İstenmeyen tüyleri arttıran hastalıklar

İstenmeyen tüyleri arttıran hastalıklar

Kadınlarda istenmeyen bölgelerde çıkan tüyler oldukça can sıkıcıdır. Bu tüylenme durumunu en fazla arttıran etkenlerden biri kadınların vücudunda androjen hormonunun artışıdır. Androjen hormonun artması neticesinde tüyler daha sık ve daha sert çıkmaya başlar ve bu bir kadın için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Kadınlarda karşılaşılan tıpkı erkekte olduğu gibi aşırı kıllanma durumuna Hirsutizm hastalığı denir. Gelişen teknoloji ve modern tedavi yöntemleri kullanılarak bu rahatsızlık kısa sürede kontrol altına alınabiliyor. Meltem Hastanesi doktorlarından Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Avni Bakkal kadınlarda aşırı tüylenme nedenleri, Hirsutizm hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında akla takılan soruları cevaplıyor.

Hirsutizm Hastalığı Nedir?

Kadın erkek herkesin vücudunda belirli yerlerde belirli oranda kıllan bulunuyor. Fakat bazı özel durumlarda neden kaynaklandığı bilinmeyen, genellikle hormonal değişimlere bağlı tutulan istenmeyen düzeyde kıllanma oluşabilmektedir. Erkeklik hormonu olan androjen hormonu bu kılların çoğalması için etkin rol oynamaktadır. Kadınlarda bu hormonun baskın hale geçmesi erkeklerdeki gibi kıllanma olmasına neden olur. Bu şekilde androjen hormonunun baskınlığından kaynaklanan kıllanmaya Hirsutizm hastalığı denir ve bu hastalık kadınlara özgüdür. Kıl kökleri kadınlarda ve erkeklerde androjen hormonu ile beslendiği için bu hormonun kadınlarda fazla üretilmesi kılların da daha sert ve daha erkeksi çıkmasına neden olacaktır.

Tüylenme Bölgesel Olarak Değişkendir 

Akdeniz bölgesinde yaşayan kadınlarda kıllanma Avrupa veya Amerika' da yaşayan kadınlara oranla daha fazladır. Fakat bu kıllanmayı arttıran etken androjen hormonun artışı değil, bölgesel olarak kıl köklerinin daha duyarlı bir şekil almasıdır. Bu kıllanmanın artışının tespiti yapılırken diğer aile bireylerinin kıl yapıları incelenir ve çeşitli klinik testler neticesinde tanı netleştirilmiş olur.

Hangi Hastalıklar Vücutta Aşırı Kıllanmayı Tetikler? 

Kadınlarda bazı hormonların fazla çalışmasından dolayı artan kıllanmanın yanı sıra aşağıdaki hastalıklar neticesin de aynı soruna maruz kalabilmektedirler.
•    Yumurtalıklarda oluşan kistler veya tümörler
•    Polikistik over sendromu
•    Androjen hormonun aşırı salgılanmasına neden olabilecek böbrek üstü bezi hastalıkları
•    Östrojen  hormonunun düzensiz salgılanmasına yol açan tiroit hastalıkları
•    Hipofiz bezi hastalıkları kadınlarda aşırı kıllanmaya neden olabilecek rahatsızlıklardandır.

Kadınlarda Saç Dökülmesi

Kadınlarda hormonların düzensizliğine bağlı olarak artan kıllanmanın değerlendirilmesi Tanner evrelemesi denilen bir yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Bu evrelemede kol, bacak,memenin üst tarafları, belden kuyruk sokumuna giden bölge ve göbek ile kasık arası incelenmektedir. Bu incelemede sadece aşırı kıllanma değil, erkeklerdeki gibi olan saç dökülmesi ve kaslarda artış da gözlemlenmektedir. Bu hastalarda evreleme yapıldıktan sonra androjen, tiroit, hipofiz ve östrojen hormonları da kontrol edilmelidir. 

Aşırı Kıllanmada Hangi Tedaviler Öngörülebilir? 

Aşırı kıllanmada araştırmalar hangi sorunu gösteriyorsa o soruna yönelik tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Hastada bir tümör mevcut ise ve bu tümör yüzünden prolaktin hormonu fazla bir şekilde salgılanıyorsa bu durumda cerrahi müdahale düşünülebilir. Yine aynı şekilde böbrek üstü bezinde oluşan tümörler ve ya kalınlaşmalar neticesinde de aynı yol izlenebilmektedir. Bazı durumlarda polikistik over sendromu da aşırı kıllanmaya yol açmaktadır. Bu hastalık neticesinde oluşan kıllanmayı önlemek için ilaç tedavisi ve doktorunuzun önereceği bir diyet programı sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu tedavilerin amacı  oluşan kılların dökülmesini ve daha sonrada çıkmasını engellemektir. Bunun yanı sıra bu tedaviler medikal yöntemler ile de desteklenmelidir. Bu yöntemler kıl köklerinin yumuşaması , aşırı kıllanmanın engellenmesi durumlarında etkin rol oynamaktadır. Ağda, lazer epilasyon yöntemleri de süreci desteklemektedir. Bu tedavi sürecinde kişinin tedavi olmaması ve ya aksatması durumunda kıl kökleri zaman içerisinde daha da sertleşecek ve daha sık çıkmaya başlayacaktır. Etkin tedavi yöntemleri sayesinde kıl kökleri yumuşayacak var olan kıllar dökülecek ve ilerinde çıkma ihtimali azaltılmış olacaktır.

Güncelleme Tarihi:03/05/2024
Yayınlama Tarihi:05/02/2018
Okunma Sayısı:8757
Soru sor