Çocuğunuzda dikkat eksikliği mi var?

Çocuğunuzda dikkat eksikliği mi var?
Herhangi bir hastalık düzeyinde olmayan belirli ölçülerde dikkat eksiklikleri çocuklarda görülebilir ve bu olağan bir durumdur. Ancak hastalık seviyesinde dikkat problemleri oluşabilmektedir. Bunlar hiperaktivite ve dikkat yetersizliği sendromu olarak görülebilmektedir. Ülkemizde okul çağındaki 20 çocuktan en az birinde dikkat eksikliği gözlemlenmektedir. Bu şekilde yıllarca sürecek bir ilaç tedavisinin adımları da atılmış oluyor.

Dikkat Eksikliği Neden Oluşur?
Dikkat 5 duyu ile bağlantılı bir durumdur. Dikkatin toplanabilmesi için işitme, görme, dokunma, koklama, tatma duyularının tümünün çalışır vaziyette olmaları ve uyku gibi, beslenme gibi gereksinimlerden de iyi karşılık alınıyor olmalıdır. İçsel motivasyonlar ancak bu şekilde sağlanabilmektedir. Eğer bunlardan tam performans alınamıyor ise bu durum kişiyi etkiler ve yaşama dair çocuğu pasif hale getirir. Bu noktada ailelerin dikkatli olması gerekir. Çocuklarında böyle bir durumu hissettikleri an hemen uzman bir doktora götürmelidirler. Bu durum çevresel faktörlerden meydana gelebileceği gibi fizyolojik durumlardan da meydana gelebilmektedir. Bu ayrımın yapılması da önemlidir. Vitamin ve protein eksiklikleri de bu rahatsızlığın tetiklenmesinde etkilidir.
dikkat eksikliği

Çocuklarda Dikkat Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çocuk dışarıdan herhangi bir komut almakta zorluk çeker. Bir şey yapılması istendiğinde bunu yapmakta zorlanır. Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar özellikle okul döneminde sıkıntılar yaşarlar. Öğretmenlerini dinleseler de sürekli dikkatleri dağıldığı için dersten verim alamazlar. Bu durum ilerlediği takdirde çocuğun ilköğretimden verim alması zorlaşır. Dikkat dağınıklığı yaşayan çocuklarda mimikleri algılayamama ve yorumlayamama problemi bulunur. Karşısındaki arkadaşı yüzünü astığında veya kaşını çattığında bunu anlayamaz ve yaptığını yapmaya devam eder. Bu konuda sıkıntı çekebilirler. Bir grup çocuk ise kendisinin dikkati dağıldığı için ilgi adına arkadaşlarına sataşmayı tercih eder. Bu da sosyal sorunları beraberinde getirecektir.

Uzman Tedavisi Önemlidir

Dikkat eksikliği yaşayan çocuklar mutlaka bir uzman psikolog denetiminden geçmelidir. Elbette dikkat bozukluğu yalnızca sadece psikolojik etmenlerden meydana gelmeyebilir. Fiziksel durumlar da bu durumu tetikleyebilmektedir. Tüm bu etmenleri bir arada değerlendirmek gerekir. Uzman psikolog tüm bu verileri yapacağı muayene ile toplayacaktır. Uzman psikolog sorunun nereden kaynaklandığını belirleyerek dikkat bozukluğuna karşı en etkin yöntemi uygulayacaktır. Özel Meltem Hastanesi Psikolojik Danışmanlık bölümü, uzman Psikoloğu ile çocuklarda dikkat eksikliklerinin nedenleri ayrıntılarına kadar araştırıp en etkin tedavi yöntemleri ile bu dikkat eksikliği ortadan kaldırmaktadır.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:19/12/2013
Okunma Sayısı:12540
Soru sor