Yaşam kalitesini bozan hastalık

Yaşam kalitesini bozan hastalık
Meltem Hastanesi hekimlerinden Uz. Dr. Ali Nihat Genç, insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen Parkinson hastalığının belirtilerini ve tedavisini anlattı.Hastalığın genellikle orta yaşlarda başladığını ve erkeklerde kadınlardan daha fazla görüldüğünü belirten Dr. Ali Nihat Genç, "Adını ilk defa 1817 yılında titremeli felç geçiren James Parkinso'ndan almıştır. Hastalık beynin alt kısımlarındaki koordineli haraketleri düzenleyen gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlıdır. Buradaki esas neden, beyin sapında substansiya nigra denilen bölgede melanin ihtiva eden dopaminerjik nöronların kaybıdır. Bu dopamin azalışı yüzde 70-80'e çıkana kadar Parkinson belirtileri ortaya çıkmaz, organizma bu eksikliği öncelikle sağlam kalan nöronların dopamin sentezini ve salınımını artırarak, sonraları ise dopa geri alım bölgelerinin yoğunluğunu azaltarak telafi eder. Bölgedeki dengelerin bozulması hastalığı ilerletir.Bu bozukluğa bağlı sebepler eğer tam bilinmiyorsa buna idyopatik Parkinson hastalığı, sebepler biliniyorsa buna da Parkinsonien sendrom adı verilir. Bunlar, geçirilmiş beyin enfeksiyonları, arterio skleroz dediğimiz damar sertliği, bazı ilaçlar, zehirlenmeler, tümörler, travma, ailevi sebepler, kandaki kırmızı hücrelerin aşırı yükselmesi gibi durumlardır" diye konuştu.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?"Hastalığın ana temel belirtileri, titreme, kaslardaki sertlik, yüz mimiklerinin azalması, ki buna maske yüz diyoruz, yürüme ve hereketlerde yavaşlama, yazı yazmada bozulma ve konuşmada yavaşlamadır" diyen Dr. Ali Nihat Genç şunları söyledi: "Titremeler genellikle baslangıçta tek eldedir, daha sonra aynı tarafta bacağa ve sonra karşı ele geçebilir. Genelde hastalıktan vücudun bir yarısı baskın olarak etkilenir. Titremeler, dinlenirken olur, uyurken kaybolur. Yorgunluk ve sinirlilik titremeyi artırır.Kaslardaki sertlik, boyun kaslarından başlar, başın gövdeden önde tutulmasına sebep olur, kaslar sertleştiği icin bükülmüş kolun acılması zorlaşır. Buna dişli çark belirtisi diyoruz. Bu arada, bel kemiği de etkilenir, bel hafifçe öne doğru eğilir, diz ve kalça eklemleri bükük bir hal alır.
Yüzde mimik ve jestler silinir, daha once belirttiğimiz gibi buna maske yüz denir, hasta küçük ve hızlı adımlarla sendeleyerek yürür ve uzun sürelerle oturur, oturup kalkma zorlaşır. Yürürken kolların koordineli sallanması yavaşlar, düğme ilikleme gibi beceri hareketlerinde beceriksizlik ve yavaşlama olur. Cilt yağlı bir görünüm kazanır.Yazı yazma bozulur, hasta yazıya büyük başlar, harfler daha sonra küçülür ve bozulur.
Konuşma monotonlaşır. Gözlerin yukarı kayması hastayı rahatsız eder, göz kırpma hareketlerinin kontrolü bozulur. Parkinson bu ana belirtirle rağmen oldukça sinsi olabilir.
Bunlardan başka, ortostatik hipotansiyon, idrar yapma bozuklukları, depresyon, psikoz, kabızlık, tükrük salgısında artma, halüsinasyonlar hastalığın ileri dönemlerinde sıkça görülebilir."Nasıl tedavi edilir?- Hastayı faydalı aktivitelere yönlendirip, zihni faaliyetlerini artırıp, içe kapanık
ve cemiyetten ayrı olmaktan kurtarmak.
- İlaçlarla tedavi.
- Cerrahi tedavi? Bu tedaviden sonra titreme genellikle düzelir, ancak adele sertlikleri ve hareketlerde gözle görülür, bir düzelme olmaz. Sonuç olarak bu hastalıkta hasta doktor işbirliği çok önemlidir. Bu ihmal edilirse ilerleyen zamanlarda hastanın yaşam kalitesi hem bedenen, hem de ruh sağlığı açısından ciddi boyutlara ulaşabilir.Meltem Hastanesi Nöroloji Uzmanı
Uzm. Dr. Ali Nihat GENÇAYDINwww.meltemhastanesi.com
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/06/2012
Okunma Sayısı:12698
Soru sor