Çocuklarda kızamık hastalığına karşı dikkat

Çocuklarda kızamık hastalığına karşı dikkat
Mobilli denilen özel bir virüs ile ortaya çıkan kızamık hastalığı çocuklarda görülen ve bulaşıcı özelliğe sahip bir hastalıktır. Hasta ile direk temas veya solunum yolu ile kolaylıkla bulaşabilir. Genellikle kış aylarında görülen kızamık 3-10 yaş arası çocuklarda sıklıkla görülmektedir Kızamık yetişkinlerde de görülmektedir ancak çocuklarda daha sık rastlanır. Kızamık hastalığı çocukların okul hayatında veya erişkinlerin iş yaşamında bulaşıcı olduğundan oldukça tehlike arz eder.Kızamıkla beraber bazı yan etkiler de görülebilir. Örneğin orta kulak iltihabı, akciğer ve gırtlakta iltihaplanmalar, ishal gibi durumlar ortaya çıkabilir. Kızamık hastalığı direnci zayıf olan bebeklerde ve hamile kadınlarda tehlikelidir. Hatta ölüme bile yol açabilir. Kızamık eğer gerekli aşı tedbirleri alınmaz ise salgın şeklinde yayılabilir.Kızamığın Sebepleri
Kızamık virüsü temas ile bulaşır ve vücudun bağışıklık sisteminin zayıf olması ile ortaya çıkar. Ağız veya burun boşluğuna yerleşen mikrop burada üremeye başlar. Yavaş yavaş vücuda yayılır ve ele geçirir. Mikrop ortalama 10 gün sonra iyice yayılır ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Hastalık 15. güne kadar bulaşıcı bir durumdadır. 15. Günden sonra ise bulaşıcı özelliğini kaybeder. Sadece idrarda bulunan virüs bu süre zarfında bulaşıcılığını korur. Döküntüler başlar, kızarıklıklar pul pul dökülür ve bulaşıcılık dönemi sonlanır.
kızamık

Kızamığın Belirtileri
Kızamığın belirtileri kuluçka dönemi ile kendisini gösterir. Hemen hemen 12 gün boyunca belirti vermeden üreme gösterir. 10. günden önce döküntü dediğimiz durum ortaya çıkar. Ateş yükselir ve ağızda, yanak içerisinde küçük beyaz lekeler oluşur. 2-3 günlük süren bu süreçte çocuk yorgun ve isteksizdir. Öksürme tıksırmalarla birlikte iştahsızlık görülür. Gözlerde yaşarmalar, öksürük maksimum seviyededir ve bu esnada hastalık en bulaşıcı evrededir.

Kızamık Tedavisi
Öncelikle hastalığın yayılması engellenmelidir. Çocuk okul, kreş gibi kalabalık yerlere gönderilmemelidir. Hastanın temizlik ve beslenmesine dikkat edilmelidir. Eğer ortam hijyenik tutulmaz ise bu hastalık ilerleyerek zatürre gibi tehlikeli hastalıklara kapı açar. Hemen bir çocuk doktoruna başvurulmalı ve gerekli aşılar yaptırılmalıdır. Kızamık aşısı iki veya üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Bebeklerde ilk kızamık aşısı 12 aylıkken yapılmaktadır. İkinci doz 5-6 yaşlardaki çocuklara uygulanır. Kızamığın belirtileri dahilinde mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulması gerekir. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları en uygun tedavi yöntemlerini kullanarak çocukları sağlıklarına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/02/2014
Okunma Sayısı:12482
Soru sor