Fako yöntemi ile katarakt sorunu bitiyor

Fako yöntemi ile katarakt sorunu bitiyor
Günümüzün en sık rastlanan göz hastalıklarından biri olan katarakt FAKO yöntemi ile oldukça kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve gelen görüntünün sinir tabakasına odaklanmasını sağlayan göz merceğinin şeffaflığını yitirmesidir. Bu şekilde arkadaki sinir tabakasına net görüntü düşmesi olanaksızlaşmaktadır. Oldukça yoğun şekilde görülen bu hastalık geçmiş yıllarda büyük sıkıntılara yol açmaktaydı fakat günümüzde FAKO yöntemi ile bu göz hastalığı ortadan kaldırılmaktadır.Kataraktın Sebepleri Nelerdir?Kataraktın en büyük nedeni ilerleyen yaştır. Yani katarakt daha çok yaşlılıkta kendini belli eder. 50 yaşını geçmiş kişilerin göz merceğinde bulanıklaşma başlar. Sigara kullanımı, şeker hastalığı, kortizon grubu ilaçlar, beslenme bozuklukları, güneş ışığına aşırı derecede maruz kalma kataraktın daha erken yaşta görülmesine olanak sağlar. Göze alınan darbe kataraktın her dönem çıkmasına sebebiyet verebilir. Bebeklerde ise doğumsal katarakt kendini belli edebilir. Ailede katarakt hikayesi çocuklarda katarak görülme riskini artırmaktadır.
katarakt

Katarakt Belirtileri Nelerdir?
Katarakt ışıktan etkilenme, insan yüzlerini veya yol işaretlerini görememe, tanıyamama, uzak ve yakın görmede sorun, göz sulanması şeklinde kendini belli eder. Görme kaybı yavaş yavaş ortaya çıkar. Çocuklarda ise görme kaybına bağlı olarak kayma ilk belirtidir. Katarakt belirtileri kataraktın hangi çeşit veya ne derecede olduğuna göre değişiklik gösterebilir. Çekirdek kataraktı dediğimiz durumda uzak görmede bulanıklık vardır ancak yakın görmede geçici bir şekilde olsa da rahatlama vardır. Arka zar kataraktı dediğimiz durumda uzak görme kısmen iyi fakat yakın görme çok bozuktur. Bununla birlikte parlak ışıkta şiddetli bir kamışma söz konusudur. Katarakt ileri evrelerde uzak ve yakın görmede aşırı görme bozukluğu ortaya çıkarır. Olgunlaşmış katarakt dediğimiz durumda görme tamamen kaybolmaktadır. Sadece ışık hissi algılanır.Kataraktın FAKO Yöntemi ile TedavisiKatarakt hastalığının ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. Bu hastalığın tek tedavisi ameliyattır. Ameliyatta şeffaflığını kaybetmiş göz merceği alınır ve yerine yeni bir göz merceği yerleştirilir. Katarakt tedavisinde en etkin yöntem FAKO yöntemidir.
katarakt tedavisi

FAKO ameliyatı öncesinde hastanın ayrıntılı bir göz muayenesi yapılır. Ultrason vasıtasıyla göz merceğinin numarası ölçülür. Hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur. Çocuklarda fako ameliyatı narkoz ile yapılmaktadır. Sinirli veya ameliyat sırasında duramayacak hastalar için göz çevresine iğne yapılarak anestezi sağlanmaktadır. Fakat hastaların büyük kısmında sadece damla yardımıyla ameliyat mümkündür. Fako ile katarakt temizlendikten sonra göz merceği ikiye katlanmaktadır ve Fako cihazının göz içerisine girdiği bölgeden yerleştirilir. Hasta ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilmektedir. Bu ameliyat 10 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilir ve hasta en hızlı şekilde normal yaşantısına döner.Özel Meltem Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü uzman doktorları bu Fako yöntemi ile ameliyatı en etkin şekilde gerçekleştirmekte ve hastanın günlük yaşamına sağlıklı bir şekilde dönmesini sağlamaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:30/11/2013
Okunma Sayısı:14793
Soru sor