Mide fıtığına karşı kesin çözüm laparoskopik cerrahi

Mide fıtığına karşı kesin çözüm laparoskopik cerrahi

Toplumda oldukça sık görülen ve insanları uzun süre ilaç kullanmaya mahkum eden bu hastalık şimdi Laparoskopik Cerrahi tedavi ile tamamen ortadan kalkıyor. Yetişkinlerin %10'luk bir kısmında reflü yani mide fıtığının görüldüğünü söyleyen Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Karahan; 'İlerleyen yaşla birlikte 60 yaş ve üzerinde insanların neredeyse yarısında gözlemlenmektedir.' demektedir. Op. Dr. Karahan genişleyen mide kapağının laparoskopik cerrahi ile yeniden eski haline getirildiğini söylemektedir. Mide kapağının gevşemesi ile insanların mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yediklerini ağızlarında hissettiklerini veya göğüs kemiği arkasında yanma ve ekşime duyusundan şikayet ettiklerini belirten Op. Dr. Karahan 'Bu hastalıktan şikayetçi olanlar uzun süre ilaç tedavisine maruz kalmaktadırlar. Ama kesin çözüm laparoskopik cerrahi ameliyatıdır.' demektedir.

Mide Fıtığı (Reflü) Görülme Nedenleri Nelerdir?

Bazı insanların diyaframda yemek borusunun geçtiği bu açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusunun zayıf olabildiğini ve genişlemeye müsait olduğunu söyleyen Op. Dr. Karahan, bu genişleme yeterli seviyeye ulaştığında midenin bir bölümünün diyaframın üzerine çıktığını belirtmektedir. Op. Dr. Karahan; 'Buna sebep olabilecek risk faktörleri arasında ağır kaldırma, şişmanlık, ıkınma gösterilebilir. Midenin bir bölümü bu genişlemiş hiatustan yani yarıktan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır böylece mide fıtığı dediğimiz oluşum meydana gelir.' demektedir.

Mide Fıtığında Teşhis ve Tedavi

'Çoğunlukla belirti vermeyen bu genişleme genellikle yatma veya öne eğilme ile mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu hastalar yediklerinin ağzına geldiklerini söylemektedirler.' diyen Op. Dr. Karahan 'Bu durum öğürme ve sonrasında kusmaya neden olabilir' demektedir. Bazı hastalarda geceleri başlayan öksürük, astım benzeri solunum problemi, nefes darlığı olabileceğini belirten Op. Dr. Karahan uzun süreli asit reflüsünün yemek borusunda erezyonların oluşmasına ve kanamaya neden olabileceğini söylemektedir. Bunun neticesi olarak hastalarda demir eksikliğine bağlı olarak yorgunluk, halsizlik gibi durumların ortaya çıkabildiğini söylemektedir.

Kesin ve Kalıcı Tedavi : Laparoskopik Cerrahi Tedavi

Mide fıtığı yani 'Hiatal Hemi'de kesin ve kalıcı tedavinin cerrahi müdahale olduğunu belirten Op. Dr. Karahan; 'Cerrahi müdahale ile gevşemiş ve genişlemiş diyafram yarığı dikilerek daraltılmaktadır. Bununla birlikte mideye mürekkep hokkasına benzer bir şekil olan 'Nissen Fundoplikasyonu' verilir.' demektedir. Günümüzde laparoskopik cerrahi yönteminin oldukça sık tercih edildiğini söyleyen Op. Dr. Karahan; 'Bu tedavi cerrahi müdahale gerektiren vakalarda uygulanmalıdır. Aksi takdirde hastayı etkileyebilecek yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunun oluşmaması için alanında uzman bir doktorun muayenesi önemlidir. Doktor gerekli incelemeler doğrultusunda hastanın laparoskopik cerrahiye uygun olup olmadığını belirleyecektir. İlaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda bu yöntem kullanılmalı ve kesinlikle uzman bir hekim ve profesyonel bir ekip altında bu operasyon gerçekleştirilmektedir.' demektedir. 

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/10/2013
Okunma Sayısı:17226
Soru sor