Lazerle varis tedavisi

Lazerle varis tedavisi

Varis ne demektir?

Kanı kalbe geri taşıyan damarlara toplardamar denir. Toplardamarların görevi, dokulardan alınan kirli kanı temizlenmek üzere kalbe taşımaktır. Atardamarlar ise temizlenmiş kanı tekrar kullanılmak üzere dokulara taşır.Atardamarların aksine toplardamarların içinde hassas kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar, damarların içindeki kanın kalbe doğru, yani tek yönlü yerçekimine rağmen geriye kaçmadan akmasını sağlar. Böylece insan ayakta olsa bile toplardamarlar kanı yukarı, kalbe taşırlar.Hamilelik, şişmanlık veya genetik nedenlerle bu toplardamarlarda oluşan tıkanıklık ya da uzun süreli baskı nedeniyle bu kapakçıklar bozulur ve kan geriye doğru birikmeye başlar. Bu kan birikimi de cilt dışından mavi, mor ya da kırmızı olarak görülebilir. Yüzeysel toplardamarların iç yapılarının bozulması sonucu uzayıp büklümlü, genişlemiş hale gelmesine VARİS denir.Varis tedavi

Varislere sık rastlanır mı? Varisler yetişkinlerin %15-20`sinde gözlenir. Kadınlarda erkeklere göre 2-4 kat fazla rastlanır. Ailesel geçiş oranı ise %50'den fazladır. 20-70 yaş arası kadınların %55`i varislerden şikayetçidir.

Varislerin sebepleri nelerdir?

Bacaktaki damar genişlemelerinde ailevi yatkınlık en önemli etkendir. Kadınlarda daha sık oluşması hormonal faktörleri ön plana çıkarmaktadır. Ergenlik çağı, doğum kontrol haplarının kullanımı, hamilelik veya hormon replasman tedavileri, dar kıyafet giyimi en sık rastlanan sebeplerdir. Fakat en önemli etken genetik yatkınlıktır.
 
Yüzde oluşan damar genişlemelerinin ise ana etkeni güneş ışığıdır. Ayrıca kortizonlu kremlerin uzun süreli kullanımı, rozase hastalığı, sık alkol tüketimi, bazı  cilt hastalıkları (lupus, scleroderma) da  kılcal damarları çoğaltabilir.

Varis tedavi Varisler nasıl şikayetlere neden olur?

Bu damarların etrafında sinirler ve düz kaslar bulunur. Genişleme ve devamlı baskı nedeniyle sinirlere bası olacağından kişi ağrı hissetmeye başlar. Damar bütünlüğü bozulunca dışarıya sızan kan nedeni ile ciltte egzemalar dolayısı ile kaşıntı ortaya çıkar. Gece oluşan kramplar, şişkinlik, ayakta kalma sonrası ağrı sık gözlenir.

Varis tedaviVaris tedavileri nasıl olmaktadır?

Varisler lazer ve skleroterapi ile düzelebilmektedir. Damarları yaygın ve belirgin olan hastalarda dopler ile inceleme gerekir. Sonrasında ileri derecede yetmezlik varsa damar cerrahlarına yönlendirmek uygun olur. Eğer varisler 4 mm den küçükse tek başına lazer de uygulanabilir, lazer skleroterapi ile birlikte de uygulanabilir.

Varis tedaviLazerler ile damarlar nasıl tedavi edilmektedir?

Lazerde kullanılan ışık damar içinde bulunan kandaki oksihemoglobin isimli madde tarafından emilir ve açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüşür. İşlem anında damar büzüşmesi hemen görülür.

Varis tedavi Lazer ile hangi damarlar tedavi edilmektedir?

Bacaklardaki 1-4 mm. çapındaki mavi ve kırmızı renkteki damarlarda, yüzdeki ince kırmızı- mavi kılcal damarlarda, kadınların bacaklarında oluşan ağ tarzındaki damar genişlemelerinde ve vücudun herhangi bir yerindeki damar genişlemelerindelazerle tedavi mümkündür.

Varis tedavi Lazerle varis tedavisi güvenli bir uygulama mıdır?

