Kalp ritim bozukluğu ciddi bir problemdir

Kalp ritim bozukluğu ciddi bir problemdir
Kalbin normal bir atış ritmi vardır. Kalbin normal atış ritmini kaybettiği durumlara ritm bozukluğu diyoruz. Kalp kaslarının düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan etken elektriksel bir sinyaldir. Belli bir rota izleyerek dağılan bu elektriksel akım sayesinde kalp normalde 80-90 civarı düzenli kasılma yapmaktadır. Bu akışın iletimini engelleyen her türlü etken ritm bozukluklarına sebep olabilir. Bu etkenler kalbin direk kendisinden de kaynaklı olabilmektedir. Kalp sağlıklı olup dışarıdan gelen bir etken de olabilir. Ritm bozukluğu dediğimiz olay kalbin normal atışından daha hızlı, daha yavaş veya düzensiz çalışması gibi şekillerde kendini belli edebilir. Normal değerleri 60-80 olan nabzın değeri 100?ün üstüne çıkabilir veya düzensiz şekillerde seyredebilir. Hastalar buna bağlı olarak çarpıntı hissi, kalp atışlarında tekleme, o esnada nefes alamama fenalık hissi gözlerin kararması ve bayılma gibi durumlar görülebilir. Ritm bozukluklarının bazı tehlikeli çeşitleri vardır ve bunlar ani ölümlere kadar gidebilen sonuçlar doğurabilmektedir.
kalp ritm bozukluğu

Ritm Bozukluğunun Sebebi Nedir?
Ritm bozukluklarının pek çok farklı türü bulunmakta her türün de kendisine özgü durumları söz konusudur. Ritm bozuklukları, kalpte hiçbir sorun olmaksızın aşırı çay, kahve alkol tüketimi, stres, uyku bozuklukları, tiroid bezinin fazla çalışması, ciddi kansızlık gibi nedenlerden kendini gösterebilir.
Ritm bozukluğu yalnızca tek bir anlam ifade etmez. Ritm bozukluğunun türü, sıklığı, kalpte buna sebebiyet veren başka ekstra bir sorunun olup olmadığı gibi nedenlerle değerlendirmek gerekir. Bu duruma yaklaşım ve tedavi de yine ritm bozukluğunun türüne göre değişmektedir.

Nasıl Tedavi Edilir?
Özellikle kalp şikayeti ile birlikte kalp elektrosunun çekilmesi (EKG) teşhis için oldukça önemlidir. Kalp atışlarını takip ve kayıt eden anormalliklerin dökümünü veren sistem ile inceleme yapılır. Daha seyrek ritm bozuklukları için Transtelefonik EKG dediğimiz sistem faydalı olabilir. Çok daha seyrek görülen kalp ritm bozuklukları için olup bitenin tespit edilebilmesi için cilt altına yerleştirilip aylarca duran ve hastanın ritm durumunu takip eden Event Recorder denilen mini cihazlar kullanılabilir.
kalp rahatsızlıkları

Kalp ritm bozukluğunun onlarca farklı çeşidi ve çeşide göre uygulanacak yine farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Dış etkenlerin yanı sıra yapısal sorunlar veya aileye bağlı genetik kalp ritm bozukluğu görülebilir. Bu duruma karşı doktor tavsiye ve önerisi olmadan kullanılacak antibiyotikler zararlı olabileceği gibi ölüme bile sebebiyet verebilirler. Alışkanlıklardan kaynaklanan veya yapısal sorunlardan ortaya çıkan kalp ritm bozuklukları mutlaka doktor muayenesi gerektirir.

Özel Meltem Hastanesi
Kardiyoloji Bölümü doktorları bu tip ritm bozukluklarında gerekli muayeneleri yapıp tedavi yöntemiyle birlikte hastanın sağlığına kavuşmasını sağlamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:15/11/2013
Okunma Sayısı:13081
Soru sor