Safra kesesi taşı sağlığı tehdit ediyor

Safra kesesi taşı sağlığı tehdit ediyor
Safra kesesinin görevi karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Genel olarak açlık halinde safra kesesinde biriken safra burada konsantre edilir ve depolanır. Sindirim sırasında safra kesesi kasılır. İçindeki safrayı ise bağırsağa boşaltır. Bu şekilde yağlı maddelerin emilimi gerçekleşmektedir. Safra kesesi içinde normalde bulunan kolesterol veya pigmentlerin çökelti oluşturması sonucu ortaya çıkmış olan yapılara safra kesesi taşı diyoruz. Safra içerisindeki maddelerin oranlarında bir bozulma olduğu takdirde safra kesesi taşları oluşmaktadır. Önceleri kolesterol kristalleri, pigment biçiminde iken zamanla safra taşı şeklini almaktadırlar. Safra kesesi taşlarının türleri ve çapları farklılık gösterir. Safra taşlarının ortalama %10`u saf kolesterol taşı, %30`u pigment taşları, %60?ı miks kolesterol taşıdır. Düz röntgen filmlerinde safra normalde görülmez. Safra taşlarının içerisindeki kalsiyum miktarı ne kadar çoksa düz filmde görülme olasılığı artmaktadır.

Safra Taşları Kimlerde Görülür?
20 ila 60 yaş aralığındaki kadınlarda safra taşı görülme sıklığı erkeklere oranla 3 kat fazladır. Yaş ve şişmanlık ile safra taşı görülme riski artmaktadır. Çok doğum yapmış kadınlarda da görülme oranı yüksektir. Ortalama her dört kadından birinde ve her sekiz erkeğin birinde altmış yaşlarına gelmeden safra kesesi taşları gelişebilmektedir.
safra kesesi ameliyatı

Safra Kesesi Taşları Ne Zaman Ameliyat Gerektirir?
Safra kesesi taşları eğer sıkıntıya neden oluyorsa bunun tedavisi cerrahi olacaktır. Ameliyata gereksinim duyulan haller vardır. Safra kesesinin aniden iltihaplanması ameliyatı gerektirir. Taşların mevcut olduğunun bulunmasının ardından hastada şiddetli ağrı ve sancıların olması, safra kesesi büyüklüğünün 2 cm`yi geçmesi, safra kesesi taşı ile birlikte şeker hastalığının meydana gelmesi, safra kesesinde safra kumu ile beraber iltihap belirtilerinin olması, safra kesesinde çok sayıda küçük taş tespit edilmesi, safra kesesinde taşların bulunduğu bölgesel ağrılardan söz ediliyor ise, küçük taşların safra kanallı tıkamasından dolayı cerrahi sarılık oluşmuş ise, pankreatit hastalık gelişmiş ise ameliyat yapılmalıdır. Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?Günümüzde safra kesesi ameliyatları laparoskopik yöntem yani kansız ameliyat ile yapılabilmektedir. Teknik anlamda safra kesesi standart şekildeüç veya dört adet minik delikten trokar veya port adı verilen minik uzun aletler vasıtasıyla girilerek safra kesesi karaciğerden ayrılarak dışarı alınmaktadır. Günümüzde gelişmiş aletler vasıtasıyla göbekten girilen tek bir delikten dahi safra kesesi ameliyatı güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları safra kesesi ameliyatlarını başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:06/01/2014
Okunma Sayısı:13771
Soru sor