Kliniğimizde varis tedavilerinde FDA onaylı, etkinliği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış Fotona XP Max Nd-yag  lazer kullanılmaktadır.

Varis tedavi damar için uygulanan lazerlerin hepsi aynı mıdır?

Varis tedavisinde kullanılan lazerlerin hepsi aynı etkiyi yapamaz. Çünkü lazerin etkinliğinde cilt rengi ve damar genişliği önemlidir. Özellikle koyu tenli insanlarda uygun lazer kullanılmadığında başarı oranı düşmektedir. Nd-yag lazer, yepyeni bir teknolojiyle donatılmıştır. Bu yenilikle her tip deri renginde güvenle kullanılmaktadır. Özellikle iz kalma riski yüksek olan koyu tenli insanlarda başarı ile kullanılmaktadır.

Varis tedavi Lazer ile varis tedavisinde işlem ne kadar sürer?
 
Süre, damarların yoğunluğuna göre 15-45 dakika arasında değişir.

Varis tedavi İstenilen sonucu almak için kaç seans tedavi gerekmektedir?

Tedavi vücudun bölgelerine ve insanların tedaviye verecekleri yanıta göre 1-6 seans arasında değişmekle birlikte sıklıkla 1-3 seans yeterli olmaktadır. Tedaviler arası süre 6-10 haftadır. Doktor kontrolünde ve tavsiye edilen seans sayısı ve seans aralıklarına uyulması halinde damarların sayı ve görüntüsünde %70-100 lere varan kalıcı yok olma, renklerinin açılması, cansızlaşması, çaplarının incelmesi sağlanmaktadır.
 
Varis tedavi Lazer ile varis tedavisinde ağrı hissedilir mi?

Hafif bir irritasyon dışında rahatsızlık hissedilmez. Cihazın özel soğutma sistemi bulunmaktadır. Güvenli ve kesin soğutma sağlayan cryogen soğutma sistemi ile atış öncesinde, sırasında ve sonrasında soğutma sağlanarak maksimum hasta konforu sağlanır. Deri yüzey ısısının düşürülmesi ile hem ağrı hissedilmez hem de her türlü deri tipinde cildin korunması sağlanır.

Varis tedaviTedavi sonrasında herhangi bir yan etki görülür mü?

Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası hafif bir kızarıklık ve damarda belirginleşme görülür. Kızarıklık 1-2 gün içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Kademeli olarak kaybolur. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem sürülmesi önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.

Varis tedavi Lazer herkese uygulanabilir mi?

Kadın, erkek hatta çocuk sağlıklı her bireyin lazerle tedavisi mümkündür. Kliniğimizdeki cihazla hem koyu tenli ve hem de açık tenli kişilere lazer tedavisi yapılmaktadır. Tıbbi olarak uygun olup olmadığı cilt doktoru tarafından değerlendirildiği için en sağlıklı şekilde uygulamalar yapılmaktadır.
 
Kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, tromboemboli geçirme öyküsü olanlar, antifosfolipid sendromu olanlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar, gebeler, kalp pili olanlar, epilepsi hastaları tedaviye alınmazlar.
 
Aspirin ve demir preparatları alınıyorsa kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.

Varis tedavi Varisten nasıl korunabiliriz?

Varis gelişiminde muhtemel en önemli faktör genetik eğilimdir. Buna ek olarak, hareket gerektirmeyen işlerde çalışan bireylerde varis gelişebilir. Varisten korunma çok kolay bir şey değildir. Varis gelişimini engelleyecek bir ilaç yoktur. Bu yüzden alınabilecek en önemli önlemler kilo kontrolü, düzenli spor, uzun süre sabit pozisyonda kalmamak, bacak bacak üzerine atmamak, bol su içmek, ağır kaldırmamak, uzun süre araba kullanmamak, aşırı sıcak su ile banyo yapmamak, fazla tuz kulanmamak ve koruyucu varis çorabı kullanmak olabilir. Her fırsatta bacak yüksekte tutulmalıdır. Varis hastalarının topuklu ayakkabıları az giymesi önerilir.

 

Güncelleme Tarihi:05/05/2024
Yayınlama Tarihi:10/07/2011
Okunma Sayısı:24503
Soru sor