Zayıflamanın en kolay yolu

Zayıflamanın en kolay yolu


Sağlıklı Zayıflamanın Yolu
Eğer vücudumuza giren enerji, vücudumuzun harcadığı enerjiden daha fazla ise kilo alımı başlar (şişmanlık). Bunun tersi durumda da kişi kilo kaybeder (zayıflama). Bu çok basit bir gerçek olduğu halde (ve hemen hemen herkes tarafından bilinmesine karşı), peki neden insanlar kilo verme konusunda başarılı olamıyorlar? Bunun temellerine göz attığımızda, alışkanlıklarımızın ve psikolojik etkilerin karşımıza çıktığını görüyoruz.

Meltem Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi"nden Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ yaptığımız yanlışları ve sağlıklık zayıflamadaki ipuçlarını bizlerle paylaştı: Zayıflamanın birçok yolu vardır. Hangisinin doğru olduğunu soruyorsanız, en iyisi hiç şişmanlamamak elbette... Esas önemli olan, her besinden yiyerek hayat boyu dengeli beslenmeyi bir alışkanlık haline getirebilmektir. Başka bir deyişle, yemek için değil, yaşamak için yemeyi öğrenmeliyiz. Çünkü, bir kere hem yerleşmiş yağ dokusunu kaybetmek çok zordur ve hem de kısa zamanda bin bir emekle, zahmetle verilen kilolar genellikle daha kısa zamanda üstelik de fazlasıyla geri alınır.?

Öncelikle kilo problemi olan kişilerin durumunu kabul etmeleri gerektiğini belirten Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ şöyle devam ediyor : Kimse zorla zayıflatılamaz. Önce şişmanları, şişman olduklarına, bunun bir hastalık olduğuna ve zayıflamaları gerektiğine inandırmak gerekir. Zira, pek çok obez terazilerden hiç hoşlanmaz, fazla kilolu olduğunu da genellikle kabul etmez.?

Su içsem yarıyor? bahanesine sığınan kişilerede değinen KEPEKÇİ hiç de fazla yemedikleri halde kilo almaktan veya verememekten yakınanlar bütün yedikleri ve içtiklerini kaydederlerse, kabahatin suda olmadığını kolayca anlarlar. Zira suyun kalorisi sıfırdır.Bunlar, "abur-cuburları" yiyecek ve içecekten saymayanlardır diyor.
Sağlıklı Diyet ile Zayıflayın
Birçok insan her pazartesi veya her aybaşı sabahı diyete başlar, ancak daha o akşam veya en geç ertesi gün de vazgeçer. Çünkü, insanlar çok kısa zamanda, yediklerinden fazla kısmadan kolayca zayıflamayı isterler. Bir kere şuna emin olun ki, öyle birkaç haftada bilmem kaç kilo verdiren şok diyetler yararsız olduğu gibi, sağlık için de çok risklidir. Belki bunlarla kısa sürede kilo verilebilir, ama diyet bırakılınca eski kilolar hemencecik fazlasıyla geri alınır. Bu tür diyetlerde kaybedilen yağ değil, kas dokusudur.Aç kalarak ve kendi başına yapılan diyetlerle de zayıflamak genellikle imkânsızdır. Çektiğiniz eziyet yanınıza kâr kalır? diye görüş belirten Meltem Hastanesi Diyetisyeni Rabia Gül KEPEKÇİ en iyi diyet hangisi sorusuna ise şu cevabı veriyor :

En iyi diyet, bir doktor ve diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanan diyettir. Kilo vermekte hiç aceleci olunmamalıdır. İdeal bir diyette, vücudun ihtiyacı olan her tür besin olmalı, ancak miktarı ve kalorisi düşük tutulmalıdır. Esas önemli olan verilen kiloların bir daha geri alınmamasıdır. İnsanı aç ve hâlsiz bırakan rejimlere itibar edilmemelidir.?

Güncelleme Tarihi:24/12/2021
Yayınlama Tarihi:20/01/2009
Okunma Sayısı:17823
Soru sor