Doğru yöntem ile epilepsiyi kontrol altına alın

Doğru yöntem ile epilepsiyi kontrol altına alın
Daha çok sara hastalığı olarak bilinen epilepsi beyni oluşturan hücrelerin aşırı uyarılması ile vücutta kasılma, bayılma, idrar kaçırma, el kol atma, şuur yitirme gibi sonuçlar yaratmaktadır. İstatistikler dünya üzerinde her 100 kişiden birinde sara hastalığı olduğunu göstermektedir. Sara yani epilepsi dediğimiz hastalık beynin herhangi bir yerinde anormal elektriksel boşalım ve anormal deşarj ile kendisini gösterir. Bu deşarj nerede meydana gelirse o kısma özgü bir nöbet kendisini göstermektedir. Örnek vermek gerekirse problem beyinde hareketle ilgili bir merkezde ise hasta düşmekte ve kasılarak çırpınmaktadır. Şayet görme ile ilgili bir merkezdeyse hasta düşmüyor ancak hayaller görmeye başlıyor. Epilepsi Türleri
Epilepsi dediğimiz durum beynin bir bölümündeki uyarı bozukluğu olabileceği gibi beynin tamamında da görülebilir. Beyindeki bu uyarıların yerine göre nöbetin derece ve tipi farklılık gösterebilir. Yani her epilepsi nöbetinde hasta ağzından köpük çıkararak yere yığılmaz. Epilepsinin o kadar çok çeşidi vardır ki basit bir kol atmasından başın bir tarafa dönmesi ya da duygusal bozukluklara kadar belirtiler kendisini gösterebilir.
epilepsi nedir
 
Epilepsi Hastalığında Tedavi Yöntemleri
Epilepsi hastalığında genel olarak uygulanması gereken şey sürekli ilaç alımının olmaması gerektiğidir. Eğer çok dirençli değilse primer tip epilepsiler ilaçla 2-5 yıl arasında tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak epilepsi yani sara herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmışsa maalesef ömür boyu ilaç kullanımını gerektirebilmektedir. Çünkü beynin hasarlı bölümü daima bozuk şekilde kalacaktır.
Epilepside ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Düzenli kullanılmayan ilaçlar ile tedavide başarısızlık meydana gelecektir. Hastanın önce MR?ı veya beyin tomografisi çekilir. Epilepsiye neden olan bir şeyin olup olmadığı bu şekilde anlaşılacaktır. Epilepsi tanısı EEG ya da beyin elektrosu ile konmaktadır. Uyarı beynin hangi bölgesindeyse elektro bunu göstermektedir.

Epilepsi tedavi
sürecinde hasta uykusuz ve aç kalmamalıdır. Ayrıca aşırı miktarda alkol tüketilmemelidir. Bu gibi durumlarda nöbet geçirme riski ikiye katlanmaktadır. Kadınların hamilelik döneminde epilepsi tehlikesi ancak düzenli ilaç kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Özel Meltem Hastanesi Nöroloji bölümü uzman doktorları epilepsi hastalarına karşı gerekli desteği vererek olumsuz durumların yaşanmasını önlemektedirler.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/02/2014
Okunma Sayısı:11506
Soru sor