Safra kesesi taşları için cerrahi yöntem

Safra kesesi taşları için cerrahi yöntem
Safra kesesi taşının tek tedavi yöntemi taşın olduğu safra kesesinin ameliyatla çıkarılmasıdır' diyen Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlarından Op. Dr. İbrahim Karahan, safra kesesi taşları ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Safra kesesi taşları nasıl oluşur?
'Karmaşık bir kimyasal yapı olan safranın içinde onlarca madde bulunur' diyen Karahan, 'Özellikle kolesterol, lesitin ve safra tuzlarının belli bir oranda olması hali, içindeki bu kimyasal karışım sıvı halde bulunmasını sağlar. Eğer lesitin, kolesterol ve safra tuzlarının arasındaki oranlar değişirse sıvı, katı hale geçer. Normal safra yollarından akan safrada böyle bir durum görülmez. Çünkü durağan bir yapısı yoktur. Ama safra kesesinde göllenen safrada bu oran bozulduğu zaman küçük küçük çökeltiler oluşmaya başlar. Bunlar zaman içerisinde büyür ve taşları oluşturur' diyerek sözlerine devam etti. Safra kesesi taşının belirtileri neler?Safra kesesinde oluşmuş olan taşların bir kısmının hiç belirti vermediği gibi, belirti verenlerde en önemli işaret ise ağrıdır' açıklamasında bulunan Op. Dr. Karahan, safra kesesi taşının belirtilerini şöyle sıraladı: 'Ağrı karnın sağ üst tarafında, çoğunlukla şiddetli bir şekilde birkaç saat sürer. Bazen sırta, bazen de sağ omuza vurur. Genellikle ani başlar. Yemeklerle ilişkisi vardır ve sıklıkla yemek sonrası ortaya çıkar. Sıklıkla bulantı ve kusma görülür. Bu şikayetler kendi kendine ya da ilaç tedavisiyle geçebilir. Ağrı 24 saati geçerse tıkanmanın kalıcı olduğunu düşünmek gerekir. Yani belirtilerden birisi, safra kesesindeki taşın bir yeri tıkayarak geçip gitmesidir. Geçmeyen ağrı, taşın safra kesesinin giriş kanalını tıkadığı anlamına gelebilir. Taş, safra kesesi kanalını tıkarsa o zaman akut kolesistit hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalığın yüzde 95'i safra kesesi taşına bağlıdır. Çok daha düşük oranda ise tümörlere de bağlı olabilir. Bu hastalar genellikle geçici ağrı atakları geçirmişlerdir. Bu durumda; karnın sağ üst tarafında, orta ya da daha şiddetli kalıcı bir ağrı vardır. Bu ağrı muayenelerde de kendini belli eder. Anlaşılması çok kolaydır. Bazen ağrı dışında hastanın hafif ateşi, iştahsızlığı, bulantısı ve kusması vardır. Hasta hareket ettikçe ağrı artar ve zaman içerisinde şiddetlenir'.

Tedavi yöntemleri nelerdir?
Safra kesesi taşının tedavi yöntemlerini 'Safra kesesi taşının en yaygın tedavi yöntemi taşın olduğu safra kesesinin ameliyatla çıkarılmasıdır. Geçmişte ilaçla eritilmesi, böbrek taşlarına benzer bir takım aletlerle taşların kırılması gibi yöntemlerle tedavi edilmesi denenmiş. Ama bunların işe yaramadığı anlaşılmış. Çünkü sorun oradaki taşların yok edilmesi değil. Eğer ana mekanizma ortadan kaldırılmazsa taşlar yeniden oluşur. Örneğin, ilaç tedavisiyle taşları eritebilirsiniz `ki bu zahmetli bir yöntemdir- ama birkaç hafta sonra aynı yerde yeniden taş oluşur. Taşları kırdığınız zaman da aynı şey geçerlidir. Hatta kırılan taşlar daha büyük sorunlara yol açtığı için artık hiç uygulanmıyor. Onun için bu taşların ana safra kanallarında değil de, durağan safranın bulunduğu safra kesesinde ortaya çıktığını düşünürsek tedavi, taşların oluştuğu yeri ortadan kaldırmak olmalıdır' şeklinde sıralayan Karahan, 'Ek bir sorun varsa, örneğin taş, ana safra kanalının alt ucunu tıkadıysa o zaman tabii ki ek başka tedaviler de uygulamak gerekiyor' diyerek sözlerini tamamladı.
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:28/12/2012
Okunma Sayısı:12993
Soru sor