Sünnet deyip geçmeyin!

Sünnet deyip geçmeyin!

Tedavi amacı ile olmadığı halde tüm cerrahi girişimler içinde en çok uygulananlar arasında sünnet ilk sırayı alır. Sünnetin bilinen tıbbi yararları yanında cerrahi prensiplere uygun yapılmadığında da ciddi komplikasyonlar oluşabilmektedir.Ne yazık ki ülkemizde sünnetin tıbbi yanı ve gerekli şartların sağlanmasından çok, törensel yanına önem verilmekte, çocuğun geçireceği fiziksel ve psikolojik travma göz ardı edilmekte veya yanlış manuple edilmektedir. Düğün salonları dahil birçok gayrı sıhhi ortamda ve son derece riskli yöntemlerle sünnetler yapılmaktadır. Sünnetin bir ameliyat olduğu unutulmamalı ve bir sağlık kuruluşunda yapılması sağlanmalıdır.

Sağlıklı bir sünneti, işinin ehli doktorun yapması gerektiğini belirten Özel Meltem Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Kamil Başar Göçmen, "Böylece bir çok sünnet hatasının önüne geçilmiş olunur. Sünneti ehli olmayanlar yapınca sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Acele ile yapılan hijene dikkat edilmeyen sünnetlerde yan etkiler ve hatalar çoktur. Cerrahi kurallara uyulduğunda sünnet aletleri çok iyi sterilize edildiği için çocuğa hepatit B, hepatit C vb. enfeksiyonların bulaşma olasılığı azalır. Çocukta kanamanın durmaması gibi bir hastalık varsa (Hemofili) bu hastalıktaki yan etkiler verilecek ilaçlar ile önlenir. Uzman doktor tarafından yapılmışsa hatalı sünnet olasılığı azalır. Sünnet derisinin gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur. Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz. Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur" diye konuştu

Sünnet kaç yaşında yapılmalıdır?

Sünnetin doğumdan sonraki ilk 30 gün içerisinde yapılmasının faydalı olduğunu söyleyen Dr. Göçmen, "30 günlük çocukta sadece lokal anestezi uygulanarak rahatlıkla sünnet yapılabilir. Pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz. Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir. Bebeklerde çok sık görülen sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum da önlenmiş olur. Yeni doğanda kişilik gelişmediği için sünnet sonrası psikolojik olumsuz etki de önlenmiş olur.

Yıllar boyunca sünnet çeşitli şekillerde yapılmıştır. İlk zamanlarda sünnet derisi iki ip ile kıstırılmış ve arada kalan deri kısmı kesilerek uygulanmıştır. Daha sonra ip yerine çeşitli ağaç ve metal kıskaçlar kullanılmıştır. Sünnet günümüzde de çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Ama en çok tercih edilen ve de beklenmeyen etkileri daha az görülen cerrahi yöntemdir" dedi.

Ehil olmayan sünnetçilerin hataları

"Sünneti ehli olmayanlar yapınca sünnet hatalarının ortaya çıkması kaçınılmazdır? diyen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Kamil Başar Göçmen acele ile yapılan hijyene dikkat edilmeyen sünnetlerdeki yan etkileri ve hataları şöyle sıraladı:

  • Sünnet derisinin az kesilmesi: Çok sık görülür. Mahsuru yoktur. gerekirse ikinci bir işlem ile fazlalık kesilir.
  • Penis başının kesilmesi: Dikkatsizlik sonrası oluşur. Tamiri çok güçtür. Tam kesiklerde protezden başka çare yoktur.
  • Penis başı altındaki derinin fazla kesilmesi ile buradaki dış idrar yolununda beraber kesilmesi. Çocuk idrarını penis başı alt yüzünden yapmaya başlar.
  • Kanama : Sık görülür. Tedavide sünnet yarası açılır kanayan damarlar tutulur.
  • Penis kangreni: Sık olmamakla beraber penisin sıkı bağlanması sonucu oluşur.
  • İdrar dış deliği penisin alt kısmında olduğu durumlarda (Hypospadias = Yarım Sünnetli Doğma) sünnet yapmamalıdır. Çünkü bu çocuklara bir ameliyat gerekmektedir. Bu ameliyat ile idrar dış deliği penisin uç kısmına alınır. Söz konusu ameliyat sırasında sünnet derisi kullanılacağı için bu çocuklar sünnet edilmezler. Bunu bilmeyen sünnetçi yanlışlıkla sünnet ederse çocuğun ameliyat başarı şansı kaybedilmiş olur.
  • Temizliğe ve hijyene dikkat edilmediği koşullarda iltihaplanma meydana gelebilir. Uygun olmayan sterilizasyon şartlarında hepatit ( sarılık ) ve birçok mikrobik hastalık bulaşabilir. Bu hastalıklar ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi hastalıklardır. Çok iyi sterilize edilmemiş cerrahi aletlerle yapılacak sünnette çocuğun hepatit B, hepatit C ile hastalık kapma olasılığı % 10 dur. Bu nedenle cerrahi aletlerin çok iyi sterilize edildiği, güvenilir bir kişiye sünnet yaptırılması gerekir.
  • Penis Başı Aşırı duyarlığı: Sünnetten sonra 3 ay kadar sünnet başında aşırı duyarlılık oluşabilirse de bu zaman içerisinde kaybolur.
  • Hatalı sünnetler peniste kalıcı hasarlara ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olurlar.

Bugün sünnet bir dini inanış olduğu gibi; artık batı ülkelerinde tıbbî yararından dolayı da yapılmaktadır.

Sünnetin faydaları nelerdir ?

Göçmen:

  • Sünnet derisi iltihabî hastalıkları sünnetten sonra görülmez.
  •  Sünnet derisi darlığı sünnetten sonra görülmez.
  • Sünnet derisinin uzun ve dar olması nedeni ile derinin geriye kaçarak penis başını boğması sünnetten sonra görülmez.
Güncelleme Tarihi:07/01/2022
Yayınlama Tarihi:24/05/2012
Okunma Sayısı:22997
Soru sor