Geniz eti sorunu çocuğun uykusunu bozuyor

Geniz eti sorunu çocuğun uykusunu bozuyor

Çocuğunuzda iştahsızlık, uyku bozukluğu, tekrarlayan sinüzit, solunum durması gibi durumlar varsa mutlaka bir uzmana götürün. Çocuğunuzun karşı karşıya kaldığı durum geniz eti büyümesi olabilir ve tedavi edilmezle uzun vadede ciddi sorunlara sebep olabilir. Çocuklarda geniz eti büyümesinin nedenlerini anlatan Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Doktoru Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi aileleri ilgilendirecek önemli açıklamalarda bulundu.

Çocuğunuzda uyku bozukluğu, iştahsızlık ve solunum durması gibi durumlar varsa mutlaka geniz eti kontrolünün yaptırılması gerekiyor. Konu ile ilgili konuşan Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Doktoru Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi, “Geniz eti büyümesi çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur ve acil tedbirinin alınması gerekir.” dedi.

Ağız açık uyuma, solunum güçlüğü, genizden konuşma, hırıltılı soluma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi durumların geniz etinin büyüme gösterdiği anlamına geldiğini söyleyen Dr. Kepekçi bu duruma karşı bir önlem alınmazsa çocuğun çok daha ciddi problemlerle karşılaşabileceğini söyledi.

Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Doktoru Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi şunları kaydetti, “Uykudan sıçrayarak uyanma, ağız açık uyuma, burun tıkanıklığı ve sinüzit gibi durumlarla geniz eti büyüyebilir. Uzun vadede orta kulak sıvı birikimine de neden olmaktadır ki bu durum işitme kayıplarına ve kulak zarı hastalıklarına kapı açabilir. Çocukta gelişme geriliği görülür. Yüz ve çene kemiklerinde gelişim sorunları meydana gelir. Çocuk uykusunu alamaz ve gündelik yaşamında yorgun, bitkin olur. Bu veya bunun gibi birkaç belirti var ise derhal çocuk bir Kulak Burun Boğaz uzmanına gösterilmelidir.” dedi.

Sürekli Grip Oluyorsanız Mutlaka Bir Uzmana Görünün

Geniz eti iltihaplarında öncelikle ilaç tedavisini denemenin faydalı olacağını belirten Dr. Kepekçi, “Her geniz eti büyümesinde ameliyata gidilmemelidir. İlaç tedavisi cevap vermiyorsa ancak o şekilde ameliyat edilmelidir” dedi. Geniz eti, bademcikler gibi reaksiyon göstererek bakteriler neticesinde iltihaplanabilir ve büyüme oluşabilir. Böyle bir durumda ilk olarak medikal bir tedavi uygulanmalıdır. Enfeksiyon baskılanmaya çalışılır. Bu baskılama çocukta kısa sürede işe yarar ve etin büyümesinde gerileme başlar. 

Ancak kronik üst solunum yolu enfeksiyonlarında geniz etinin sürekli büyüme göstereceğini kaydeden Dr. Kepekçi böyle bir durumda çocuğa ilaçlı tedavi uygulanmasının işe yaramayacağını, çocuk sürekli olarak uyku bozukluğu, büyüme ve gelişmede gerileme ve kulak iltihapları ile karşılaşabileceğinden cerrahi yönteme başvurulması gerektiğini belirtti. Geniz etinin medikal tedaviye sonuç vermemesi durumunda ısrara gidilmeden cerrahi yönteme başvurulması gerektiğini belirten Dr Kepekçi, netice alınmadığı halde ilaç tedavisinde diretmek sorunu çözmeyeceği gibi ilaçların yan etkisi ile çocuğun durumunun daha da kötüleşebileceğinin altını çiziyor.

Uygulama Yarım Saatte Yapılıyor

Geniz eti ameliyatı yani diğer adıyla adenoidektominin genel anestezi altında yarım saatte yapıldığını belirten Dr. Kepekçi geniz eti ameliyatının bademciklerin alınması ve kulaklara ventilasyon tüpü takılması ile birlikte yapıldığını söyledi. Ameliyat sonunda kanama ve enfeksiyon gibi risklerin de olabileceğini belirten Dr. Kepekçi “Günümüzde uygulanan cerrahi yöntemler ile bu sorun yok denecek aza inmiştir.” dedi.

Geniz Eti Sigara Dumanıyla Yeniden Büyüyebilir

Ameliyatın ağız içinden yapıldığını söyleyen Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi ameliyat sonrasında çocuğun aynı gün taburcu edildiğini söyleyerek şu bilgileri verdi, “Çocuğu taburcu ettikten sonra hafif bir diyet uyguluyoruz. Ancak nadir de olsa çocuğun içinde bulunduğu ortam geniz eti problemini yeniden canlandırabilir. Yani sigara dumanına maruz kalmak, kötü hijyen, sık ve yakın temas, sıklıkla geçirilen üst solunum yolları enfeksiyonu gibi durumlar buna sebep olabilir. Ancak çocuk sağlıklı bir ortamda iyileşme sürecini atlatırsa herhangi bir sorun çıkmayacaktır. Bununla birlikte geniz eti ameliyatından sonra ileride oluşabilecek üst solunum yolu enfeksiyonları ciddi bir şekilde azalma gösterir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:11121
Soru sor