıf olmalıdır

Tansiyon hastası kilolu ise kesinlikle kilo vermelidir. Hem uzman diyetisyenler ve doktorlar tarafından, hem de spor yaparak sağlıklı olarak kilo verebiliriz. Eğer hasta sağlıklı olarak 10 kilo verirse günde üç ilaç kullanırken o ilacı kullanmamıza ihtiyaç bile olmayacaktır.

Kişiler spor yaparken hızlı kilo verir çünkü kalp belli bir hızla ve tempoyla spor yaparsa metabolizma daha hızlı çalışır ve kilo vermek daha da kolaylaşır. 

En azından günde 15 dakikalık koşu ve ya hızlı yürüyüş yaparsak metabolizma hızlanır ve bu hareketten dolayı olumlu yönde hareket eder.Uzman tavsiyesi olmadan kesinlikle ilaçları kullanmamazlık yapmayın. Doktor eğer ilaçlarınızın size fazla geldiğini görür ve tansiyonun kendiliğinden düştüğünü görürse zaten ilaç kullanmada böylelikle kesilir.

Tansiyon holterin önemi

Hipertansiyon teşhisi konmasında ve tedaviye rağmen tansiyonu stabil olmayan hastalarda "tansiyon holter" ölçümüne ihtiyaç vardır. Tansiyon sürekli kontrol altında olması gereken bir hastalıktır. Fakat tansiyonun ölçümünü sürekli yapmalısınız. Tansiyon holter adı verilen tansiyon ölçme aletini kullanarak dinlenirken, uyurken, günlük aktivitelerinizi yaparken bile bu cihaz tansiyonunu ve nabız sayınızı kaydeder.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:25/11/2014
Okunma Sayısı:25493
Soru sor