Hipertansiyona karşı önleminizi alın

Hipertansiyona karşı önleminizi alın
Tansiyon dediğimiz şey kalbin vücuda kanı dağıtmak için kullandığı güç anlamındadır. Kan basıncının normalden büyük olmasına ise hipertansiyon demekteyiz. Bazı insanlar tansiyon ve hipertansiyon kavramlarını karıştırmaktadırlar. Kalıcı ve sürekli kontrol altında tutulması gereken hastalık ile stres ve üzüntüye bağlı zaman zaman meydana gelen tansiyon birbirinden farklıdır ve bu hipertansiyon olarak adlandırılmaz. Tansiyon sıklıkla yaşla birlikte görülmeye başlar. Hipertansiyon diyebilmemiz için büyük ve küçük tansiyondan birisinin normalden yüksek olması gerekmektedir. Hipertansion kalıcı bir hastalık olmakla birlikte sakatlık ve ölüme bağlı durumlar ortaya çıkarabilmektedir.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyonun başlıca belirtileri vardır. Bunlar çarpıntı, baş ağrısı, nefes darlığı, burun kanaması, yorgunluk, merdiven çıkmada yol yürümede zorlanma çabuk yorulma, bacaklarda şişkinlik, gece sık idrara kalkma gibi belirtileri mevcuttur. Toplumumuzda en az 6 kişiden birinde kan basıncı yüksekliği görülmektedir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda dilde peltekleşme, yüzde vücutta karıncalanma, çift görme olabilir. Yalnız bu her hastada bu şekilde olacak diye bir şey yoktur. O nedenle hastada kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. Tansiyon hastalarına genellikle yılda 1-2 defa kan basıncı ölçtürmeleri tavsiye edilir. hipertansiyon tedavisi

Hipertansiyon Tedavisi


Hipertansiyon
tedavisinde tehlike altında olan organların hasarını önlemek ve mevcut sakatlık veya ölümleri azaltmaktır. Hipertansiyon tedavisi ömür boyu süren bir tedavidir. Hipertansiyonu başka hastalıklarla bağlantılı olan hastalarda öncelikle buna neden olan hastalık tedavi edilmelidir. Eğer hipertansiyonun nedeni anlaşılamaz ise kan basıncını düşürmeye yönelik tedavi uygulanmalıdır. Hastalardan yaşam düzeninin değiştirilmesi istenir ve bu önemlidir. Hastadan egzersiz yapması, sigarayı bırakması, alkolü sınırlandırması istenir. Şişman hastalar mutlaka kilo vermelidir. Kilo kaybıyla kan basıncı kontrolü kolaylaşacaktır. Doktor kontrolünde yapılacak işlemler ile hipertansiyonu kontrol altına almak mümkün olmaktadır.  Unutulmaması gereken konu hipertansiyonun hiç belirti vermeden de kendini gösterebileceğidir. Hipertansiyon sağlığı tehdit eden felç, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi sonuçlara götürebilecek bir hastalıktır. Belirtiler olsun ya da olmasın insanların mutlaka belirli kan testlerinden geçmesi gerekmektedir. Kendini belli etmeden de ilerleyebilen bu hastalığa karşı ancak yapılacak testler ile müdahale edilebilir.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:29/10/2013
Okunma Sayısı:8607
Soru sor