Sünnet mevsimi başladı

Sünnet mevsimi başladı

Sünnet, erkeklerdeki deri ile kaplı penis uç kısmının cerrahi bir operasyonla kesilip alınması işlemidir. Dünyada milyonlarca erkek sünnet olmaktadır. Gerek sosyal sebeplerden olsun gerek dini gerekse tıbbi açıdan sağlıklı olması nedeniyle sünnet, tarih boyunca uygulanan bir operasyondur. Tarihine baktığımızda ilk olarak köleleri belirlemek amacıyla yapılan işlem sonrasında farklı kabilelerde cesaret ve erişkinliğe geçiş sembolü olarak yapılıyordu. İlerleyen zamanla beraber Müslüman ülkelerde dini gereklilik ve sağlık maksadıyla yapılan sünnet dünyada milyonlarca insanın yaptırdığı cerrahi bir operasyondur.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Normal olarak sünnet doğumdan sonra istenen zamanda yaptırılabilir fakat Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Kamil Başar Göçmen yenidoğan dönemi hariç çocuğun psikolojik gelişim sürecinde olduğu 2-6 yaş arası dönem geçtikten sonra yaptırılmasının çocuk psikolojisi ve sağlığı açısından daha uygun olduğunu söylemektedir. Bununla beraber Göçmen, bu durum çocuğun psikolojik süreciyle de alakalıdır diye ekliyor. Çocuk psikolojik olarak hazırsa bu dönemde sünnet olmasının bir sakıncası yoktur. Göçmen sözlerine ; ?Yapılacak cerrahi işlem çocukta travma oluşturmamalı, hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Sünnet önemli bir cerrahi operasyondur. Cerrahi ve psikolojik yönlere gerekli hakimiyeti olmayan kişilerin kesinlikle bu işe girişmemesi gerekir. Sünnetin çocukta bırakacağı etki yalnızca güzel anılar olmalıdır.? şeklinde devam ediyor.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti doğumdan sonra ilk 1 aylık dönemde bebeklere yapılan sünnettir. Son dönemde aileler tarafından oldukça sık tercih edilen bu sünnet, operasyon açısından da büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu operasyon sonrası bebeğin iyileşme süreci, anne sütünün etkisiyle çok hızlı olmaktadır. Ayrıca bebek, psikolojik olarak da etkilenmemektedir.

Sünnette Genel Anestezi ve Lokal Anestezi

Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Kamil Başar Göçmen genellikle 9 ay ila 1 yaş üstü çocuklarda operasyonun uyutularak yani genel anestezi ile yapılmasını önermektedir. Genel anestezide çocuk bir gaz ile uyutulmaktadır. Bu sayede operasyon sırasında hiçbir şey hissetmemektedir. Her ne kadar lokal anestezide de çocuk acı hissetmiyor olsa da korkuya neden olduğu için çocukta olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Lokal anestezi genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda sıklıkla yapılır. Bunun nedeni 5 yaşından küçük çocukların lokal anestezide psikolojik olarak kötü etkilenmesidir.

Sünneti Uzmanına Yaptırın

Sünnet ilk etapta insanlara çok basit bir işlem gibi görünebilir. Fakat bu operasyon oldukça önemli ve titizlik isteyen bir operasyondur. Doğru bir şekilde yapılmadığında ciddi ve kalıcı sorunlar bırakabilmektedir. Türkiye'de %25, %30 civarında hatalı sünnet yapıldığı görülmektedir. Fakat bu istatistikler insanların ilgisini çekmemektedir. Oysa bu oran, oldukça ciddi bir orandır. Operasyon sırasında kanama, derinin dar olması veya deri yapışıklıkları ve yine idrar deldiğinin yerinde olmaması gibi sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir ve konuya hakim bir çocuk cerrahı yok ise ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir. Bunun gibi hatalı dikim, derinin eksik alınması, penis ucunun yaralanması gibi pek çok sorun meydana gelebilmektedir. Unutulmamalıdır ki sünnet çok önemli bir operasyondur ve çocuğun ergenliğini, sonrasındaki cinsel hayatını oldukça etkilemektedir. Op. Dr. Kamil Başar Göçmen, sünnetin uzman kişiler tarafından yapılmasını özellikle vurguluyor ve "Operasyonu yapacak kişinin Çocuk Cerrahi Uzmanı olmasına önemle dikkat edin." diyerek ekliyor.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:26/04/2013
Okunma Sayısı:11931
Soru sor