Bademcik ameliyatı şimdi çok kolay!

Bademcik ameliyatı şimdi çok kolay!

Bademcikler, vücudumuza girmekte olan virüs ve mikropları yakalayan, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Antikor dediğimiz maddeleri üreterek her türlü mikrop ve bakteri ile savaşmaya yardımcı olan bademcikler boğaza bir ışık, fener tutulduğu takdirde rahatlıkla görülebilirler. Çocuk yaş grubunda daha sık olmakla beraber bademcik rahatsızlıkları erişkinlerde de görülebilmektedir. Şayet ameliyata engel olabilecek bir durum yok ise erişkinler de bu ameliyata rahatlıkla girebilmektedirler. Ameliyat için alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 4-5 aralığıdır. Genel olarak ileri yaşlarda bu tür bir rahatsızlığın görülme oranı düşük olduğundan üst yaş belirlemek pek mümkün değildir.

Bademcik İltihabı Nedir, Neden Meydana Gelir?

Bademcik iltihabı, bademciklerin virüs ve mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda meydana gelir. Eğer çocukta sıklıkla bademcik iltihabı görülüyorsa bademciklerin alınmasını önerebilir. Yılda 6-7 defa doktor kontrolü ile iltihaplanma teşhisi konmuş çocukta bademcik ameliyatı gerekli görülebilir. Sık sık iltihaplanma ile bademcikler görevini yapamaz duruma gelebilmektedirler. Bu durum çocuğun sağlığına da zarar vermekle beraber ilerlemesi durumunda daha sıkıntılı durumlar meydana getirebilmektedir. Bademciklerin alınmasıyla birlikte çocuk bir daha öyle sık hastalanmaz. Çünkü bademciklerin görevini üstlenecek ve virüsleri etkisiz hale getirebilecek diğer dokular vücudu savunmaya yardımcı olacaktır.
 

bademcik ameliyatı


Bademcik Ameliyatı Ne Zaman Gereklidir?

İlaçla tedavi edilemeyecek durumda sık iltihaplanan bademcik iltihabı ve boğaz ağrısı doktorun da kontrolü ile ameliyat ile ortadan kaldırılabilir. Doktor streptokok enfeksiyonu olma ihtimaline karşı boğaz kültürü yapılmasını uygun görebilir. Streptokok iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplara verilen addır.

Son bir yılda yedi, son iki yılda beş defa ya da daha sık bir şekilde ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmiş ise, Difteri (Kuş palazı) mikrobu var ise, bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık bir şekilde orta kulak iltihabı geçirilmiş ise veya kalp kapak bozukluğu mevcut ise bademcik ameliyatı uygun görülür.

Yukarıda saydığımız durumlarda kronik bademcik iltihaplanması meydana gelmektedir. Bu sorunun çözümünde ise cerrahi yöntem ile bademcik ameliyatı gerçekleştirilir. Bademcik ameliyatında çocuğa genel anestezi uygulanır ve çocuk uyutulur. Uzman cerrah deride herhangi bir kesi yapmadan çocuğun ağzından bademcikleri alır. Cerrah bademcikleri bulduktan sonra bazı kesiler yaparak çıkaracak ve arından kanamayı durduracaktır.

Ameliyat sonrası çocuk uyanma odasında uyanır. Hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasıdır. Özel Meltem Hastanesi uzman cerrahları ile bademcik ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.

Güncelleme Tarihi:06/05/2024
Yayınlama Tarihi:01/11/2013
Okunma Sayısı:11038
Soru sor