Migren şikayetinden kurtulmak için?

Migren şikayetinden kurtulmak için?
Baş ağrıları hemen herkeste görülebilen bir durumdur. Ancak baş ağrıları ortaya çıkma nedenine göre çeşitlilik gösterir. Beyinde oluşabilecek tümör tümör ve felç gibi durumların dışında baş ağrılarının genellikle sebebi migren ve sinüzit gibi durumlardır. Bunlardan migren hayatı tehdit eden bir hastalık değildir ancak insana verdiği sancılı ağrılar ile büyük ölçüde hayatı çekilmez bir hale sokmaktadır. Kafanın her iki tarafına yerleşen ataklar halinde ortaya çıkan ağrılar ile kişiyi çok zor bir durumun içerisine sokar. Meydana gelen bu ataklar 7-22 saat arasında değişebilmektedir.
Migren sinirsel bir hastalık olarak yani nörolojik bir vaka olarak değerlendirilir. Beyindeki bazı kimyasal maddelerin azalması sonucu veya etki göstermemesi durumunda kendini gösterdiği düşünülmektedir. Migrenin Ortaya Çıkma SebepleriMigrenin neden kaynaklandığı tam olarak bilinememektedir. Bununla beraber kan damarları ve beyin sinir iletiminde bulunan kimyasal madde değişimleri sonucu kendisini gösterdiği düşünülmektedir. Kadınlarda meydana gelen hormon değişikliği migrenin oluşumuna neden olabilir. Bunda genetik faktörlerin de rol oynadığı düşünülmektedir. Anne ya da babada migren mevcut ise çocuğun da migren olma ihtimali %40 civarındadır.
migren

Migren basit ve ve klasik migren olarak ikiye ayrılmaktadır. Basit migrende aurasız migren atakları mevcuttur. Buna adi migren de denilmektedir. Genel olarak bayanlarda daha sık görülmektedir. Tek veya çift taraflı baş ağrıları mevcuttur. Kusma durumu nadir olarak görülebilir. Klasik migrende auralı migren atakları görülür. Migrenli hastaların %10`u bu grup oluşturur. Çocukluk ve ergenlikte görülmeye başlar. 40 yaşından sonra iyice oturur. 2-6 saat aralığında kendisini gösterir. Aura baş ağrısı öncesinde genel olarak görme alanında sorunlar olan bir takım sinirsel belirtiler vardır.Migren Tedavisi
Migrenin tedavisi için öncelikle uzman bir doktorun muayenesi gerekir. Yani sorunun migren olup olmadığı tedavi yöntemi ve ilaçlar bu şekilde belirlenecektir. Bunun dışında bazı önlemler de faydalı olabilir. Örnek olarak yorulmaktan, aşırı kalabalıktan, gerginlik yaratan durumlardan uzak durmak önemlidir. Bunun yanında ışıktan rahatsız olunuyorsa güneş gözlüğü takılmalıdır. İnsanın kendisini rahatlatacağı aktivitelerde bulunmak gerekir. Ama öncelikle kesinlikle bir nöroloji uzmanına muayene olmak gereklidir. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktorları migren tedavisinde gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/01/2014
Okunma Sayısı:11385
Soru sor