Sakal ve Bıyık Dökülmesinin Nedenleri

Sakal ve Bıyık Dökülmesinin Nedenleri

Bıyık ve sakal erkekler için fiziksel görünümü tamamlayıcı unsurların arasında gelmektedir. Her erkeğin kendi stilini ve tarzını yansıtmasında bıyık ve sakallar büyük önem taşımaktadır. Bu sebeplerle erkeklerin dış görünümünde büyük önem taşıyan ve vücuttaki en kalın köklere sahip kıllardan oluşan bıyık ve sakallar, ergenlik döneminde çıkar ve ergenlik bittiğinde de salt sayısına ulaşır. Ama yine de zaman zaman çeşitli sebeplerden dolayı dökülebilmektedir. Bu sebepler; saçkıran (allopeciaareata), tik şeklinde dökülme (traksiyonelallopecia), sakal ve bıyık bölgesi yaralanmaları, yanlış lazer uygulamaları, iltihaplar (enfeksiyonlar), sedef hastalığı ve psikolojik problemlerdir. Şimdi bu sebepleri daha derinden inceleyelim;

Saçkıran: Bıyık kıran ve sakal kıran olarak ayrı ayrı tanı konulabilse de her ikisi de genel anlamda saçkıran tanısı içinde yer almaktadır. Psikolojik faktörlerle ve strese bağlı oluşabildiği söylense de sebebi tam olarak bilinmemektedir. Saçkırana yakalanan kişilerde kıllar incelip yavaş yavaş dökülmek yerine birden ve dairesel bölgeler halinde o bölgede hiç kıl kalmayana kadar dökülür. Kendiliğinden iyileşebileceği gibi bazen hiç iyileşme görülmez ve böyle durumlarda cildi tahriş eden uygulamalar yapılır. Tedavilerin sonuç vermediği durumlarda sakal ve bıyık ekimi uygulanarak deri tahriş edilmeden kesin çözüm sağlanır.

Tik sebepli dökülmeler (traksiyonelallopecia): Psikolojik sebeplerle ve bazen tıp dilinde obsesifkomplesif bozukluk olarak da adlandırılan takıntılar sonucu kişide sakal ve bıyık koparma tiki oluşur. Bu tikin devamlılığı sonucunda zamanla kıl kökleri ölür ve artık kıl çıkmaz. Kök ölümü gerçekleştikten sonra ancak sakal ve bıyık ekilmesi sonucu bu durum tedavi edilir. Önemli olan ekimin hastanın bu tikini tamamen bıraktıktan sonra yapılmasıdır.

Sakal ve bıyık bölgesindeki yaralanmalar: Yanık, kimyasal yanıklar, kesik, gibi derin yaralanmalar bütün kıllı alanlara zarar verdikleri gibi bıyık ve sakal bölgesinde de köke zarar vererek kıl köklerini öldürür ve sakal ve bıyık çıkmasını engeller. Bu türden yaralanmalar ergenlik öncesinde olduğunda ergenlikteki sakal ve bıyık çıkmasını engellerken; ergenlik sonrasında olduğunda var olan kılların dökülmesine ve her iki durumda da kıl köklerinin ölmesine sebep olurlar. 

Lazerle dökülme: Günümüzde sakal ve bıyık dökülmelerinin en yaygın sebebi lazerle oluşan dökülmelerdir. Yüzün üst bölümlerinde ve boynun alt taraflarında istenmeyen kıllardan kurtulmak için yapılan lazer tedavisinin yanlış uygulanması sonucu bıyık ve sakal bölümlerinde dökülmeler oluşur. Aynı şekilde kıl kökleri lazerle yakılarak etkisiz hale getirilmiş olur. Bu durumda da yine saç ve sakalın eskisi gibi olmasını sağlamak için yapılabilecek tek tedavi yöntemi saç ve sakal ekimidir.

Derin İltihaplar (Enfeksiyonlar): Bıyık ve sakal bölümlerinde kıl köklerine zarar veren derin iltihaplanmalar ve iltihaplı sivilceler bıyık ve sakal dökülmelerine sebep olur. Ergenlik öncesinde olduğunda ise ergenlik döneminde sakal ve bıyık oluşumunu engeller. 

Bıyık ve sakallardaki seyrelme ve dökülmelerin bu saydığımız sebeplerden başka hormonlara bağlı sebepleri de olabilir. Aynı zamanda yüz kıllarındaki seyrek oluşumlar, sakal ve bıyığın dağılımındaki düzensizlikler büyük oranda kalıtımsal sebeplere bağlıdır.

Sakal ve bıyık dökülmelerinde sebep ne olursa olsun tedavi sakal ve bıyık ekimi ile sağlanır. Her ne kadar sakal ve bıyık sorunları için piyasada birtakım ilaçlar dönse de ergenlik döneminden sonra bu tarz ilaçlar bir işe yaramamaktadır. Bu sebeple sakal ve bıyıklardaki seyrekliğe ve dökülmelere karşı uygulanacak kesin tedavi yöntemi sakal ve bıyık ekimidir. Sadece bu tarz ileri derecede dökülmelerde değil aynı zamanda sakal ve bıyık yoğunluğundan hoşlanmayan erkekler de bu tedaviden yararlanabilir.

Sakal ve bıyık ekimi nasıl yapılır?

Sakal ve bıyık ekiminin, yaygın olarak bilinen saç ekiminden farkı yoktur. Sorunlu olan sakal ve bıyık bölgesine ense bölgesinden alınan donör kıllar yerleştirilir. Bu uygulama FUE saç ekimi tekniği ile ve lokal yani bölgesel anestezi ile gerçekleştirilir. Uygulamanın süresini ise transfer edilecek olan kök sayısı belirler. Eğer sakal ve bıyık ekimi yaptırmayı düşünüyorsanız bu alanda Özel Meltem Hastanesi Saç Tedavileri Merkezi hizmet vermektedir. Sakal ve bıyık ekimi uygulaması için Özel Meltem Hastanesi uzmanlarına soru formunu kullanarak ulaşabilirsiniz.

Sakal ve bıyık ekimini kimler yaptırabilir?

Sakal ve bıyık bölgelerinde kalıcı dökülmelerin olduğu ve sakal ve bıyığın hiç çıkmadığı durumlarda, aynı zamanda sakal yapısının ve seyrekliğinin kişinin isteği oranında arttırılarak değiştirilmek istendiği durumlarda isteyen her kişi sakal ve bıyık ekimini yaptırabilir. Özellikle bölgesel dökülmeler yaşayan ve gözle görülür şekilde sakal ve bıyık yapısında bozukluk olan ya da başta bahsettiğimiz hastalıklar sebebiyle (saçkıran, sakal ve bıyık koparma tikleri, yaralanma, yanlış lazer uygulamaları, derin iltihaplar vb.) sakal ve bıyık bölgelerinde sorun olan kişiler sakal ve bıyık ekimini yaptırabilir. Uygulama sonrası sorun yaşanmaması adına önemli olan sakal ve bıyık ekiminin uzman doktorlarca gerçekleştirilmesidir. Tedavi düzgünce uygulandığında uygulama sonrası rahat bir süreç yaşanır.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/12/2015
Okunma Sayısı:67411
Soru sor