Çocuklarda tokatlanmış yanak sendromu nedir?

Çocuklarda tokatlanmış yanak sendromu nedir?

Ateş, halsizlik ve döküntü ile kendisini gösteren beşinci hastalık alerjik, ürtikeryal döküntülerle veya diğer döküntülü hastalıklarla karıştırılabiliyor. Bunun için belirtilerin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.  Ateşle beraber halsizlik ve özellikle yana bölgesindeki kızarıklık ile ortaya çıkıyor. Döküntü yüzden başlamakta ve adeta bir selülite benzer şekilde geniş bir alanda kendisini göstermektedir.

Hastalığın neden olduğu kızarıklığın kalıcı bir iz bırakmadığını belirten Uzm. Dr. Mithat Kuşkaya  2-3 gün içerisinde döküntülerin solduğunu ve kaybolduğunu dile getirdi. Dr. Uşkaya şöyle devam etti, “Genellikle kaşıntı görülmez. Döküntüler baş kısmından başlar, aşağıya doğru yayılır. En fazla 7 gün içinde ise bu döküntüler solar ve kaybolur. Aileler bu süreçte en azından bir iki gün çocuğu okula göndermemesi önemlidir. Çocuğun dinlenmesi gerekir ve bulaştırıcılık riskinin azaltılması bakımından bu konuda hassas davranmalıdırlar.”

Ailelerin bu konuda dikkatli olmalı

Hemen hemen bütün çocuklarda görülebilen beşinci hastalık zayıflık ya da güçlü olmakla birebir ilişkili değildir. Okul çağındaki çocuklarda özellikle daha fazla görülür. Kreş yaşından sonra görülme sıklığı artar. Döküntülü her bir viral hastalık başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bağışıklık sistemi bu evrede düşer. Bu nedenle ailelerin bu konuda hassas ve dikkatli olması, takibi yapmaları gerekir.

Döküntü olmaksızın hastalık bulaşabiliyor

Beşinci hastalığın bulaşma riski yüksektir ve döküntüler ortaya çıkmadan önce de bulaşma gösterebileceğini söyleyen Dr. Kuşaya, “Beşinci hastalık tükürük ve damlacık yoluyla kolaylıkla yayılabildiği gibi nefesle de taşınabilir. Döküntü görülmeden de bu hastalık bulaşma eğiliminde olabilir. Kızamık ya da suçiçeği kadar yoğun bir bulaşıcılık göstermese de her döküntülü hastalık gibi dikkatli olunması gerekiyor.” dedi.

Döküntüler el, kol yüz ve bacaklarda ayrıca gövdede görülmektedir. Sinek ısırığına benzer bir şekilde başlar. İçi su dolu küçük kesecikler şeklinde kendisini gösterir. Suçiçeği ile ters döküntülerdir. O nedenle suçiçeği ile ayırt edilmesi daha kolaydır.

Başka hastalıklara kapı açabiliyor

Tedavi süreci için ise Dr. Kuşkaya şöyle konuştu, “Beşinci hastalığın tedavisi ise belirtilere göre planlanır. Eğer döküntüler hastayı rahatsız edecek bir boyuta geldiyse alerji ilaçları ile döküntülerin daha hızlı solması amaçlanır. 1–2 gün istirahat etmek gerekir. Eğer zamanında tedavi edilmezse ortakulak iltihabı, grip, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ateşli hastalıklarla ilgili riskler ortaya çıkabilir.”

Ateş seviyesine dikkat

Ateş konusunda son derece hassas olunmalıdır. Bir hastalığın ilk olarak önden habercisi genellikle ateş olmaktadır. Özellikle beşinci hastada döküntü beraberinde ateş görülür. Fakat akabindeki birkaç gün içerisinde hem döküntü hem ateş ortadan kalkacaktır. Ancak sonradan tekrar ateşlenme görülüyorsa ise altta yatan farklı bir neden olup olmadığı araştırılmalı ve buna göre bir değerlendirme yapılmalıdır. 48 saat kadar ateşi normal olan, genel olarak halinden memnun ve döküntü sorunu kalmayan çocuklar okullarına dönebilirler.

Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/05/2018
Okunma Sayısı:10489
Soru sor