Geniz eti ve bademcik hakkında her duyduğunuza inanmayın

Geniz eti ve bademcik hakkında her duyduğunuza inanmayın

Geniz eti ve bademcikle ilgili halk arasında pek çok yanlış inanış mevcut. Bunlar insanları doktorlardan ve hastanelerden soğutmakla beraber kişilerin sağlığını da tehlikeye atan bir durum. Geniz eti ve bademcik hakkında halk arasında bilinen bazı yanlış bilgilere değinen Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökalp Dizdar konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Halk arasındaki bu yanlış bilgilerin insanlara farkında olmadan büyük zarar verdiğini dile getiren Dr. Gökalp Dizdar sağdan soldan duyulan bu yanlış bilgilere itibar edilmemesini söyleyerek bazı yanlış bilinen şeyleri düzeltti. Dr. Dizdar, “Örneğin geniz eti alındıktan sonra kendisini yenilediği gibi bir inanış, bir söylenti var. Özellikle çok küçük yaşlarda alınan geniz etinin büyüme riski çok nadiren görülür. Mutlaka tekrar edecek diye bir durum söz konusu değildir.” dedi.

Genellikle ağrı ve sızılardan korkan pek çok kişinin hastane fobisi oluşuyor. Geniz eti ve bademcik ameliyatı ile ilgili de ameliyatta ve sonrasında çok büyük ağrılar hissedildiğine dair söylentiler var. Bu konuya da bir açıklık getiren Dr. Dizdar, “Geniz eti ameliyatı en rahat ve en kolay ameliyat süreci olan ameliyattır ve hastalar ameliyat sonrası 1-2 saat içerisinde evlerine dönerek normal yaşantılarına kaldıkları yerden devam ederler.” dedi.

Bademcikler Alınınca Vücudun Savunma Mekanizması Çöker Mi?

Vücudun savunma duvarlarından biri olan bademcikler, özellikle üst solunum yolu ile vücuda girmeye çalışan bakterilerden insanları korurlar. Ancak bademcikler alındıktan sonra vücudun savunmasız kalacağı ve bağışıklık sisteminin çökeceği gibi bir inanış mevcut. Bademcikler alınsa bile geriye vücudu koruyacak pek çok doku bulunduğundan bu durum bir sıkıntı yaratmayacaktır. Ayrıca vücudu koruyan yalnızca bademciklerin de içinde bulunduğu waldeyer dediğimiz halka değildir. Pek çok faydalı yapı vücudu korumakla görev üstlenir. Ayrıca 4 yaşından sonra iltihaplar dahilinde bademciklerin yeterli görev yapamadığı bilinmektedir. Yani zararlı ve işe yaramaz bir dokuyu almanın sakıncası yerine faydası olacaktır.

Bademcikler Alınınca Mikroplar Akciğere İner Mi?

Bademciklerin alındığı takdirde mikropların akciğerlere kadar inebileceğine dair içi boş olan bir inanışın da mevcut olduğunu dile getiren Dr. Gökalp Dizdar, “Yukarıda belirttiğimiz gibi vücudun tek savunması bademcikler değildir. Meydana gelebilecek bir enfeksiyonun bademcikler alındı diye vücuda yayılması söz konusu değildir.” dedi. Ayrıca geniz eti ve bademcik ameliyatının yaz aylarında yapılmasının da hiçbir sorun teşkil etmediğini belirten Dr. Dizdar, “Bu tür bir ameliyatta mevsimsel durum söz konusu değildir. Dileyen istediği her mevsimde bademcik veya geniz eti ameliyatına girebilir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:14425
Soru sor