Emdr ile travma sonrası baş ağrıları bitiyor

Emdr ile travma sonrası baş ağrıları bitiyor
EMDR dediğimiz psikolojik yöntem, çocuk döneminde yaşanan üzücü olaylar, savaş stresi, doğal afetler, taciz gibi rahatsız edici olayların neden olduğu duygusal sorunlarda kullanılmaktadır. Bununla beraber kronik baş ağrısında da etkili bir yöntemdir. Uzmanlar migren ve kronik baş ağrılarının bu yöntemle azaldığını tespit edince migren hastaları üzerinde çalışmalar başlatılmıştır. Travma sonrası stres bozukluğunu iyileştirmedeki başarısı birçok araştırmaya konu olan EMDR, göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. Geçmişte yaşanan ve güne taşınan bazı olay ve anıları elden geçirmek ve bu anıların yol açtığı hoş olmayan duygular ve bedensel acıları zayıflatmak, acı vermeye devam etmesini engellemek EMDR'nin esas uygulama gayesidir. travmaEMDR ile tedavi travma çeşidi ve yoğunluğuna bağlı olarak 1-4 seans sürebilmektedir. Bunun yanında 1 yıldan uzun süren EMDR uygulamaları da gerekebilmektedir.
Bir kişi duygusal veya fiziksel travma yaşadığında o travmaya ait görüntüler, sesler, duyguları beynimizin sağ kısmında saklanmaktadır. Kişinin travmaya bağlı geliştirdiği savunma mekanizmaları ise beynin sol kısmında gerçekleşmektedir. Kronik Ağrılarda EMDR YöntemiTüm bu akıl ve mantığa uydurma mekanizmaları travmayı uzun süre bilinç altına saklasa da çoğu zaman kişinin duyduğu rahatsızlığı ve kötü hisleri tamamen yok etmemektedir. Travmatik etkiler bilinçaltında gizlenen hayaller ve gerçeklikle bağlantılı olduğu takdirde inanılan görüntü ve duygular eklenebilir.
EMDR yönteminde kişiden yaşadığı travmayla ilgili bir görüntü oluşturarak bu görüntünün bir olumlu bir de olumsuz açıdan değerlendirilerek iki farklı senaryo geliştirmesi ve o olayla ilgili duygusal ve fiziksel tepkilere dikkat edilmesi istenmektedir. Bu esnada genellikle hastanın terapistin parmaklarını izleyerek hızlı hareketlerle gözlerini sağa sola oynatması gibi uygulamalarla beynin hem sağ hem de sol yarımkürelerinin aynı anda çalıştırılması esas alınmaktadır. Uygulama sırasında hasta tamamen bilinçli durumdadır. Bilinçte oluşan her türlü duygu ve görüntünün doğru olduğu kabul edilmektedir. EMDR'nin özünde kişinin travmatik olayı hatırlayarak o olayı hatırladığında duyduğu olumsuz duygulardan kurtulması yatmaktadır.

Özel Meltem Hastanesi
Psikolojik Danışmanlık bölümü Psikoloğu ile Travma sonrası baş ağrıları EMRD yöntemi ile tedavi edilebilmekte ve kişi bu sıkıntılı durumdan kurtulmaktadır.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:21/12/2013
Okunma Sayısı:12283
Soru sor