Mide fıtığı olanlar dikkat!

Mide fıtığı olanlar dikkat!

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi uzmanlarından Uzm. Dr. İbrahim Karahan, mide fıtığının sebepleri hakkında yaptığı açıklamada 'Bazı insanlarda diaframda yemek borusunun geçtiği bu açıklığı oluşturan kas ve bağ dokusu zayıftır ve genişlemeye müsaittir. Yarık yeterli genişliğe ulaştığında midenin bir bölümü diaframın üstüne çıkar. Kabul edilen risk faktörleri arasında şişmanlık, aşırı ağır kaldırma egzersizleri ve ıkınma sayılabilir. Her ne sebeple olursa olsun sonuçta midenin bir bölümü genişlemiş ve zayıflamış hiatustan yukarı doğru hareket ederek göğüs kafesine fıtıklaşır ve böylece hiatus herni adını verdiğimiz mide fıtığı oluşur.' ifadelerini kullandı.

Mide Fıtığının Belirtileri

Karahan, mide fıtığının çoğunlukla bir belirti vermediğini söylerken, 'Özellikle yatma veya öne eğilme ile mide içeriğinin yemek borusu içine geri kaçması sonucunda hastalar yediklerinin ağızlarına gelmesinden veya göğüs kemiği arkasında hissettikleri yanma ve ekşime duyusundan yakınırlar. Daha ender olarak öğürme ve sonrasında kusma görülebilir. Kimi hastalarda gece gelen öksürük, nefes darlığı ve astma benzeri solunum problemleri olabilir. Uzun süreli asit reflüsü yemek borusunda erezyonların oluşmasına ve kanamaya sebebiyet verebilir. Bunun sonucunda hastalarda demir eksikliği anemisine bağlı yorgunluk, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Uzun süren ve tedavi edilmeyen reflü hastalığı sonrasında yemek borusunun alt ucunda daralma ve buna bağlı yutma güçlüğü gelişebilir. Mide fıtığı karın ağrısı ve hazımsızlığa neden olmaz. Nadiren büyük mide fıtığı olan hastalarda göğüs kemiği arkasında sıkıntı hissi, ağrı, sırt ağrısı veya çarpıntı gibi belirtiler ortaya çıkabilir' dedi.

Nasıl Tedavi Edilir?

Karahan, bu rahatsızlığın tedavisiyle ilgili şunları söyledi. 'Mide fıtığında tedaviye çoğunlukla hastalığa ait bulguların ortaya çıkmasıyla başlanır. Anatomik yapı bozulmuş olduğu için bu hastalığı tamamen düzeltecek bir ilaç tedavisi yoktur. Tedavide yatak başucunun yükseltilmesi, yatmadan en az 3-4 saat öncesinde yemek yenilmemesi tavsiye edilir ve mide asit salgısını baskılayan ilaçlar kullanılır. Sigara, alkol, yağlı gıdalar, aşırı kahve ve koyu çay tüketimi sonlandırılmalı, fazla kilolar verilmelidir. Az ve sık aralıklarla beslenme ve karın içi basıncını artıran türde egzersizlerin tercih edilmemesi fayda sağlayabilir.

Sıkı kemer veya korse takılması belirtilerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Ancak mide fıtığında kesin ve kalıcı tedavi cerahi tedavidir. Cerrahi tedavide gevşemiş ve genişlemiş olan difram yarığı dikilerek daraltılır ve aynı zamanda mideye mürekkep hokkasına benzer bir şekil verilir. Radyolojik çalışmalara göre görülme sıklığı yaşla birlikte artan mide fıtığı, yetişkinlerin yaklaşık olarak %10? unda (%3-20) görülmektedir. 60 yaşın üzerindeki insanların hemen yarısında değişik derecelerde olabilen mide fıtığı bulunmaktadır'.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/12/2012
Okunma Sayısı:211442
Soru sor