Kalın bağırsak kanseri hayatı tehdit ediyor

Kalın bağırsak kanseri hayatı tehdit ediyor
Kalın bağırsak, diğer adıyla kolon ortalama 2 metre uzunluğunda, sindirim sisteminde ince bağırsaktan sonra gelem kısımdır. Erkek ve kadında eşit olarak görülen kolon kanseri görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer almaktadır. Kolon kanserinin nedeni tam olarak bilinmese de ortaya çıkmasında bazı tetikleyici faktörler vardır. Özellikle kalıtsal nedenler büyük önem taşır. Çünkü ailesinde kolon kanseri olan kişilerde kansere yakalanma ihtimali iki kat fazladır. Bunun yanında daha önceden meme veya yumurtalık kanseri geçirmiş kişilerin ailelerinde kolon kanseri görülmesi daha sıktır. Bunların dışında crohn hastalığı ve ülseratif kolit de kolon kanseri riskini artırmaktadır.
bağırsak kanseri

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri
başlangıcında karın bölgesinde hafif ağrı, dolgunluk hissi, kilo kaybı, iştah kaybı, ishal ve çabuk yorulmalarla kendini gösterir. Kabızlık kendini gösterebilir ve kullanılan ilaçlara rağmen iyileşmeyebilir. Bu evrede bağırsak henüz daralma göstermemiştir ve bu belirtilerde bağırsak kanseri tanısı koymaya yeterli değildir. Fakat bu belirtiler ile hastanın geç kalınmadan incelenmesi gerekir. Hastanedeki görüntüleme yöntemleri kalın bağırsaktaki herhangi bir anormalliği ortaya çıkaracaktır. Bu şekilde herhangi bir hastalık mevcut ise erken tanı konmuş olacaktır. Başlangıç evresinde tespit edilemeyen bu kanser türü, sıklıkla erken evrede doktora başvurulmadığından saptanamamaktadır. İlerlemesiyle birlikte kalın bağırsak daralmaya başlar. Daralmayla birlikte bağırsaktan dışkı geçişi zorlaşmaya başlar. Bağırsaktaki pek çok madde burada birikmeye başlar. Bağırsak içeriği kasılmayla ilerlemeye çalışır fakat kanser buna müsaade etmez. O nedenle hastada ilk önce kabızlık ardından ataklar şeklinde ağrılar başlar. Kolon kanseri belirtiler dahilinde tedavi edilmez ise belirtiler daha da ağırlaşır. Kansızlık kendini gösterir ve hastanın rengi soluklaşır.
kalın bağırsak kanseri

Teşhis ve TedaviKolonoskopi vasıtasıyla hastanın bütün kalın bağırsağı görüntülenebilir. Eğer polip var ise alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler bu kolonoskopi vasıtasıyla takip edilmektedir. Diğer bir yöntem ise video görüntüleme ile yapılmakta olan sigmoidoskopidir. Kolonun alt kısımlarının incelenmesinde kullanılmaktadır. Bunun yanında dışkıda kan araması yapılır. Bunun dışında şayet gerekli görülürse bağırsaktan parça alınmakta ve incelenmektedir.   Kolon kanseri tedavisi cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Tümörlü kısım bu cerrahi yöntem ile çıkarılmaktadır. Daha sonra bağırsağın çıkarılan yerin üst ve alt tarafları birbirine bağlanmaktadır. Eğer kanser anüse yakın bir kısımda kendini belli etmişse anüs tamamen çıkarılır ve kolon karın duvarına bağlanır. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü uzman doktorları kolon kanserini cerrahi müdahale ile tedavi etmekte, hastayı bu sıkıntılı durumdan kurtarmaktadırlar.   
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/11/2013
Okunma Sayısı:16331
Soru sor