Kalp krizi geliyorum demez!

Kalp krizi geliyorum demez!
Toplumumuzda oldukça sık görülen kalp krizi, kalbin yeteri kadar oksijen alamayarak işlevini yerine getirememesi durumudur. Kalp yapılan günlük işlere göre kimi zaman daha çok kimi zaman daha az oksijene ihtiyaç duyar. Oksijeni koroner dediğimiz kalbin kendi damarları toplamakta ve kalbe götürmektedirler. Eğer bu koroner damarlarda herhangi bir daralma veya tıkanıklık söz konusu var ise kalp oksijeni alamaz. Beslenemeyen kan dokusu ise işlevini yitirerek kan pompalayamaz duruma gelir. Ve bunun neticesinde kalp krizi meydana gelir.Kalp krizi geçirmiş kişilerde ölen dokunun yerine yenisi gelmemektedir. Orada işlevsiz bir yara tabakası meydana gelir. Yani bu kriz sonucu meydana gelen hasar geri dönüşü olamayan türdedir. Kalp krizine sebep olan en önemli etken damar içlerinin yağ birikintileriyle dolması ve bu birikintilerin oturmasıdır. Sigara kullanan ve kolestrolü yüksek kişilerde bu birikintiler renk vermeden sessizce ilerler ve koroner damarı tamamıyla tıkarlar. Sonuç itibarı ile kalp beslenmesi durarak krize neden olur.
kalp krizi

Genç Yaşta Kalp Krizi Görülür Mü?
Gençlerde kalp krizi nadir şekilde görülmektedir. Bunun sebepleri; Vücudun herhangi bir kısmında meydana gelen pıhtının koroner damarlara ulaşıp aniden tıkaması, vaskülitler ve kronik hastalıklar, kalp kapakçıkları hasarlanması ile kapakçıktan kopan parçaların koroner atarları tıkaması, kokain kullanımı gibi nedenler sayılabilir. Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?Kalp krizi bir takım belirtilerle ortaya çıkar. Bunlar; Göğüste tam olarak yeri belli olmayan sıkışma hissi ve ağrı, bu ağrının sol kol ve çeneye doğru yayılması, nefes darlığı, ağrı ile birlikte soğuk terleme ve mide bulantısı şeklinde kendini gösterebilir. Bu ağrı hareket etmekle artar, dinlenince azalır ancak ağrı geçmez. Bu ağrı yarım saatten fazla sürer.
kalp krizi belirtisi

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?Yukarıdaki belirtiler meydana gelmişse hemen sakin olup bir yere oturmak gerekir. Ardından hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmeli, gidilemiyorsa cep telefonu ile yardım istenmelidir. Kalp krizi acil bir durum olmakla beraber hastaneye yatmayı gerektirir. Ölümcül ritm bozuklukları kalp krizini takiben ilk 1 saatte ölüme neden olmaktadır. Tedavinin amacı kalp krizinin devamını engellemek ve kalbin hasarını en az düzeyde tutmaktır.Kalp krizinde erken tanı oldukça önemlidir. Zaman geçtikçe kalpteki ritm bozuklukları artacak ve yaşamı yitirme ihtimali ortaya çıkacaktır. Geçen zamanla birlikte kalp kası zarar görür. Hasara uğramış kalp kasının telafisi yoktur. Bu nedenle tek bir dakika bile kaybedilmemelidir. Uzman kardiyologlar eğer hasta ilk 12 saat içerisinde gelmişse tıkalı damarın açılması ile kalp kasının zarar görmesini engelleyeceklerdir.

Özel Meltem Hastanesi
Kardiyoloji Bölümü doktorları kalp rahatsızlıklarında en acil tedbirleri alarak en uygun tedaviyi uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/11/2013
Okunma Sayısı:10943
Soru sor