Çıkık nasıl anlaşılır?

Çıkık nasıl anlaşılır?

Çıkık belirliteleri yoğun ağrı, şişlik ve işlev kaybı olarak görüşmektedir. Ancak çıkık ile kırığı ayırt etmek bazen bir doktor için bile zor olabilmektedir. Dolayısıyla mutlaka bir röntgen çekilmesi gerekir. Çünkü eklemlere, kola yada bacağa gelen bir darbe o bölge bir etki oluşturur. Bu etki sonrasında kemik kırılması, bağ yırtılması, kapsül yırtılması gerçekleşebiliyor. Güçlü kemik yapılarında gelen darbeyle kemik zarar görmese de kapsül yada eklem bağının yırtılmasına neden olabiliyor. Eklemi yerinde muhafaze etmeye çalışan bağ ve kapsül yıprandığında eklemde çıkık oluşmaktadır.

Çıkık neden olur? Çeşitleri nelerdir?

Doğuştan çıkıklar: Çıkıklar gruplar halinde incelenir. Annenin gebelik sırasında kullanmış olduğu ilaçlar, genetik etkenler doğuştan gelerek bebeğede yansıması olasıdır. Annenin zayıf olması, bebeğin ters yönde olması gibi faktörlerde doğumsal çıkıklar arasında yer almaktadır.

Darbeye bağlı çıkıklar: Doğumsal çıkıklar dışında sportif yaralanma, trafik kazası, düşme gibi darbeye bağlı çıkıklar söz konusudur. Gelen kuvvetin etkisiyle eklemi yani iki kemiği bir arada tutan bağ ve kapsül yırtılır. İki kemik birbirinden ayrılarak ağrılı çıkık meydana gelir.

Kronik çıkıklar: Kemiklerin biribirini en küçük bir kuvvet karşısında bile terk etme halidir. Öyleki hapşırma, öksürme ve hatta elbise giyer yada çıkarırken bile ani çıkıklar meydana gelebilir. Kronik çıkıklar, akut çıkığın iyi onarılmamasından kaynaklanır. Bu durum kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Kronik çıkıklar tedavisinde cerrahi tedavi yöntemi kullanılır.

Vücudun hangi bölgelerinde daha sık görülür?

Doğuştan gelen çıkıklar vücudun en çok kalça bölümünde karşımıza çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde ve birçok geri kalmış ülkelerde bu durum erkenden teşhis edilemediği için bebeğin doğumu, gelişimi ve yetişkin olmasıyla çok ciddi sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bunun dışında çıkıklar kontakt sporlarda karşımıza çıkan çıkık türleri en çok karşılaştığımız vakalar arasında yer alır. Çıkıklar en çok omuz eklemi, diz ve ayak bileği eklemleri ve parmaklarda görülmektedir.

İlgili aramalar: çıkık nasıl anlaşılır, çıkık nasıl olur, çıkık ve kırık arasındaki farklar, çıkık neden olur, çıkık çeşitleri, kronik çıkık nedir, kronik çıkık.
 

Güncelleme Tarihi:02/05/2024
Yayınlama Tarihi:23/10/2014
Okunma Sayısı:109086
Soru sor