Kıl dönmesine karşı cerrahi tedavi

Kıl dönmesine karşı cerrahi tedavi

Kıl dönmesi diye tabir edilen plondial sinüs, kuyruk sokumunda meydana gelen şişme, deride açılmış delik, enflamasyon olarak tanımlanmaktadır. Özellikle son yıllarda halk arasında oldukça sık görülmeye başlanan bu rahatsızlık günlük yaşamı oldukça kötü etkilemektedir. Kıl dönmesi dediğimiz durum sadece kuyruk sokumunda değil, koltuk altı, kasık, göbekte de oluşabilmektedir. Bu rahatsızlığın erkeklerde görülme oranı kadınlara göre çok daha fazladır. Kıl dönmesi dediğimiz durum genellikle 15-40 yaşları arasında ortaya çıkar. Genç yaşlarda görüldüğünde öğrencilerin hayatını kötü yönde etkilemektedir. Yaşam kalitesini düşürdüğü gibi çocukların derslerine konsantre olmasında da sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Kıl Dönmesinin Nedeni  

Yapılan çalışmalara göre sırt ve baştan dökülen kılların iki kalça arasında kalan oluk biçimindeki bölgeye sıkışması ve yürürken oluşan sürtünme ile bu kılların deri altında yumak oluşturmasıyla ortaya çıkar. Burada meydana gelen deliklerden bakteriler içeri girer. Burada bir iltihaplanma meydana gelir. Eğer üstteki delik kapanırsa iltihap dışarı akamaz ve apse ortaya çıkar. Kıl dönmesi genellikle enfeksiyon oluşuncaya kadar pek kendisini belli etmez. Doktora gelen hastanın bu bölgesinde apse saptanırsa apse açılır ve drene edilir. Apsenin açılarak drene edilmesi genelde acil müdahale işlemidir.

Kıl dönmesi tedavisi aciliyet gerektirir. Çünkü hasta ne oturabilmekte ne de rahat hareket etmektedir. Şayet apse çok büyük değilse lokal anestezi altında ameliyat yapılır. Apse anestezi uygulandıktan sonra bir inzisyonla boşaltılır ve içi iyice temizlenerek yıkanır. Üstüne antibiyotikli pomadlarla kapatma yapılır. Acil tedavi işleminden sonra cilt altına yerleşmiş ağaç kökü biçimindeki kıl yuvalarına yönelik cerrahi müdahale yapılır. Kesip çıkarma, total veya kısmi çıkarma, açık bırakma ya da primer kapama yöntemleri uygulanmaktadır. Vücudun diğer yerlerinde görülen kıl dönmeleri ise kuyruk sokumu kadar olmasa da rahatsız edicidir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Eğer erken tedavi edilmez ise bu hastalık ilerleyerek daha büyük bir cerrahi işlemi gerektirebilir. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları kıl dönmesine karşı en etkin tedavi yöntemlerini kullanmaktadırlar.

Güncelleme Tarihi:10/01/2022
Yayınlama Tarihi:04/10/2021
Okunma Sayısı:11148
Soru sor