Kadınlarda kısırlık mahkumiyet değil

Kadınlarda kısırlık mahkumiyet değil
Günümüzde sık bir şekilde görülen fakat tıbbın geldiği nokta ile ortadan kaldırılabilen kısırlık, artık büyük bir sorun olmaktan çıkıyor. Bir çiftin istedikleri halde çocuk sahibi olamaması, bir yıldan daha fazla korunmamalarına rağmen kadının hamile kalmaması durumudur. Kısırlık hem kadında hem de erkekte görülebilen bir durumdur. Geçmiş yıllarda kısırlık pek çok ailenin ciddi bir sorunu iken günümüzde geliştirilen tedavi imkanları ile insanların yüzü gülmeye başlamıştır. Bu tedavi yöntemleri ile çiftler çocuk sahibi olabiliyor ve hayata mutlu bir şekilde devam edebiliyorlar. Açıklanan verilere göre dünya nüfusunun %8`i kadar bir kısmı istedikleri halde çocuk sahibi olamıyor. Kısırlığın görülme sıklığı dünyanın çeşitli yerlerine göre farklılık göstermektedir. Kadınlarda Kısırlığın NedenleriKadınlarda kısırlığın görülmesi çeşitli nedenlere bağlıdır. Yumurtlama bozuklukları kadında kısıra dair en çok karşılaşılan nedendir. Yumurtlama bozukluğunda, yumurtlamanın düzensiz, seyrek olması veya hiç olmaması anlaşılmaktadır. Ancak adetlerin tamamen düzenli olduğu durumlarda da yumurtlama bozukluklarına rastlanabilir.
kadınlarda kısırlık

Diğer bir sebebi ise tüplerin tıkalı veya hasarlı olmasıdır. Tüplerdeki bu tıkanıklık veya hasar sperm ile yumurtanın buluşmasını engelleyerek döllenme ve dolayısıyla gebeliği olanaksız duruma sokar. Tüplerdeki bu hasar geçirilmiş bir ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkları veya geçirilmiş enfeksiyonlar, endometriozis gibi pek çok sebebe bağlı olabilir.

Endometriozis
, rahim içini döşeyen dokunun rahim dışında gelişme göstermesi olarak tanımlanabilir. Hormonlara duyarlı olup kanayan endometriozis, yangısal durumlar oluşturup yapışıklıklara sebep olmaktadır. Endometriozis yumurtalıklara yerleştiği zaman kist oluşumuna neden olabilmektedir.
Rahim ağzı problemler ise bir diğer kısırlık nedenidir. Rahim ağzındaki yapısal, enfeksiyonel veya bölgedeki salgıya ait bozukluklar kısırlığa neden olmaktadır. Rahim ağzında salgılanan mukus spermlerin genital yoldan taşınmasını kolay bir hale getirmektedir. İyi huylu tümör dediğimiz polip veya bölgeye önceden uygulanmış cerrahi girişimler de kısırlığa sebebiyet verebilir. Kısırlığa sebebiyet veren alerjik nedenlerin ise teşhis ve tedavileri zor olmaktadır.
kısırlık

Kadınlarda Kısırlık Tedavisi

Rahim ağzına ait problemler
, sperm sayı ve hareketliliğin hafif bozukluklarında veya çifte ait problemlerin bulunmadığı durumlarda inseminasyon tedavisi uygulanmaktadır. İnseminasyonda erkekten alınacak olan sperm sayısı laboratuar koşullarında tüm diğer sıvılarından arındırılarak konsantre edilip sayı hareketliliği sağlanmaktadır. Bu tedavi ile rahim ağzından salgılanan mukusun spermin rahim içine geçişini engellediği gibi durumlarda iyi sonuç vermektedir. Uygun koşullarda yapılacak üç inseminasyon sonrası yardımcı üreme tekniklere geçilmesi doktor tarafından uygun görülürse düşünülebilir. İnseminasyon tedavisi ile gebelik şansı altı uygulama neticesinde ortalama %30 civarındadır.

Özel Meltem Hastanesi
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzman doktorları kısırlık tedavisini en etkin bir biçimde uygulamakta ve çiftlerin yüzlerini güldürmektedirler.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:05/12/2013
Okunma Sayısı:8567
Soru sor