Yetişkinlerde göbek fıtığı her geçen gün artıyor

Yetişkinlerde göbek fıtığı her geçen gün artıyor

Doğum öncesi çocuk ile anne arasındaki bağı oluşturan ve çocuğun büyümesi, gelişmesi için oldukça önemli olan damarlar göbek halkası dediğimiz halkanın içinden geçer. Doğum sonrası bu damarlar kapanır. Tam kapanmamış olan göbek halkasının içinde meydana gelen boşluk bölümden karın içi organlarının girip çıkmasıyla göbekte bir şişlik oluşur. Bu şişliğe 'Göbek Fıtığı' denir. Kişinin göbek halkasının olduğu yerde iki şişlik vardır. Bu göbek halkası şişliğinin ağrılı olması, göbek halkası içerisinde karın içi yağların ve bağırsakların girdiği görülmektedir. Bunun haricinde bazı zamanlar hastalar şişliğin arttığını, yatınca yok olduğunu söylemektedirler. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op.Dr. İbrahim Karahan, bunların yanında yeni doğan bebeklerde de göbek fıtığı görülebildiğini belirtmektedir. Fakat bebeklerdeki bu fıtık zaman içerisinde yok olabileceği için en az 4-5 yaşına kadar bir operasyona gerek yoktur. Kilolu kişilerde ise göbek fıtığı şişmanlıktan dolayı fark edilmeyebilir. Bu yüzden şişman kişilerde bu tip ağrılar var ise tıbbi cihazlardan geçirilerek hastalık tespit edilebilir. 

Göbek Fıtığı Nedenleri

Göbek fıtığı, yeni doğan bebeklerde göbek bağının düştüğü yerin nedbe dokusu dediğimiz yerinin dışarı itilmesi ile meydana gelmektedir. Yetişkinlerde ise, kilolu kişilerde, fazla doğum yapmış kadınlarda, siroz hastalarında göbek fıtığına sıklıkla rastlanır. Op.Dr. İbrahim Karahan,  göbekte bir zayıflık olması halinde karın içi basıncı arttırmaya neden olan kronik öksürük, prostat, kabızlık, ağır kaldırma, kilo fazlalığı veya kilo kaybı, karında kitleler ve çok sayıda doğuma bağlı olarak göbek fıtığının meydana gelebildiğini söylemektedir.Ameliyat geçirmiş kişilerde de göbek fıtığı görülebilir. Genel istatiğe baktığımızda ameliyat veya operasyon geçirmiş kişilerin %5 ila %13?ünde insizyonel fıtık meydana gelmektedir. Bu insizyonel fıtık, zaman geçtikçe daha da büyüyebilir. İnsizyonel fıtıkların meydana gelme sebebi, ameliyatta karında yapılan kesinin şekli, aşırı kilo, yara iltihabı ve kullanılan dikiş materyali sonucu meydana gelebiliyor. Aynı şekilde kişinin vücut zayıflığı, yaşı ve genel durumunun kötü olması da fıtığın meydana gelmesinde etkin rol oynayabilir.

Göbek Fıtığı Tedavi Süreci

Genel olarak baktığımızda yetişkinlerde göbek fıtığının tek tedavisi ameliyattır. Göbek fıtığı ameliyatı son yıllarda gelişen tıp teknolojisi ile protez türü bir yöntemle yapılmaktadır. Yama da denilen bu yöntemle göbek açıklığı kapatılır. Fakat göbek fıtığı, tedavi sürecinden sonra da kendini gösterebilen bir hastalıktır. Op.Dr. İbrahim Karahan, göbek fıtığının kilolu kişilerde büyük sıkıntılara yol açtığını, fıtığın başlangıç halindeyken cerrahi müdahalesinin yapılmasının operasyon açısından daha kolay ve kişinin sağlığı açısından daha başarılı bir sonuç elde edildiğini belirtmektedir.Göbek fıtığı tedavi edilmezse, bağırsak tıkanıklığı meydana gelebilmekte, karın şişkinliği, kusma veya fıtık boğulması görülebilir. Fıtık halkası dediğimiz halka dar ise bağırsak karnın içine geri dönemez ve zaman içerisinde fıtık kesesinin içindeki bağırsaklar şişme gösterir. Buna bağlı olarak kangren oluşur ve bağırsağın alınmasına yol açacak ciddi problemler meydana gelebilmektedir.Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op.Dr. İbrahim Karahan böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kalındığında veya bu konuda herhangi bir şüpheye düşüldüğü takdirde, zaman kaybetmeden tedavi sürecine girilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:16/04/2013
Okunma Sayısı:21161
Soru sor