Gözlerdeki glokom tehlikesi

Gözlerdeki glokom tehlikesi

Göz tansiyonu olarak da bilinen glokom günümüzde oldukça yaygın bir göz hastalığıdır. Tehlikesi oldukça fazladır. Çünkü tedavi edilmez ise görme kaybıyla bile sonuçlanabilmektedir. Glokom rahatsızlığı toplamda tüm körlük sebebiyetlerinin %15`ini oluşturmaktadır. Göz damlaları ile göz tansiyonu %45 oranında düşürülebilirken ameliyat ile bu oran iki kat düşürülebilmektedir. Bu durumda göz içerisindeki sıvı basıncı göz sinirine zarar verecek kadar yüksektir. İçerisindeki işlevi yürütebilmek için göz, özel bir sıvı salgılamaktadır. Sıvı bir taraftan salgılanırken diğer taraftan özel bölmeler vasıtasıyla gözü terk eder. Boşaltımın olduğu bu bölgelerde şayet akımda bir yavaşlama meydana gelirse göz tansiyonu artış gösterir.

Kontroller Önemlidir

Eğer göz tansiyonu normal değerlerini aşarsa sinir hücrelerinde kayıplar meydana gelmeye başlar. Her bir gözde 1 milyon 200 bin civarında hücre bulunmaktadır. Bunların tamamı harap olduğunda körlük meydana gelmektedir. Bu zararın oluşması için belirli bir zaman gereklidir. Bu süre ise hastalığın aniden mi ortaya çıktığına yoksa yavaş yavaş mı kendini belli ettiğine, göz sinirinin beslenmesini bozan bir takım sistematik sorunlar olup olmadığına göre değişmektedir.40 yaşın üzerinde başlayan glokom yıllar içerisinde kendini belli etmeden ilerleyebilir. Bu süre zarfında glokom hastalarının bir bölümünde bu hastalığa ait herhangi bir belirti yoktur. Glokom genel olarak ilerleyen evrelerde, görme yetisinin yavaşlaması üzerine fark edilebilmektedir.

Glokomda erken tanı çok önemlidir. Görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüşü yoktur. Dar açılı glokom dediğimiz, ileri yaşlarda ani bir krizle kendini belli eden glokom türü, göz kızarıklıkları, bulantı şiddetli göz ağrılarıyla kendini belli eder ve acil tedavi gerektirir.

Göz tansiyonu yüksekliği doğumsal olarak kendini gösterebilir. Hemen doğumdan sonra veya bir süre geçtikten sonra belirtilerini gösterebilir. Bunun belirtilerinde gözde aşırı sulanma, ışığa karşı hassasiyet gözlemlenmektedir.

Teşhis ve Tedavi

Glokomda teşhis göz muayenesinden geçer. Tonometre denilen bir alet vasıtasıyla göz basıncı ölçülür. Göz dibi muayenesi yapılır ve göz sinirleri incelenir. Ardından gözün drenaj açısından incelenmesi gerçekleştirilir. Doktor gerekli gördüğü takdirde görme alanında herhangi bir kayıp olup olmadığını anlamak için test uygular. Hastalığın tedavisinde öncelikle hastalığın tipine en uygun ilaç tedavisi ile başlanır. Aralıklarla göz tansiyonu ölçümleri yapılır. Gerek görüldüğü takdirde ek ilaç tedavileri de uygulanır. Buna rağmen göz tansiyonu düşmüyorsa ameliyat yapılır. Ameliyat klasik yöntem veya lazer yöntemi ile yapılabilmektedir. Ameliyatın başarı oranı %90`larda seyreder. Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü doktorları glokom tedavisini başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedirler.   

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/11/2013
Okunma Sayısı:11774
Soru sor