Şaşılık tedavisi ile dünyayı daha net görün

Şaşılık tedavisi ile dünyayı daha net görün
Gözlerin birbiriyle olan denge ve paralelliğinin kaybedilmesi duruma şaşılık diyoruz. Her bir gözde 6 tane göz dışı kas bulunmaktadır. Bu kasların birinde veya birkaçında kuvvet azlığı veya kuvvet fazlalığı var ise şaşılık meydana gelmektedir. Gözün biri düz bakarken diğeri dışa, içeri, aşağı veya yukarı doğru bakabilmektedir. Bazı durumlarda ise her iki gözde kayma gözlemlenebilir. Şaşılığın meydana gelmesi tek bir nedene bağlı değildir. Şaşılık tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Geç kalındığı takdirde çocukların gözlerinde estetik problemler görülebilir. Bunun yanı sıra ömür boyu sürecek görme azlığı sorunları da meydana gelebilmektedir. En sağlıklı hareket doğumdan hemen sonra çocuğun herhangi bir göz problemi olmasa dahi bir göz muayenesinden geçmesidir.Şaşılık Neden Olur? Yukarıda da dediğimiz gibi şaşılığın tek bir nedeni bulunmamaktadır. Sorunlu bir hamilelik süreci, doğumda yaşanan problemler, çocuğun gelişimi ve geçirdiği ciddi rahatsızlıklar şaşılığa neden olabilmektedir. Şaşılık için genetik yatkınlık da söylenebilir. Ailede gözünde problem olan kişilerin çocuklarında şaşılık görülebilmektedir. Çocukluk döneminde, 2 yaş ve sonrasında görülen şaşılıklar genellikle göz bozuklukları yüzündendir. Şayet bir çocuğun şaşılığa yatkınlık varsa gözde kayma, travma, ateşli bir hastalık veya bir kaza sonrası başlayabilmektedir.
şaşılık
Sinirlerde oluşan felçlerde göze kaymaya neden olabilir. Geçirilen kazalar, travmalar, ileri yaşta hipertansiyon, şeker hastalığı gibi bazı durumlarda göze gelen sinirlerde felç görülebilmektedir. Bu şekilde oluşan şaşılıklarda tedavi felcin durumuna göre, kalıcı olup olmamasına göre değişebilmektedir.

Şaşılığın Belirtileri Nelerdir?
Gözlerde şaşılığın bazı belirtileri vardır. Göz sulanması ve ağrı, gözde paralelliğin kaybolması, çift görme, baş ağrısı, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması olarak sıralanabilir. Bebeklik ve çocukluk dönemlerine denk gelen göz kaymaları genellikle yalancı göz kaymalarıdır. Bu durumun netliği açısından mutlaka bir göz muayenesi gerekmektedir. Sürekli olarak aynı gözün kayması görmenin o gözde daha az olduğunun belirtisidir. Bu sebepten tek gözünde kayma olduğu fark edilen bebek ve çocuklar acil olarak göz muayenesinden geçirilmelidir.
şaşılık tedavisi

Şaşılık Tedavisi
Şaşılığın tedavisinde çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar; Kapama tedavisi, gözlük, botox, cerrahi müdahale, ortoptik tedavi şeklinde sıralanabilir. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağı yapılacak muayene sonrası karar verilmektedir. Uygulanacak yöntem hastanın şaşılık durumuna göre ele alınır. Genetik, sonradan oluşan veya kısmi şaşılıklara göre uzman doktor gerekli tedavi yöntemini uygulayacaktır. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü doktorları şaşılık tedavisinde en etkin yöntemleri kullanarak şaşılığı ortadan kaldırmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:19/11/2013
Okunma Sayısı:12549
Soru sor